Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 6 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Loopt je relatie niet lekker? Misschien zijn je verwachtingen te hoog (of niet realistisch)

Elke relatie gaat door ups en downs en hoeft (gelukkig) heus niet meteen het einde te betekenen. Wél is het belangrijk om te onderzoeken waarom het even niet zo lekker loopt. Het kan namelijk best zijn dat je te hoge verwachtingen van je relatie hebt. Zoek je een relatie waarbij álles op rolletjes loopt of waarbij je partner altijd precies aanvoelt wat jij wilt? Forget about it. Je partner is voor jou misschien wel de meest magische persoon op aarde, maar zo perfect is niemand. Door je verwachtingen wat bij te sturen en wat meer te communiceren, kan je relatie veel gezonder worden.

Als er één ding is wat wij mensen over het algemeen slecht trekken, is het hoge verwachtingen die niet uitkomen. Die veroorzaken een dramatische dopamine-afname, met als gevolg een reactie in het brein die lijkt op die bij fysieke pijn (!).

Hoog tijd om daar iets aan te doen dus.

Romantische liefdesideaal

Ondanks dat steeds meer mensen kiezen voor een non-monogame relatie, is het dominante romantische liefdesideaal nog altijd dat van de ware liefde. Als je die gevonden hebt, voelt het alsof je je soulmate hebt gevonden. En een soulmate heeft aan een half woord genoeg, voelt het altijd aan als je ergens mee zit en zorgt ervoor dat je je nooit meer eenzaam voelt. Toch?

Lees ook: Is je relatie een beetje uitgeblust? Zo laat je de liefde weer opbloeien

Het idee is wel nog vaak dat liefde ervoor moeten zorgen dat we volmaakt gelukkig worden. Dat klinkt natuurlijk als een sprookje en dat is het ook. Als je zulke hoge – en onrealistische – verwachtingen hebt van je relatie, is het eigenlijk gedoemd om te mislukken en draait het alleen maar uit op een teleurstelling.

Wees realistisch

Eerder schreven we al, realistisch zijn is misschien niet altijd even romantisch. Toch is het wel essentieel voor een langdurige relatie. Een goede relatie is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Je zult ruzie maken, je partner zal je niet altijd goed aanvoelen en jullie zullen ook niet altijd precies hetzelfde willen doen.

Ook is een relatie nou eenmaal iets waar je tijd in moet stoppen en aan moet werken om het een succes te maken. En dat dat er af en toe eens bij inschiet is ook niet gek. Het leven vraagt soms best veel van je en ook van je partner. Daarom moet je soms ook je verwachtingen wat bijstellen.

Communiceer eens wat meer

Het is ook weer niet zo dat je helemaal niks van je partner mag verwachten. Als je dingen hebt afgesproken met elkaar, mag je ook verwachten dat de ander zich daar aan houdt. Ook zijn er bepaalde normen van fatsoen, hebben we culturele waarden en is er ook gewoon de wet.

Als je daarbuiten dingen van je partner verwacht, is er maar een manier om dat goed duidelijk te maken: communiceren. Als je ergens behoefte aan hebt, mag je er altijd om vragen. Mocht je partner dat op dat moment even niet kunnen bieden, is het ook fijn als je diens grenzen respecteert.

Lees ook: Hoe je je relatie een boost kunt geven (voor als het niet zo lekker loopt)

Mocht hier een bepaalde wrijving ontstaan omdat je partner op dit moment niet aan jouw verwachtingen kan voldoen? Neem de tijd – op een later moment – om het uit te praten, zodat je elkaar beter leert begrijpen. Ben je niet zo goed in communiceren? Zo word je een pro.

Deze tips kunnen je ook helpen bij het bijstellen van je te hoge verwachtingen van de relatie.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️