Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 3 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe je je relatie een boost kunt geven (voor als het niet zo lekker loopt)

Niet alle relaties zijn over één kam te scheren, en heus niet elke relatie is te zomaar te herstellen. Soms zijn er jaren aan patronen en gewoonten aan vooraf gegaan en dat ‘fix’ je niet zomaar. Tóch zijn er een aantal sleutelprincipes waar je aan kan werken binnen je relatie die een hoop kunnen betekenen. Althans, dat meent klinisch psycholoog Seth Meyers.

Tijdens zijn 20 jaar ervaring als psycholoog verzamelde hij gegevens van stellen (mannen en vrouwen) en kwam tot de ontdekking welke factoren kunnen bijdragen aan het herstellen van een relatie.

Relatie herstellen

Wanneer er volgens de psycholoog, die hierover schrijft op PsychologyToday, wordt gewerkt aan de volgende punten binnen een relatie, kan dat voor heel veel verbetering zorgen en je relatie een boost geven.

Welke factoren zijn dat?

1. Zelfbewustzijn

Volgens Meyers is één van de belangrijkste factoren om een liefdesrelatie te kunnen herstellen of te boosten, jouw zelfbewustzijn. Sterker nog: heb je dit niet? Dan is er volgens de psycholoog geen beginnen aan.

Daarbij is het belangrijk dat je naar jezelf kunt kijken: wat heb ik gedaan dat de ander heeft kunnen kwetsen? Welke karaktereigenschappen van mij veroorzaken problemen in de relatie? Wat kan er in mijn verleden voor gezorgd hebben dat ik me nu in relaties op een bepaalde manier gedraag?

Lees ook: Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)

Meyers meent dat dit zelfbewustzijn cruciaal is voor emotionele intimiteit.

2. Empathie

Een ander niet geheel onbelangrijk punt binnen een relatie is jullie empathisch vermogen. Hoe goed kan jij je in de ander inleven? En hoe goed kan je de gevoelens van de ander begrijpen en waarderen?

Ook deze factor is belangrijk voor een emotionele intieme relatie. Vaak wordt empathie in onze jonge jaren aangeleerd, waarbij je onbewust je ouders nadoet. Meyers meent dat veel problemen in relatie beginnen bij een gebrek aan empathie naar elkaar.

Heb je hier moeite mee? Denk dan meer na over hoe de ander zich voelt en probeer te begrijpen waarom. Hoe meer je daar de tijd voor neemt en je best voor doet, hoe groter de kans is dat je je relatie daarmee verbetert.

3. Geduld

Geduld is een schone zaak, zegt men weleens. Deze vuistregel gaat eigenlijk altijd op, ook in een relatie. Wanneer jij aan jezelf of de relatie werkt, is de kans groot dat je wilt dat je partner het precies op jouw tempo doet.

Luister ook: Bedrock Reads: waarom zelfliefde een onderschatte term is (de voorgelezen versie!)

Heel logisch, maar niet realistisch of behulpzaam. Wil je dat je relatie een boost krijgt en jullie patronen worden hersteld? Dan wil je de ander daar de tijd voor geven. Zoiets gebeurt niet over één nacht ijs.

4. Investeer

Als je aan je relatie wilt werken, is het volgens Meyers belangrijk om elkaar te blijven koesteren, voor elkaar te blijven zorgen en aandacht te schenken aan elkaars behoeften. Hij meent dat veel relatieproblemen ontstaan doordat een of beide partners erg gefocust zijn op eigen (negatieve) gevoelens.

Investeren in elkaar is daarom een hele goede manier om dat weer te herstellen. Het kan van alles zijn: koken voor elkaar, massages, vragen wat de ander nodig heeft of wat dan ook. Investeer in elkaar en neem écht tijd voor elkaar.

5. Consistentie

Elke gezonde relatie vereist vertrouwen van elkaar. En een simpele manier om vertrouwen op te bouwen is consistentie. Dus als je verandering teweeg wilt brengen, zul je consistent moeten zijn in je nieuwe gedrag.

Zo krijgt je lief ook écht het gevoel dat je de relatie wilt herstellen en je betrouwbaar bent. Best logisch, toch?

Ook interessant: Waarom non-monogame relaties populairder zijn dan ooit

6. Wees lief

Het klinkt nogal logisch dat je lief bent tegen elkaar in relatie. Toch kan dat over de jaren nog al eens veranderen en ga je elkaar een beetje voor lief nemen.

Vriendelijkheid betekent eigenlijk ‘erkenning van de mensheid’. Dat betekent dat je elkaars emotionele behoeften erkent en daar respect voor hebt. Dat de een niet beter is dan de ander en je verdraagzaam bent naar elkaar. Onthoud dat ook in je relatie, al hélemaal als je de boel wilt herstellen.

Deze adviezen van psycholoog Meyers zijn natuurlijk geen garanties voor een succesvol herstel van je relatie. Maar, de kans dat het lukt, wordt in elk geval een stukje groter of kan er in ieder geval voor zorgen dat je liefdevol uit elkaar kan gaan.

Meer liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️