Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 10 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

World Singles Day: waarom er helemaal niks mis is met single zijn

Morgen, op 11 november, is het World Singles Day. Voor veel mensen is dit een excuus om vooral veel geld uit te geven en ongegeneerd veel cadeaus voor zichzelf te kopen. Websites als Alibaba en AliExpress verdienen miljoenen op deze dag, als het niet meer is. Maar wij willen juist van deze kans even gebruik maken om te vertellen dat er níéts mis is met single zijn, ook al denk je daar zelf misschien anders over.

Er heerst nog altijd een taboe op single zijn. We zijn dag in, dag uit bezig met het updaten van ons dating profiel. Is een relatie over? Dan wordt het van je verwacht dat je op zoek gaat naar de volgende. Lang single zijn? Daar moeten we vooral niet aan denken.

Singleschaamte

Journalisten bij het Parool spraken in 2019 voor het eerst van het woord singleschaamte. Je doet er pas toe, als je een goede relatie hebt. Je mag niet mislukken in de liefde, koppen ze.

Maar waar slaat singelschaamte op? Zijn wij als mens “mislukt” als we geen relatie kunnen, of zelfs wíllen vinden? Mensen kunnen nou eenmaal ook happy single zijn.

Toch lijkt er een sociale druk te zitten achter het vinden van een relatie. Nog een kleine maand en we zitten vol in de feestdagen. Sinterklaas, de kerstdagen natuurlijk, maar ook oudjaar staan weer voor de deur. Leuk, maar die onvermijdelijke vragen “wanneer breng je nou eens een keer een vriend mee?” en “ben je nou nog steeds single?!” staan ook op het lijstje der verwachtingen. Confronterende vragen, zelfs als jij juist geniet van je single leven.

https://www.bedrock.nl/uitspraken-single-kerst/

De volgende keer dat je zo’n vraag naar je hoofd geslingerd krijgt, kan je zeggen dat ongetrouwde vrouwen zonder kinderen juist het gelukkigst zijn. Echt, dat is wetenschappelijk bewezen door Paul Dolan, een professor in gedragswetenschappen aan de London School of Economics.

Aan de Engelse krant The Guardian laat hij zelfs weten dat deze groep vrouwen een grotere kans hebben om langer te leven dan hun getrouwde en opvoedende leeftijdsgenoten.

Een maatschappij ingericht op relaties

Wat ook niet echt meehelpt, is dat de maatschappij is ingericht op relaties. Toen ik laatst in mijn eentje een vakantie wilde boeken, kwam ik erachter dat het voor één persoon bijna dubbel zo duur is als voor twee personen.

En wat dacht je van het doen van boodschappen? Eenpersoons verpakkingen kosten meer dan voordeelverpakkingen. Om nog maar te zwijgen over de huidige huizenmarkt, waar je als single bijna geen kans maakt.

Het is dus niet zo gek dat we ons verplicht voelen om als tweetal door het leven te gaan. Niet alleen sociaal word deze druk ons opgelegd, maar ook door de maatschappij.

https://www.bedrock.nl/opnieuw-kijk-single-zijn/

Voel jij ook de druk om in je vingers te knippen, en op een magische manier jouw ideale partner voor je te laten verschijnen? We kunnen je alleen maar op je hart drukken om dat op een laag pitje te zetten.

Ga genieten van je eigen leven, ook al is dat op dit moment zonder partner. De hele tijd achter je kijken om te zien of “de ware” daar toevallig loopt, is vermoeiend. Je verdient het juist om meer tijd in jezelf te steken.

Leerzame periode

En daarbij komt: single zijn is juist een van de meest leerzame periodes van je leven. Je leert ervan om je eigen boontjes te doppen, zoals je oma zou zeggen. Je leert op eigen benen staan, zelf beslissingen nemen, en in sommige gevallen zelfs praktische dingen zoals je eigen gas, water en licht betalen.

Je leert in deze periode meer over jezelf dan ooit. Je hoeft geen aandacht te geven aan een partner, je hebt juist de tijd om alle aandacht aan jezelf te geven.

Zwitserse psychologe Mira Kirshenbaum omschrijft dat in ‘Vrouwen & liefde’ mooi: “Je kunt geen ware liefde vinden voor je je ware ‘ik’ hebt ontdekt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe groter de kans dat je uiteindelijk de ware vindt.”

Dus geniet van je single leven. Leer jezelf kennen. Wees gelukkig en trek je niets aan van de druk die anderen jou opleggen. Happy world singles day!

https://www.bedrock.nl/single-winter-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️