Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 3 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Dé essentials voor een duurzame(re) roadtrip of kampeervakantie

Het kan natuurlijk helemaal aan ons liggen, maar het lijkt er verdomd veel op dat kamperen, de natuur in trekken en (camper)busjes aanschaffen populairder is dan ooit. En geef ze eens ongelijk: weg uit de drukke stad, jezelf onderdompelen in de natuur en even geen duizenden prikkels van buitenaf. Maar roadtrippen of kamperen kan (helaas) best vervuilend als je niet precies weet welke essentials handig zijn om altijd bij je te hebben.

Wij doen graag mee aan het natuuravonturen, kamperen, roadtrippen en zelfs werken op afstand in de natuur. Inmiddels heb ik al heel wat busjes versleten (4 om precies te zijn) en heb ik gemerkt welke gadgets ontzettend handig zijn om mee te nemen op je roadtrip en welke vooral niet.

Helemaal als je van je roadtrip een duurzaam avontuur wilt maken, is het handig om te weten welke essiantials handig zijn om van tevoren in te slaan.

Tips voor een duurzame(re) roadtrip of kampeervakantie

Een heerlijke vakantie is de natuur doet wonderen voor ieder mens, en al helemaal voor één met een druk hoofd. Even geen constant rinkelende, piepende of trillende telefoon of inbox, geen avonden om FOMO voor te hebben, maar adembenemende natuur, je kleine kampeer set-up en that’s it. All you need, als je het ons vraagt.

Maar hoe maak je van je die roadtrip ook echt een duurzame kampeervakantie?

Duurzame doekjes

Op een ideale roadtrip kampeer je langs beekjes, rivieren of zelfs de kust om ‘s ochtends een heerlijk verfrissende duik in te nemen. Maar de realiteit is dat dat niet elke avond lukt. In dat geval is het handig om altijd doekjes bij je te hebben. Doekjes waarmee je je lichaam en gezicht kan reinigen.

Maar al die synthetische doekjes zijn natuurlijk niet bepaald goed voor het milieu. Doekjes achterlaten in de natuur is sowieso geen optie (je wilt een plek altijd netter achterlaten dan hoe je ‘m aantrof), maar zelfs wanneer je de doekjes in de prullenbak gooit, blijft het een synthetisch product dat uiteindelijk verbrand wordt op de vuilnisbelt.

Niet zo lang geleden kwam het natural skincare-merk Naïf met natuurlijke gezichtsdoekjes gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het zijn plasticvrije face wipes, ofwel natuurlijke reinigingsdoekjes om je gezicht mee te reinigen en make-up mee te verwijderen.

Ook is het fijn voor je gezicht omdat je je gezicht niet schoonmaakt met chemicaliën. Win-win! Altijd handig om er een paar pakjes van mee op reis te hebben.

Duurzaam wc-papier

Eigenlijk geldt voor wc-papier hetzelfde als voor de reinigingsdoekjes. Wildkamperen klinkt namelijk erg idyllisch en romantisch – en dat is het voor een groot gedeelte ook – maar voor het andere gedeelte betekent het vaak dat je geen toegang hebt tot een toiletgebouw.

Daarom heb je altijd netjes een schep mee, mocht je onverhoopt een #2 moeten doen in de natuur. Je wilt dan uiteraard nooit toiletpapier achterlaten, dus begraaf je het met je hoopje onder de grond. Maar goed, dat wil je niet doen met chemisch gebleekt wc-papier. En daar komt The Good Roll to the rescue. Het wc-papier-merk maakt namelijk toiletrollen gemaakt van 100 procent gerecycled papier. Hoe tof? Hebben dus!

Bees wraps

Wie een roadtrip maakt of gaat kamperen, zal vaak lekkere en simpele maaltijden koken op het gaspitje. Daar is best wat creativiteit voor nodig als je maar één gaspitje hebt! Vaak heb je na het koken of lunchen etenswaren over. Hoe bewaar je die? Aluminiumfolie of plasticfolie zijn niet de meest duurzame opties, want die kun je maar één keer gebruiken.

Bees wraps zijn katoenen doekjes gedoopt in bijenwas waardoor je ze eindeloos kunt (her)gebruiken. Ze hebben vaak leuke kleuren en verschillende vormen. Je spoelt ze na gebruik weer af met was lauw water en klaas is Kees!

Dit zijn onze 5 favoriete (hippe) alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie!

Waterfles of filter

Als je on the road bent, wil je altijd water bij de hand hebben. Het liefst een jerrycan gevuld met 5 liter zodat je nooit zonder komt te zitten. Handig om uit te drinken, maar ook om de afwas mee te doen. Maar daarnaast wil ook altijd een waterfles bij de hand hebben zodat je nooit voor de keuze komt te staan om een plastic flesje te kopen.

Dit zijn de 6 leukste duurzame campings in Nederland

Een handige waterfles van Dopper bijvoorbeeld of een andere fijn waterflesmerk. Wat ook handig is om bij je te hebben, zijn waterfilters. Het zijn filters die je op je waterfles kan zetten waarmee je water kan filteren uit bijvoorbeeld beekjes of rivieren. Zo heb je altijd vers en drinkbaar water bij de hand.

There you go, nu ben je klaar om duurzaam op pad te gaan! Heb je nog andere handige duurzame essentials voor mee op reis? Deel ze met ons via Instagram. Vinden we leuk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️