Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je je brein een boost geven? Eet dan deze snack

Er zijn meerdere etenswaren die goed zijn voor je hersenen, maar experts zijn het erover eens dat er één met kop en schouders boven de rest uitsteekt. We geven je een hint: ze lijken zelfs op hersenen. We hebben het hier namelijk over… walnoten!

Waarom geven walnoten je brein zo’n boost?

Walnoten zijn goed voor je hersenen

Of ze écht de allerbeste snack voor je brein zijn, is nooit met zekerheid te zeggen. Maar de walnoot is goed onderzocht wat betreft de gezondheid van de hersenen. Onderzoekers vermoedden namelijk dat walnoten een krachtige snack zijn, omdat ze barsten van de omega-3 vetzuren en ze besloten dat tot op de bodem uit te zoeken.

Als vega(n) én als vleeseter is het een goed idee om omega 3 bij te slikken

Uit verschillende onderzoeken blijkt inderdaad dat het deze omega-3 vetzuren zijn die stress verminderen. Daarnaast bevorderen ze juist een emotionele balans en positieve mindset. “Er zijn zelfs onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat walnoten op regelmatige basis eten de kans op dementie verkleint”, vertelt neuroloog Dean Sherzai in de MindBodyGreen podcast.

Walnoten kunnen we met recht een superfood noemen, want ze bevatten naast omega-3 vetzuren ook nog eens vezels, magnesium en kalium. En vergeet de vitamine E niet, waardoor je bij het eten van deze snack ook op een boost van je weerstand kan rekenen.

Kan je brein wel een boost gebruiken?

Merk je dat je vergeetachtig wordt en dat je minder focus hebt? Dan kan het nooit kwaad om meer walnoten in je dieet op te nemen. Het fijne aan walnoten is dat je je ze zo kunt opknabbelen als snack. Maar ze zijn natuurlijk ook heel goed aan gerechten als salades en gezonde baksels (bananenbrood!) toe te voegen. Of wat dacht je van deze heerlijke vegetarische plaattaart met peer, blauwe kaas en walnoot?

Overigens is het belangrijk om bij klachten met je geheugen en concentratie meer te doen dan alleen een paar walnoten snacken. Voor de gezondheid van je hersenen is het essentieel dat je over het algemeen gezonde keuzes op het gebied van voeding maakt. Dat betekent: een gevarieerd dieet. Hierbij eet je niet alleen walnoten of andere noten, maar ook bijvoorbeeld pure chocolade, sojabonen, volkoren producten en vette vis.

7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)

En vergeet daarnaast niet dat een goede work-out net zo’n krachtige boost kan zijn voor je hersenen als de walnoot. Het is bewezen dat sporten en bewegen heel goed is voor onze hersencapaciteit.

We vergeten het af en toe, maar alles staat met elkaar in verbinding. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn niet alleen goed voor een gezond lichaam, maar ook voor onze mentale gezondheid. En wanneer je weinig stress hebt, is dat ook weer goed voor je brein. Een win-win noemen we dat.

Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️