Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze fruitsoort groei je (héél) makkelijk in je eigen keuken

Naar de winkel gaan om groenten en fruit te kopen is een enorme luxe. Maar het kost ook best wat. En dat terwijl en veel groenten- en fruitsoorten zijn die je ook gewoon thuis in de keuken of tuin kunt groeien. Wist je bijvoorbeeld dat je de antioxidantenbommetjes blauwe bessen gemakkelijk thuis kunt groeien?

Blauwe bessen is typisch zomers fruit dat áltijd lekker is. Door smoothies, over je yoghurt, in cakes of taarten of gewoon los uit het knuistje.

Blauwe bessen zijn gezond

Naast dat blauwe bessen heerlijke frisse vruchten zijn, zijn ze ook één van de gezondste fruitsoorten. Waarom? Ze bevatten relatief veel antioxidanten, polyfenolen, vezels en fytonutriënten.

Allemaal voedingsstoffen die bevordelijk zijn voor ons brein en voor onze darmen. En blauwen bessen groei je ook nog eens appeltje eitje in je eigen tuin of keuken. Win-win!

Les over een bijzonder besje: de blauwe bes (en waarom je ze dagelijks wilt eten)

Blauwe bessen groeien

Dat blauwe bessen thuis groeien niet zo moeilijk is, blijkt uit dit TikTok filmpje dat inmiddels 5,5 miljoen (!) keer bekeken is. Armen Adamjan legt daarin in stapsgewijs uit hoe makkelijk het is om je eigen blauwe bessen plant te groeien.

Dat gaat ongeveer zo:

Je vult eerst een kleine plantenbak met goed doorlatende grond en pak je blauwe bes, het liefst een biologische (de chemicaliën kunnen de groei remmen). Je knijpt de bes dan plat zodat de zaadjes naar buiten komen en stopt ‘m in een kuiltje in de aarde van je plantenbank. Dan bedek je het kuiltje met een beetje aarde.

Deze eetbare planten kun je gewoon in je tuin groeien

Dan geef je je plant een beetje water en zet er een klein glazen potje op (op z’n kop) om een vochtig klimaat te creëren. Met een beetje geluk zie je het plantje al snel groeien!

Geef je nieuwe blauwe bessenplant ongeveer één keer per week water, zodat de grond vochtig blijft maar niet te nat of drassig wordt.

Voor een echte struik zul je even geduld moeten hebben, die dan buiten geplant moet worden. Tot die tijd heb je in elk geval een prachtige én heerlijke kamerplant.

Deze 5 duurzame tuiniermethodes laten de natuur het werk doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️