Sophie Golbach
Sophie Golbach Voeding 10 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Baking time! 5 x de vegetarische (en vegan) alternatieven voor gelatine

Misschien voel je je geïnspireerd door de naderende feestdagen en wil je alvast met pudding en kwarktaart oefenen. Of ben je gewoon in de mood om iets lekkers te maken. Veel recepten gebruiken echter nog gelatine, een bindmiddel afkomstig uit huiden en botten van runderen en varkens.

Niet zo’n wonder dus, dat vegans en vegetariërs daar liever ver vandaan blijven. Je vindt het terug in allerlei producten, bijvoorbeeld snoep. Gelukkig zijn er nu ook alternatieven.

5 gelatine alternatieven

Wil je graag iets lekkers bakken, maar ben je die gelatine in pudding en cheesecake zat? Bij natuurvoedingswinkels en toko’s vind je waarschijnlijk wel alternatieven.

1. Agar-agar

Vegans en vegetariërs opgelet: in plaats van gelatine kan je heel goed agar-agar gebruiken. Wat is agar-agar? Deze vervanger voor gelatine is afkomstig uit een bepaalde soort rode algen, en agar-agar poeder is wit, smaakloos en kleurloos. Je kan dit gebruiken als bindmiddel voor soep, ijs, snoepjes en pudding.

Vegan granola-ontbijttaart met tropisch fruit en plantaardige flat white

Let op: agar-agar is sterker dan gelatine. Eén gram van het poeder staat gelijk aan 3 gram gelatine. In combinatie met zure of vette ingrediënten, bijvoorbeeld chocolade of spinazie, verliest agar-agar zijn bindkracht. Daarnaast is de bindkracht van korte duur. Een recept met agar-agar kan je dan ook beter niet te ver van tevoren maken.

2. Arabische gom

Deze harsachtige gom komt van een boom die groeit in West-Afrika, in een gebied dat zich uitstrekt tot en met het Arabisch schiereiland. Van nature barst de schors van deze boom af en toe vanzelf en de scheur die ontstaat in de boom wordt afgesloten door dit gom.

Arabische gom wordt gebruikt in kant-en-klare toetjes, drankjes, drop en snoep. Het goedje is, doordat het natuurlijk is, uiteraard geschikt voor vegans.

https://www.bedrock.nl/overheerlijke-chocoladetaart-met-kokos-chiazaad/

3. Vege-gel

Voor de vegetariërs: vege-gel is eigenlijk gewoon de vegetarische versie van gelatine. Om de eigenschappen van echte gelatine na te maken, worden er bij vege-gel verschillende zetmelen gecombineerd.

Deze vegetarische gelatine is geschikt voor zoete en hartige recepten, zoals een lekkere cheesecake. Onthoud: één zakje is genoeg voor ruim een halve liter vloeistof.

4. Tapioca

Ken je het al? Tapioca komt uit de wortel van cassave, een plant die in de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keukens veel gebruikt wordt. Eigenlijk is tapioca gewoon een zetmeel, en je kan het gebruiken om gerechten te binden.

https://www.bedrock.nl/vegan-taartcafe-amsterdam/

Iets waar je misschien wel bekend mee bent is bubble tea, en ja hoor, tapioca is ook daar in te vinden. Voor alle vegans een heel goede optie om in plaats van gelatine te gebruiken en lekker aan het bakken te gaan.

5. Pectine

Pectine is een unieke vezelsoort, die zowel in groenten als in fruit voorkomt. Als vegan kan je je geluk niet op, want ook pectine is zeer geschikt. Terwijl vege-gel een vegetarische variant van gelatine is, is pectine daar eigenlijk weer de vegan versie van.

Bij verhitting zet pectine uit, waarmee het een prima verdikkingsmiddel is voor jam en gelei. Een extra voordeel: de meeste producten met pectine zijn ook nog eens rijk aan vezels.

5 essentials voor elke vegan picknick

Met deze lekkere vervangers wordt het weer een stukje makkelijker om vegan te zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️