Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 26 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Met deze 2 inzichten leer je loslaten wat anderen van je vinden

Ons druk maken over wat anderen van ons vinden: als we onze gedachten hun gang laten gaan, kunnen we daar veel te veel uren aan besteden. Hoog tijd dus om die piekergedachten zoals ‘wat zal mijn date, vriendin X of schoonmoeder Y van mij vinden?’ leren los te laten. Typisch gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat? Deze twee inzichten van The School of Life helpen je loslaten wat anderen van je vinden en helpen je rusteloze mind een eind op weg.

Maak jij je ook vaker dan je wilt, druk om wat anderen van je denken? Wees gerust: je bent niet de enige.

Dé niet-zweverige daghoroscoop van 26 oktober 2022

Loslaten wat anderen van je vinden

Nadenken over wat anderen van je vinden en wat ze misschien achter je rug om over je zeggen heeft een functie. Mensen zijn nou eenmaal kuddedieren en om bij een groep te blijven en te horen wil je geliefd zijn en geliked worden.

Echter als je overuren maakt met denken wat anderen van je vinden, schiet het zijn doel voorbij. Dan is het tijd om die gedachtens een halt toe te roepen.

Anders leren kijken volgens de stoïcijnen

Hoe kunnen we anders omgaan met piekergedachten? Hiervoor gaan we terug naar de tijd van de stoïcijnen uit het oude Griekenland. Het stoïcisme is een filosofische stroming, die ons leert anders te reageren op veelvoorkomende situaties.

Volgens de stoïcijnen kunnen we situaties in ons leven vaak niet veranderen. Het enige wat je wél kunt veranderen is onze kijk op de situatie.

Waarom het stoïcisme nu nog steeds relevant is

Als je er zo naar kijkt, kun je de denkwijze over sociale schaamte en wat anderen van je denken in twee stukken hakken:

1. Wie zijn we en wat vinden we van onszelf?
2. Wat anderen mensen zeggen en hoe ze denken over ons.

Een belangrijk uitgangspunt in het stoïcisme is dat je het tweede punt niet kan controleren. Je hebt geen controle over wat anderen mensen over jou zeggen, denken of oordelen. Hoe aardig, hardwerkend, zorgzaam en genereus je ook bent.

Dé niet-zweverige daghoroscoop van 26 oktober 2022

Er is altijd wel iemand die een slechte dag heeft, een roddeltante is of je niet goed genoeg kent, en toch iets onaardigs over je zegt of van je vindt. We kunnen er nooit helemaal zeker van zijn, dat anderen dat niet zullen doen.

Hoe goed denk jij over jezelf?

Het is dus belangrijk om je te richten op het punt waar jij wél controle over hebt, het eerste punt: wat we over onszelf denken. Dit geeft veel meer rust en overzicht in je hoofd, want over dit punt zijn we zelf in charge.

Meer diepgang in je vriendschap? Op deze manier zorg je voor meer verbinding

We kunnen immers nadenken en evalueren over ons zelfbeeld. Hoe denk ik eigenlijk over mezelf? Hoe praat ik tegen mezelf in mijn hoofd? Ben ik empathisch voor mezelf? Wat voor een mens ben ik? Als je dit goed helder hebt en weet wie je bent, heb je een stevig anker waar je op kunt vertrouwen.

Je denkt onbewust negatief over jezelf

Deze gedachte sluit ook aan bij moderne psychotherapie, die daar nog een belangrijk inzicht aan koppelt. Ons gevoel over wie we zijn, is vaak sterk vervormd door negatieve ervaringen uit het verleden.

Je onthoudt veel beter de momenten dat je angstig was, waarop je je schaamde, twijfelde of ongemakkelijk voelde, dan ervaringen van zelfverzekerdheid, blijdschap en geluk. Dit doen je hersenen, omdat ze je willen beschermen tegen gevaar. Hierdoor denk je in je hoofd veel negatiever over wat anderen van je zullen denken, dan daadwerkelijk het geval is en mentaal gezond is.

Waar heb je zelf de controle over?

Om je minder druk te maken over wat anderen van je vinden, moet je dus deze twee denkbeelden in gedachten houden. Het deel waar je zelf controle over hebt uit de stoïcijnse tijd dat al eeuwen oud is en het inzicht over negatieve zelfpraat van de moderne psychotherapie.

Als je weet dat je geen controle hebt over wat anderen denken en je weet dat je vaak negatiever over jezelf denkt dat nodig is, dan kun je steeds beter omgaan met de ups en downs van roddels en piekergedachten.

Deze coach deelt 6 tips voor het vinden van zingeving

Of zoals de stoïcijnen het zo mooi verwoorden: de weg naar immuun worden voor zorgen over je reputatie, zit hem in het het rechtvaardiger omgaan met onze eigenwaarde.

Wil je meer weten over de stoïcijnen en hun denkbeelden? BEDROCK interview al eerder filosoof Lammert Kamphuis over de stoïcijnen of check de School of Life voor colleges over het stoïcisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️