Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 27 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De tekenen dat je in een toxische relatie zit (en stel jezelf deze vragen)

Manipuleren, gaslighting, ruzies, verwijten, jaloezie en ga zo maar door. Er zijn allerlei ongezonde trekjes en patronen die erop kunnen duiden dat je in een toxische, ofwel giftige relatie zit. Maar hoe weet je of jullie ‘gewoon veel ruzie hebben’ of een toxische relatie hebben?

Hoewel een toxische relatie vaak makkelijk te wijten lijkt aan een ander, ligt dat niet zo simpel meent psycholoog Lalitaa Suglani. Een giftige liefdesrelatie heeft volgens haar ook vaak te maken met een giftige relatie met jezelf. Daar zo meer over.

Toxische relatie

In eerste instantie is hét typische kenmerk van een toxische relatie toch wel dat je niet mét en niet zonder elkaar elkaar kunt. Hoe jullie ook tot dit punt zijn gekomen, vaak is een toxische relatie een terugkerend patroon.

Twijfel je om je relatie te verbreken? Stel jezelf dan deze cruciale vragen

Denk aan break-ups, goede seks, heftige ruzies en hoge pieken en diepe dalen. Om het ongezonde patroon te herkennen en natuurlijk te doorbreken, is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom dit een terugkerend patroon is.

Toxische relatie herkennen

Misschien is het de manier hoe je relaties van dichtbij hebt gezien toen je jong was? Is het een terugkerend patroon in al je relaties? Jeugdtrauma’s kunnen namelijk een trigger zijn om in een giftige relatie te belanden.

Volgens Suglani kom je in elk geval niet zomaar in een giftige relatie terecht. Zij is van mening dat je waarschijnlijk een laag zelfbeeld hebt of weinig zelfrespect en misschien wel gelooft dat je ‘hebt verdiend’ om een giftige relatie te hebben.

Ook kun je ervan overtuigd zijn de ander nodig te hebben om je compleet te voelen, omdat je niet happy bent met wat je al hebt of bent.

Stel jezelf deze vragen

Natuurlijk is elke relatie anders en spelen er allerlei individuele dingen in af. Auteur van het boek Mjon van Oers deelt in haar boek Detox je liefdesleven: herstellen van giftige relaties in elk geval een aantal duidelijke vragen die je aan jezelf kan stellen om te herkennen of je inderdaad te maken hebt met een giftige relatie.

Het gaat om de volgende vragen stellen:

  • Kan ik zijn wie ik ben (ook als het gaat om veranderen en groeien) en doen wat ik wil?
  • Willen we allebei aan de problemen werken of niet?
  • Voel ik me in deze relatie goed of juist niet over mezelf?
  • Zijn eerlijkheid en vertrouwen de basis in de relatie?
  • Zijn we gelijkwaardig?
  • Respecteren we elkaars grenzen?
  • Kan ik eerlijk en open zijn over mijn gedachten?

Er is een lichtpuntje

Hoewel een giftige relatie vaak een slecht teken is, helemaal als je partner een narcist of sociopaat is, hoeft het niet altijd zo te zijn dat dit het einde van jullie relatie betekent. Helemaal niet als je beiden inziet dat het niet goed gaat, wil werken aan jezelf én jullie relatie.

Dít zijn de 5 fases waar je doorheen gaat tijdens een break-up

Een giftige relatie kan in sommige gevallen namelijk groeien naar een gezonde relatie. Maar wél met de nodige hulp.

Wanneer het wél voorbij is

Heb je te maken met een partner waarbij je je niet veilig voelt en waarvan je wéét dat het beter is om te breken? Zorg dan voor een sociaal vangnet van vrienden en familie die je door de moeilijke beslissingen heen helpen.

Hoe dan ook is het belangrijk om jezelf niet te veroordelen. Herkenning en erkenning zijn de eerste stappen. Wil je professionele hulp om verder te komen? Klop dan aan bij een relatietherapeut of een psycholoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️