Marloes Graat
Marloes Graat Psychologie 24 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe een narcist je manipuleert waar je bijstaat

Als emotioneel intelligent persoon ben je een loyale vriend(in), zie je graag het goede in de ander, ben je empathisch en wil je graag een band opbouwen met mensen. Dit zijn eigenschappen die jou tot een aantrekkelijke vriend maken. En helaas niet alleen voor vrienden, maar ook voor narcisten die daar makkelijk misbruik van kunnen maken.

Zó herken je de 4 manieren waarop een narcist je manipuleert waar je bij staat.

Wat is emotionele intelligentie?

Mensen die emotioneel intelligent zijn, hebben de neiging om altijd het goede te zien in mensen, kunnen fouten toegeven en reflecteren, zijn empathisch en kunnen zich makkelijk hechten in relaties. Deze mensen heb je graag als vriend, toch?

https://www.bedrock.nl/narcisme-zelfobsessie/

“Maar deze mensen kunnen ook makkelijk gemanipuleerd worden door narcisten,” legt psycholoog Erin Leonard uit op Psychology Today. En dat is zéker iets om op te letten. Narcisten maken misbruik van deze mooie eigenschappen en laten mensen twijfelen aan zichzelf.

Wat is narcisme?

Een narcist is iemand die vooral veel met zichzelf bezig is. Hij of zij is egoïstisch, dominant, wil graag veel bewondering en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen. Ze stellen zichzelf boven anderen.

Emotioneel intelligente mensen zijn interessante prooien voor de narcist, omdat zij over die egoïstische kant heen kijken, het belangrijk vinden om de ander een goed gevoel te geven en fouten makkelijk naar zichzelf toeschuiven. Om te voorkomen dat een narcist gebruik maakt van je goede eigenschappen, is het slim om te weten hoe een narcist manipuleert.

Hoe een narcist manipuleert:

Zo gaan ze te werk:

1. Maakt misbruik van altijd het goede zien in mensen

Een emotioneel intelligent persoon is makkelijk in de omgang en ziet graag het goede in mensen. Hij of zij houdt van harmonie en vindt het fijn als iedereen in de groep goed met elkaar kan opschieten. Hierdoor zien ze vaak mindere eigenschappen bij hun vrienden over het hoofd.

Drie wijze lessen over hoe je een gelukkig leven leidt

Hoewel het een goede eigenschap is om altijd het goede in mensen te zien, heeft een narcist dit ook snel door. Hij of zij ziet dat je makkelijk te manipuleren bent, omdat je graag mensen naar hun zin wilt maken.

Ook kan een narcist voldoening halen uit het kwetsen van iemand waar hij of zij jaloers op is. Narcisten zijn vaak jaloers op emotionele intelligentie, omdat ze dat zelf niet hebben.

2. Geen verantwoordelijkheid nemen en schuld afschuiven

Zelfbewust zijn en kunnen reflecteren op je eigen fouten is een belangrijk kenmerk van een persoon met emotionele intelligentie. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld een fout maakt in een relatie, neemt hij of zij de schuld op zich, biedt excuses aan en geeft toe dat ze een fout heeft gemaakt. Hierdoor ontstaat er vertrouwen en verbondenheid in relaties.

Echter, wanneer een narcist een fout maakt, duwt hij of zij de verantwoordelijkheid onmiddellijk van zich af. In plaats van in de spiegel te kijken en te reflecteren, zal hij of zij er alles aan doen om de schuld af te schuiven.

Hierdoor escaleert een ruzie snel. De andere persoon die toch al de neiging heeft om de goede orde te bewaren, begint te twijfelen en na te denken over haar rol in de discussie. Ze wordt overtuigd en gemanipuleerd om het vanaf het standpunt van de narcist te bekijken en neemt de schuld op zich.

3. Pakt altijd de slachtofferrol

Empathie is belangrijk onderdeel van een gezonde en verbonden relaties tussen vrienden, familie en geliefdes. Hoe fijn is het als je even helemaal in de put zit en een vriend of vriendin leeft met je mee dat het ook een klote situatie is, zonder oordeel te hebben of meteen met een oplossing te komen.

Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie?

Een narcist pakt vaak de slachtofferrol en maakt misbruik van het grote empathisch vermogen van de emotionele intelligentie persoon. Om zichzelf als slachtoffer van de situatie neer te zetten, schroomt de narcist ook niet om de feiten in een verhaal te vervormen en een eigen realiteit te bedenken.

4. Gebruikt mensen voor eigen bevrediging

Een emotioneel intelligent persoon geeft om zijn vrienden en heeft graag betekenisvolle, gelijkwaardige relaties. Door zijn of haar kwaliteiten om zorgzaam te zijn, fouten toe te geven, empathisch lukt het vaak om verbonden te zijn met vrienden en familie.

Een narcist maakt juist misbruik van de behoefte om verbonden en betekenisvolle vriendschappen te hebben. Hij of zij is gefocust op controle in plaats van verbondenheid en daardoor gebruikt hij mensen als ‘dingen’ voor zijn eigen bevrediging, dan dat hij mensen ziet met hun eigen gevoelens en meningen.

Hij weet dat de emotioneel intelligentie persoon er alles aan zal doen om in verbinding te blijven, kan hij deze persoon makkelijk aan de kant zetten als het hem of haar niet goed uit komt en juist opbellen als hij of zij daar zin in heeft.

Bekijk het door je eigen, roze bril

Een persoon met emotioneel intelligentie wordt door een narcist vaak gezien als naïef, mensen die alles door een roze bril zien, makkelijk over te halen en overgevoelig. Het is belangrijk dat je niet door de bril van de narcist kijkt naar deze mooie, volwassen eigenschappen.

Als je weet hoe een narcist iemand met emotionele intelligentie manipuleert kun je oppassen dat mensen geen misbruik maken van deze verfijnde, volwassen en ontwikkelde eigenschappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️