Margje Hoogland
Margje Hoogland Psychologie 9 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Heb jij narcistische trekjes? Doe de test

Ben jij iemand die graag over zichzelf praat en in het middelpunt van de belangstelling staat of ken je misschien iemand die dit graag doet? Je kunt je afvragen of dit misschien – een lichte vorm van – narcisme is. Met een klein beetje zelfliefde is natuurlijk helemaal niks mis, dat is zelfs belangrijk. Maar wanneer slaat dit door in narcisme?  Een narcisme test kan inzicht geven. 

De kans dat je eens te maken krijgt met narcisme is best groot. Uit internationale onderzoeken blijkt dat 1 tot 6 procent van de bevolking last heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Iedereen krijgt graag eens een complimentje en iedereen mag wel eens in de spotlights staan. Maar als die behoefte wel heel groot wordt en doorslaat in obsessief gedrag, wordt het problematisch.

Als dit gedrag ook ziekelijk wordt, spreken we van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De diagnose voor deze persoonlijkheidsstoornis kan alleen worden gesteld door een een psychiater of psycholoog. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van een overzicht van 9 typische eigenschappen die een narcist normaal gesproken heeft. Wanneer er op 5 van de 9 eigenschappen gescoord wordt, is er sprake van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Lees ook: Met deze 8 tips leer je beter omgaan met een narcist

Hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis precies ontstaat, is niet duidelijk. Wel wordt het vaak gelinkt aan een heel laag zelfbeeld, dat bijvoorbeeld is ontstaan door misbruik of verwaarlozing in de kindertijd. Narcisme is dus eigenlijk coping mechanism van mensen die zich diep van binnen niet geliefd voelen.

Daarnaast wordt er in onderzoeken zelfs gesproken van een ‘narcisme-epidemie’ als een gevolg van het gebruik van social media. Dat staat namelijk vol onrealistische voorbeelden waarmee we ons vergelijken. Omdat we ook aan dat plaatje willen voldoen en honger hebben naar meer volgers raken we meer en meer gefocust op onszelf ten koste van anderen.

Narcisme test

Wil je weten of je zelf misschien iets narcistisch bent of of je te maken hebt met een narcist dan kun je verschillende narcisme tests doen.

Heb je te maken met een narcist?

Die vraag kun je beantwoorden door de lijst met 9 typische eigenschappen van een narcist erbij te pakken en in te vullen. Wordt er op minimaal 5 punten gescoord? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met een narcist.

Lees ook: Fitgirls die foto’s posten van hun work-out? Volgens deze studie zijn ze narcistisch

Zelftest

Wil je graag meer over jezelf te weten komen? Dan kunnen deze stellingen je helpen. Geef een cijfer van 1 (herken ik mezelf niet in) tot 5 (herken ik mezelf in). Hoe hoger je score hoe meer je kenmerken van narcisme hebt. 

  • Als ik de wereld zou besturen zou het een veel betere plek zijn. 
  • Ik neem graag beslissingen.
  • Ik denk dat ik heel bijzonder ben.
  • Ik krijg graag complimenten.
  • Ik sta erop dat ik het respect krijg waar ik recht op heb.
  • Mensen lijken altijd mijn gezag te erkennen.
  • Ik zal nooit tevreden zijn tot ik alles krijg waar ik recht op heb.
  • Ik ben een geboren leider.
  • Ik kan meer dan anderen.

Hier vind je een iets uitgebreidere versie van de narcisme test.

Officiële diagnose

Onthoud wel altijd dat een officiële diagnose alleen kan worden gesteld door een psycholoog of psychiater. Zij kunnen iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis de juiste hulp bieden.

Lees ook: Waarom narcistisch zijn best oké is (er kleven voordelen aan)

Ben je vrienden met een narcist of is zelfs je partner narcistisch en merk je dat dit veel invloed heeft op jou? Misschien helpt het je om een tijdje afstand te houden van de persoon in kwestie. Mocht het je erg onzeker maken, dan kan professionele hulp jou ook helpen om je weer beter te voelen.

Komt er uit de narcisme test, dat je verre van narcistisch bent en wel wat meer in de spotlights zou mogen staan? Ook dan kun je hulp inschakelen om te werken aan je zelfvertrouwen en zelfliefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️