Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 13 feb 2019

Fitgirls die foto’s posten van hun work-out? Volgens deze studie zijn ze narcistisch

Wie even door zijn Instagram-feed scrollt of op zijn Facebook-tijdlijn kijkt, ontkomt er niet aan: foto’s van afgetrainde lichamen, selfies tijdens het hardlopen en status-updates vanuit de sportschool (#legday). Iets om jaloers op te zijn? Hoeft niet. Volgens psychologen van de Brunel University in Londen vertonen deze mensen narcistische trekjes.

Fitgirl zijn is tegenwoordig echt een ding. Maar je wordt het natuurlijk niet zomaar. Het vergt veel training en discipline om een afgetraind lichaam te krijgen. En dat mag de hele wereld weten ook. Met enige regelmaat (liefst dagelijks) posten ze foto’s en status-updates over hun sportroutine. Natuurlijk bijgaand met inspirerende en veel te vrolijke teksten als ‘yes, net lekker tien kilometer hardgelopen,’ ‘work-out van vandaag done,’ en ‘never skip leg-day.’

Ik word er zenuwachtig van. Het herinnert me er namelijk aan dat ik ook eens naar de sportschool moet gaan. Dat zegt misschien meer iets over mij, maar wat zegt het ‘kijk-mij-eens-goed-bezig-zijn-gedrag’ over hén?

Dit vind je misschien ook interessant: Verslaafd aan instagram: hoe erg is dat nou echt?

Alles voor het uiterlijk

Psychologen aan de Brunel University in Londen hebben onderzoek gedaan naar mensen die hun work-out pics delen op social media. De resultaten zijn niet erg flatterend.

Volgens de onderzoekers hebben mensen die altijd hun sportactiviteiten vastleggen de neiging om narcistisch te zijn. Het primaire doel ervan is volgens de wetenschappers om op te scheppen over de hoeveelheid tijd die je in je uiterlijk investeert. Wat dit over ze zegt? Ze hebben behoefte aan aandacht en validatie van de Facebook-gemeenschap, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek

De onderzoekers verzamelden de gegevens van 555 Facebook-gebruikers en lieten deze mensen online enquêtes invullen over hun persoonlijkheid. Ook probeerden ze met deze enquêtes te achterhalen wat de motieven waren om bepaalde posts op social media te plaatsen.

Hierna werd er gekeken of er een verband was tussen persoonlijkheidskenmerken en social media posts. De uitkomst? Deelnemers aan het onderzoek die narcistische trekjes vertoonden, berichtten vaker over hun sportroutine (of vooruitgang) dan deelnemers die geen narcistische trekjes vertoonden. Hieruit concluderen de onderzoekers dat wat mensen op social media posten inderdaad correleert met persoonlijkheidskenmerken. En in dit geval is dat niet echt positief.

Zouden de onderzoekers niet gewoon een tikkeltje jaloers zijn?

Tijd voor een work-out?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Fitgirls die foto’s posten van hun work-out? Volgens deze studie zijn ze narcistisch
Sluiten