Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 10 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

We worden getest op ons IQ en dat zou bepalen hoe succesvol we kunnen zijn in het leven. Maar er is een missing link, want mensen met een gemiddeld IQ doen het vaak beter dan mensen met de hoogste IQ’s. Emotionele intelligentie is wat écht succesvolle mensen onderscheidt. EQ is die ongrijpbare aantrekkingskracht in iemand. Het beïnvloedt hoe we ons gedragen en hoe we omgaan met het gedrag van anderen. En dat is minstens zo belangrijk als je succesvol en gelukkig wil zijn.

We weten inmiddels wel dat EQ een groot aandeel heeft in hoe ver we komen in het leven, maar de ongrijpbaarheid ervan maakt het lastig te meten. TalentSmart probeerde dat wel en zet de 18 meest voorkomende eigenschappen van mensen met een hoog EQ op een rij.

Eigenschappen van mensen met een hoog EQ

Hoeveel herken jij er?

Je herkent emoties en kunt ze benoemen

Het is al lastig emoties te herkennen als ze opkomen, laat staan ze goed te uiten. Mensen met een hoog EQ voelen zich bijvoorbeeld niet ‘slecht’ maar noemen het ’gefrustreerd’, ‘angstig’ of ‘geërgerd’.

Je bent nieuwsgierig naar mensen

Dankzij een hoog gehalte empathie, zijn mensen met ene hoog EQ nieuwsgierig naar anderen. Hoe meer je geeft om iemand anders en je inleeft, hoe nieuwsgieriger je wordt.

Lees ook: Zo kunnen we altijd nieuwsgierig blijven (zoals we als kind waren)

Je omarmt verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich makkelijk aan. Ze weten dat angst voor verandering verlammend kan zijn en bovendien een grote bedreiging voor hun succes en geluk.

Je kent je krachten en zwaktes

Je weet waar je goed in bent, en waar je beter niet aan moet beginnen. Ook weten mensen met een hoog EQ welke mensen en omgevingen bevorderlijk voor ze werken, en durven ze daarvoor te kiezen.

Je kunt karakters goed beoordelen

Mensen met een hoog EQ zijn sociaal bewust. Ze kunnen mensen lezen, aanvoelen wat mensen nodig hebben en begrijpen waar iemand doorheen gaat.

Ook interessant: Is er een verband tussen je karakter en slapeloosheid?

Je bent moeilijk te kwetsen

Je bent niet zomaar van je stuk te brengen. Emotioneel intelligente mensen zijn open-minded en zelfverzekerd. Je hebt genoeg zelfspot en -kennis om te begrijpen wat anderen van je vinden.

Je kunt goed ‘nee’ zeggen (tegen jezelf en anderen)

Emotionele intelligentie betekent naast zelfkennis ook zelfcontrole, en dat uit zich in grenzen aangeven. Je vermijdt impulsieve acties.

Je laat fouten los

Fouten maken kan, maar ermee blijven zitten is een tweede. Mensen met een hoog EQ weten hoe ze afstand moeten nemen van de fouten die ze maken, maar weten er tegelijkertijd wel iets mee te doen.

Je geeft zonder iets terug te verwachten

Als iemand iets voor je doet, zonder er iets voor terug te verwachten laat dat een hele krachtige indruk achter. Zo bouwen emotioneel intelligente mensen sterke relaties met mensen om hen heen.

Je koestert geen wrok

Negatieve emoties laat je los, omdat je weet dat het onnodige stress veroorzaakt. Wrok is stress, en mensen met een hoog EQ weten dat het beter is om het los te laten voor je eigen gevoel en voor je gezondheid.

Must read: Zo bestrijd je negatieve emoties op maandagochtend

Je kunt omgaan met moeilijke mensen

Met een hoog EQ lukt het je om frustraties los te laten, je in te leven in vervelende personen en vanuit dat punt moeilijke mensen te confronteren met hun gedrag.

Het hoeft allemaal niet perfect

Perfectie bestaat niet, dus daar streef je niet naar. Emotioneel intelligente mensen weten dat als perfectie het doel is, je altijd teleurgesteld zal zijn. Ze focussen zich op wat goed gaat.

Je bent blij met wat je hebt

Waar ben je dankbaar voor? Voor mensen met een hoog EQ is dat geen moeilijke vraag om te beantwoorden. Je voelt je beter door je te focussen op wat je hebt, dan op wat er ontbreekt in je leven.

Je kunt afstand nemen

Af en toe afstand nemen van je werk of stressfactoren geeft je ruimte om in het moment te leven. Mensen met een hoog EQ hebben geen moeite hun telefoon af en toe uit te zetten en de boel de boel te laten.

Je drinkt niet veel caffeine

Veel caffeine zorgt voor veel adrenaline, waardoor stressreacties gestimuleerd worden. Je emoties gaan de overhand nemen als je stress ervaart. Emotioneel intelligente mensen voelen dat aan en vinden het niet prettig veel caffeine in hun lijf te hebben.

Je slaapt genoeg

Zelfcontrole, aandacht, geduld en geheugen worden beïnvloedt door te weinig slaap. Mensen met een hoog EQ vinden juist die eigenschappen belangrijk, dus ze maken van slaap een prioriteit.

Je kunt met negatieve gedachten omgaan

Hoe meer aandacht je geeft aan negativiteit, hoe groter het wordt. Mensen met een hoge emotionele intelligente weten dat gedachten slechts gedachten zijn. Gedachten zijn niet altijd de waarheid, dus het is een keuze je op de positieve te focussen.

Niemand kan je geluk bederven

Als iets goed voelt, kan geen mening van een ander dat voor je bederven. Mensen met een hoog EQ vergelijken zich niet met anderen en nemen de mening van een ander met een korreltje zout.

Meer lezen over intelligentie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️