Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 25 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is beter: een multivitamine of losse vitamines? We zochten het uit

Begin jij elke ochtend standaard met het nemen van een multivitaminetablet? Dan heb je je vast al eens afgevraagd: heb jij ál die vitamines die in dat tablet zitten eigenlijk wel nodig? Ik vroeg me dit in elk geval wel af, en ging op onderzoek uit. Want kan je beter één multivitamine slikken, of verschillende losse vitamines?

Om antwoord te geven op die vraag, moeten we eerst weten welke vitamines je nódig hebt (en welke niet).

Waarom je vitamines nodig hebt

Wat zijn vitamines eigenlijk? Even een kleine recap: vitamines zijn kleine voedingsstoffen die je haalt uit eten of drinken en zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

We denken bij vitamines snel aan supplementen uit een potje, maar wist je dat je de meeste vitamines uit een gezond voedingspatroon kunt halen? Bijna alle vitamines die jouw lichaam nodig heeft, vind je terug in voeding. In groenten en fruit vooral, maar bijvoorbeeld ook in verschillende soorten dranken (zoals kombucha), vlees, vis en gevogelte.

Genoeg (verschillende) vitamines binnenkrijgen is essentieel voor een goede gezondheid. Iedere vitamine heeft een eigen functie: zo helpt de ene vitamine voor een goed werkend afweersysteem, en een andere vitamine voor voldoende energie.

Te veel vitamines: is dat erg?

Als je elke dag een multivitaminetablet slikt, maar ook gezond en gevarieerd eet, dan kan het gebeuren dat je te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. Dat hoeft niet in alle gevallen een gevaar te vormen, maar het kán wel.

Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?

Zo kan een langdurig overschot aan vitamine D zorgen voor overgeven, uitdroging, een verminderde eetlust en pijn, deelden we eerder. Ook bij vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken, aldus het Voedingscentrum.

De voordelen van een multivitamine

Het slikken van een multivitaminetablet is makkelijk. Je slikt één tablet, en hoeft er verder niet over na te denken. Maar weet je precies welke vitamines er in jouw multivitaminetablet zitten? En heb je al die vitamines eigenlijk wel nodig? En zit die ene vitamine die je wél nodig hebt wel voldoende in dat tablet?

Multivitamines zijn niet persoonlijk. Je kunt ze niet gemakkelijk aanpassen op de vitamines die jij nodig hebt, en ook de hoeveelheid van een bepaalde vitamine is niet aan te passen. En dat kan soms een probleem vormen, als je niet genoeg (of juist te veel) van een bepaalde vitamine binnenkrijgt.

Wanneer multivitamine slikken (en wanneer niet)?

Als je van jezelf weet dat je moeite hebt met het hanteren van een gezond, gevarieerd voedingspatroon, en hierdoor waarschijnlijk veel nodige vitamines misloopt, dan kan het geen kwaad om een goede multivitamine te slikken.

Droge huid? Misschien mis je deze vitamine

Maar eet jij wel gevarieerd, en krijg je de meeste vitamines eigenlijk al binnen via voeding? Dan is een multivitamine niet nodig. In dat geval kan je beter kijken naar welke vitamines jij nog mist in jouw leven, en deze los bijslikken.

Weet je niet welke vitamines jij te kort komt? Laat een test doen. Dit kan bijvoorbeeld bij een huisarts, of online (al weten we niet hoe betrouwbaar deze online tests zijn). Dan weet je precies van welke vitamines jij nog kunt profiteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️