Margje Hoogland
Margje Hoogland Verzorging 21 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Droge huid? Misschien mis je deze vitamine

Een doffe en droge huid ziet er meestal niet helemaal gezond uit en kan ook heel pijnlijk zijn. Roodheid, een trekkerig gevoel en schilfertjes zijn gewoon echt niet fijn. Smeer je je al een ongeluk? Het kan zijn dat je droge huid door een vitaminetekort wordt veroorzaakt.

Een droge huid kan gaan schilferen, rood worden, strak aanvoelen of juist vetter worden. Dat laatste is een natuurlijke reactie van de huid in een poging de droogheid te herstellen. Al deze gevolgen van een droge huid zijn mega vervelend – en soms zelfs pijnlijk – en een goede oplossing vinden is nog niet zo makkelijk. Elke huid is immers anders.

Lees ook: Wat vitamine C kan betekenen voor je huid

Heb je al van alles geprobeerd om je huid te herstellen en lukt het maar niet? Misschien is het goed om je vitamine D niveau eens te laten testen. Een tekort aan vitamine D zou namelijk best eens de oorzaak kunnen zijn.

Het verband tussen een vitamine D tekort en een droge huid

Vitamine D is een essentieel micronutriënt die belangrijk is voor veel verschillende functies van je lichaam. Zo ondersteunt het je immuunsysteem, houdt het je botten en spieren gezond en heeft het veel invloed op de gezondheid van je huid. Een tekort aan vitamine D wordt juist weer gelinkt aan astma, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en bepaalde auto-immuunziekten.

Must read: Moe en lusteloos? Dit zijn de bekendste symptomen van een vitamine D-tekort

Een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, vond ook een verband tussen een vitamine D tekort en een droge huid: onderzoekers ontdekten dat bij deelnemers die een vitamine D tekort hadden het vochtgehalte van de huid ook erg laag was.

Dat zit zo: vitamine D heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende effect, dat helpt je huidcellen – en de vochtbalans – beschermen. Ook speelt vitamine D een cruciale rol in de gezondheid van de schildklier en de productie van schildklierhormonen. Deze schildklierhormonen spelen weer een belangrijke rol bij het jong en sterk houden van je huid, nagels en haar.

Zo zorg je ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt

Naast dat je je huid hydrateert met een vochtinbrengende crème is het dus belangrijk om je lichaam te voorzien van vitamine D. De zon speelt daarin natuurlijk een belangrijk rol, maar vooral in de winter – wanneer je huid het droogst is – is het lastig voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Lees ook: Vitamine E: de vitamine die je huid doet stralen

Supplementen zijn dan de oplossing. Die kunnen je helpen om je vitamine D spiegel stabiel te houden. Die kun je ook in de zomer blijven gebruiken. Een teveel aan vitamine D heb je namelijk niet gauw.

Let trouwens wel op dat je áltijd een SPF gebruikt. Ook met SPF neemt je lichaam vitamine D op, maar je bent wel beschermd tegen UV stralingen. Als je jezelf hier niet tegen beschermt zal je huid sneller verouderen en heb je meer kans op huidkanker.

Je kunt vitamine D ook halen uit voeding. Vette vis zoals zalm, tonijn of makreel zijn een goede bron van vitaminen. Een plantaardige bron van vitamine D is er minder. Paddenstoelen als cantharellen, eikhaas of met UV-licht behandelde portobello paddenstoelen bevatten dan de meeste vitamine D..

Andere manieren om je huid te verzorgen

Een droge huid door een vitaminetekort kun je dus met de juiste voeding, supplementen en hoeveelheid zonlicht dus al herstellen. Maar naast het binnenkrijgen van voldoende vitamine D, kun je nog veel meer doen om je huidje perzik zacht te houden. Veel water drinken, gezond eten en smeren met een natuurlijke crème, blijven ook essentieel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️