Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Vitamine D is dé happy vitamine, maar wees voorzichtig met een teveel

De zomer is bij uitstek dé periode dat men beter gezind is, vrolijk door de straten fietst, geniet van de zon, in het park, op het strand of in de tuin. En vitamine D heeft daar alles mee te maken. Helaas is het niet makkelijk om er voldoende van binnen te krijgen, dus wordt altijd aangeraden om deze vitamine bij te slikken. Maar pas wel op, want een teveel heeft zeker zijn bijwerkingen.

Een teveel aan vitamine D? Ja, dat kan.

Vitamine D

Vitamine D is de vitamine die is ons lichaam aanmaakt wanneer we worden blootgesteld aan de zon. Helaas is het bijna nooit zo dat je voldoende wordt blootgesteld aan de zon om een gezonde dosis vitamine D in je lichaam te hebben. Nee, zelfs niet in de zomer.

Het is precies de vitamine waarvan je voldoende binnen wilt krijgen, omdat het dé vitamine is die je humeur reguleert, en overigens ook je weerstand. De bekende winterdip heeft inderdaad alles te maken met een tekort aan deze vitamine.

Moe en lusteloos? Dit zijn de bekendste symptomen van een vitamine D-tekort

Wie denkt ‘ik ben veel buiten en in de zon, dat heb ik toch niet nodig,’ heeft het mis, want zelfs dán is de kans aanwezig dat je een tekort hebt. Dat ondervond ik zelf toen ik mijn bloed liet testen op mijn bloedwaarden en mijn oren niet kon geloven dat ík – toen wonende in Portugal met 300 zondagen per jaar – een vitamine D tekort had.

Ruim 50 procent van de mensen wereldwijd zouden momenteel een vitamine D-tekort hebben. Hoog tijd om het bij te slikken dus! Maar, met mate…

Een teveel aan vitamine D

Omdat je lichaam vitamine D maar voor een klein deel uit voeding kan halen en voor de rest in de zon, wordt dus steevast aangeraden deze happy vitamine als supplement bij te slikken. Helemaal omdat we in Nederland al gemiddeld weinig zon per jaar zien. Extra belangrijk dus.

Maar, slik met mate. Een teveel gebeurt heus niet als je één keer een supplement te veel slikt, want een ‘overdosis‘ vitamine D vindt alleen plaats wanneer je een langere tijd te veel inneemt. Het gaat om waarden boven de 150-200mcg.

De happy vitamine: 3 manieren om meer vitamine D binnen te krijgen

Even voor de goede orde: het Voedingscentrum raadt 10 microgram per dag aan. Dat is de minimale dagelijkse behoefte die je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Risicogroepen wordt meer aanbevolen, wel 100 milligram per dag.

Gelukkig komt het – zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek – weinig voor en is dus zeldzaam. Maar bijwerkingen heeft een teveel dus wél.

De bijwerkingen

Mensen die te maken hebben met een teveel aan vitamine D kunnen last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Overgeven
  • Uitdroging
  • Verminderde eetlust
  • Pijn

Ben je de laatste tijd wel héél gulzig geweest met je vitamine D-inname? Wees je er dan dus van bewust dat er zoiets bestaat als een teveel van deze vitamine. Als dat zo is, kan je het beste contact opnemen met de huisarts.

Verder is aan te raden om de vitamine altijd met vitamine K2 te nemen, omdat dit je beschermt tegen de negatieve impact om te lichaam. Handig om te weten dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️