Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 12 nov 2021
Leestijd: 6 minuten

Hoe gezond ben je eigenlijk? We lieten een test doen

Bij Bedrock hebben we het vaak over een gezonde en bewuste levensstijl. We proberen goed voor onze geest en voor ons lichaam te zorgen, zodat we de beste versie van onszelf kunnen zijn zónder te streven naar perfectie. Je leest op Bedrock over allerlei manieren om goed voor je lichaam te zorgen, krijgt tips voor gezonde en lekkere duurzame recepten en nog veel meer. Maar hoe weet je nou eigenlijk of je ook écht gezond bent?

Dat je baat hebt bij een gezond lichaam, weet iedereen wel. We leren er over van kleins af aan, hoewel ‘gezondheid’ niet echt een topic is wat je op school leert, weet men in meerdere of mindere mate wat wel en niet gezond. Tenminste, wat men dénkt dat gezond is. Zo is de verouderde Schijf van Vijf gelukkig onlangs meer geüpdatet naar een meer moderne, gezonde én duurzame versie. Maar ja, hoe weet je of je gezond bent?

Een gezond lichaam is sterk, functioneert naar behoren en kan tegen een stootje. Wie een gezond lichaam heeft, voelt zich over het algemeen ook gezond en fit: niet moe, weinig pijntjes en natuurlijk, een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest.

We weten allemaal dat we 30 minuten per dag moeten bewegen of wandelen, waar mogelijk vers en biologisch eten, rust nemen en proberen te luisteren naar ons lichaam.

Hoe gezond ben je eigenlijk?

Nu weten wij ook wel dat je niet elke dag extreem gezond hoeft te leven. Er bestaat namelijk ook zoiets als té gezond leven. Het leven draait immers om balans, het één gaat niet zonder het ander. Elke dag een kroket eten zouden we zeker niet bestempelen als gezond, maar met af en toe een bewuste ongezonde keuze maken, is niet mis.

Gezond oud worden? Dit zijn de kruiden die ze in de Blue Zones dagelijks eten

Het lastige met gezond leven is alleen dat je er nooit precies je vinger op kunt leggen welk effect je voeding- en leefstijl keuzes nu precies hebben. Dat je je gezond en fit voelt is misschien wel de beste en belangrijkste graadmeter, je hebt geen extreem overgewicht dat je er ziek van wordt, zou er ook één kunnen zijn, je hebt geen rare en onverklaarbare kwaaltjes en hebt een gezond energiepijl zouden weer andere indicaties kunnen zijn.

Maar soms leef je nog zo gezond, en heb je wel kwaaltjes. Frustrerend! En andersom geldt hetzelfde: wie weinig beweegt en ongezond eet, kan zich prima voelen. Ieder lichaam is anders, reageert anders en heeft iets anders nodig. Hoe weet je nou wat voor jou werkt?

Zo kun je je gezondheid testen

Hoog tijd om eens dieper in de term gezondheid te duiken en te onderzoeken hoe gezond je eigenlijk bent. En ook: kan je daar iets aan doen? Overall leid ik een gezond leven, eet bewust, voornamelijk vegetarisch of vegan, ben veel buiten en beweeg regelmatig.

Perfectie is zeker niet mijn streven, maar alle ongezonde of minder duurzame keuzes, worden weloverwogen gemaakt.

Het onderzoek

Via Perfect Health maakte ik daarom een afspraak bij Perfect lab voor een zogeheten Premium Health Check. Wat houdt dat in? Er worden 4 buisjes bloed afgenomen zodat er uitgebreid onderzoek gedaan kan worden naar je bloed en ál jouw verschillende waarden.

Je bloedwaarden worden door een deskundig team bekeken. Je kunt eraan aflezen welke vitaminen je tekort komt, 30 bloedwaarden, of je genoeg water drinkt, of er een ontsteking in je lichaam is. Ook kan men aflezen of je (alcohol) drinkt, rookt of diabetes. Verder wordt het functioneren van lichaamsprocessen en organen (hart, lever en nieren), de werking van je immuunsysteem, aanwezigheid van gezondheidsrisico’s (hart- en vaatziekten) en tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen (zoals vitamine D, B11 en B12 en ijzer) in kaart gebracht. Erg technisch, maar dat hoef je gelukkig niet zelf af te lezen.

Zo voed je je kinderen op met intuitive eating

Een paar dagen na het bloedprikken, kreeg ik een belletje van één van de gezondheidsadviseurs die mij stap voor stap uitgebreid door mijn uitslag meenam. Per technische term vertelde hij waar de waarde overging en hoe dat er bij mij voorstond. De gezondheidsadviseur geeft steeds een referentie waartussen je waarden goed/gezond zijn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Uitslag

Gelukkig was mijn lijf over het algemeen gezond. Wel was er een ijzertekort te zien wat eventueel kon komen door mijn menstruatie op dat moment en was er een tekort aan vitamine D te zien. Het is de vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar daar zonlicht voor nodig heeft. ‘Ik, vitamine D-tekort?’, sputterde ik tegen. Gezien ik voornamelijk woon en werk vanuit het (vaak) zonnige Portugal kon ik me dat maar slecht voorstellen.

Wat blijkt, zelfs als je in een zonniger land woont dan Nederland, is het lastig voor je lichaam om voldoende vitamine D aan te maken. Het bijlslikken van vitamine D wordt dan ook bijna altijd aangeraden, óók in de zomer. Het beïnvloedt namelijk je humeur en je immuunsysteem.

Van Perfect Health kreeg ik daarom als test een half jaar lang vitamine D voedingssuplementen en een multivitamine waarin ook ijzer zit. Ijzer beïnvloedt je energiepijl. Een half jaar later belde ik op om een nieuwe afspraak te maken om mijn bloedwaarden te meten.

Een half jaar later

En zo geschiedde. Een 6 maanden later liet ik opnieuw 4 buisjes bloed afnemen en sprak een paar dagen later met één van de gezondheidsadviseurs over de telefoon.

En ja hoor: mijn vitamine D-waarde was gestegen van 54 naar 121 (gezond = hoger dan 75) en mijn ijzergehalte was in de afgelopen 6 maanden van 9 naar 16 (gezond = tussen 8 en 35) gegaan. Een flink verschil dus! Of ik het merkte? Dat durf ik niet zo te zeggen. Ik voelde me goed, ervoor ook al. Toch is het fijn om te weten dat mijn lichaam gezond is en blijf ik nu vitamine D doorslikken.

Onderzoek wijst uit dat plant based eten nóg gezonder is dan we dachten

Anders dan bij de huisarts, werkt zo’n algemene gezondheidstest dus preventief. In tegenstelling dan wanneer je pas naar de huisarts gaat als je al ziek bent. Bij deze Premium Health Check wordt ook meteen je persoonlijke leefstijl in kaart gebracht en in relatie gebracht met de resultaten van het onderzoek. Zo krijg je een gezondheidsadvies helemaal op maat.

Door regelmatig een health check te laten doen, zorg je dus preventief goed voor je lichaam in plaats van dat je aanklopt bij een arts als het te laat is. Handig als je last hebt van onverklaarbare vermoeidheid of pijnen. Al is het om te weten dat je op de goede weg bent!

Winnen!

Ook een Premium Health Check winnen? Zorg dan dat je Bedrock en Perfect Health volgt op Instagram en in een story (openbaar!) omschrijft waarom jij wilt winnen. PS. tag beide accounts in het verhaal.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️