Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 10 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek wijst uit dat plant based eten n贸g gezonder is dan we dachten

We kunnen er niet omheen dat plantaardig eten de afgelopen tijd (tot ons grote genoegen) steeds populairder aan het worden is. Uit recent onderzoek blijkt ook nog eens dat plantaardig eten nog gezonder is dan we al dachten.

En dat is geweldig, want daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de wereld.

Plantaardig eten n贸g gezonder is dan we al dachten

Van overheerlijke salades tot vleesvervangers die niet van een echt stuk vlees te onderscheiden zijn, plant based eten lijkt steeds meer de norm te worden. Onder andere de Coronacrisis heeft veel mensen doen inzien dat plantaardig eten veel kan doen voor onze gezondheid. In Engeland werd tijdens de lockdown bijvoorbeeld 87 procent m茅茅r tofu gegeten dan het jaar daarvoor.

Dat plantaardig eten ook nog eens hartstikke gezond is, draagt alleen maar bij aan deze keuze. Zo weten we natuurlijk dat groenten en fruit vol vitamines zitten, dat we energie krijgen van graanproducten en dat we genoeg eiwitten binnen kunnen krijgen door het eten van onder andere bonen en peulvruchten.

https://www.bedrock.nl/redenen-plantaardig-dieet/

Leef je langer als je plantaardig eet?

Twee nieuwe studies hebben opnieuw de link gelegd tussen een plantaardig dieet en de gezondheid van het hart, evenals een lang leven. Beide studies werden gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association.

Het eerste onderzoek toont aan dat plantaardig eten een direct verband heeft met een verlaagd risico op hartaandoeningen. Aan het onderzoek deden bijna 5000 mensen mee, over een tijdspanne van maar liefst 30 jaar.

https://www.bedrock.nl/ziektes-voorkomen-plantaardig-dieet/

De resultaten van het onderzoek waren al vrij snel duidelijk: de mensen die vooral plantaardig voedsel aten, hadden 52 procent minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan de mensen bij wie plantaardig voedsel minder vaak op het menu stond.

Bij de tweede studie werd er vooral gekeken naar vrouwen in de postmenopauzale fase van hun leven. Het gaat dus om vrouwen die hun laatste menstruatie gehad hebben. De deelnemers in deze studie volgden het portfoliodieet, wat de nadruk legt op plantaardige eiwitten, oplosbare vezels, fruit en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Net als bij het eerste onderzoek, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat deze manier van eten zorgt voor een betere gezondheid van onder andere het hart.

Wat is dat portfoliodieet precies?

Doet de naam 鈥榩ortfoliodieet鈥 nog geen belletje rinkelen? We gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat dit dieet ook kan worden ingezet om je cholesterolwaardes omlaag te krijgen. Bij personen die dit dieet een jaar lang volgden, werd een verlaging van de LDL-cholesterol opgetekend van meer dan 20 procent, lezen we op foodinaction.com.

Twijfelde je nog om meer plantaardig te gaan eten? Dan is dit hopelijk het duwtje in de rug waar je op zat te wachten. Het is nooit te laat om te starten met werken aan je gezondheid. Met zoiets simpels als plantaardig eten help je dus niet alleen de wereld, maar het is ook ontzettend goed voor jouw eigen gezondheid.

Waarom we plantaardige zuivel w茅l zuivel zouden mogen noemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Well+Good

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔