Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Planeet 12 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zeewier: een perfect product om klimaatverandering tegen te gaan

Wondermiddelen bestaan niet, maar zeewier komt behoorlijk dicht in de buurt. Naast dat het giga veel eiwitten bevat en dus een goede vervanger kan zijn voor vlees en vis, is het ook nog eens duurzamer om te produceren. Daarnaast slaat het CO2 op, zuivert het zeewater en heeft het weinig nodig om te groeien.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt zelfs dat het kweken van zeewier een goede manier zou kunnen zijn om klimaatverandering tegen te gaan.

Perfecte opslagplaats voor CO2

Zeker nu de wereldwijde bosbranden en ontbossing zorgen voor een kaalslag in de regenwouden, wordt de belangstelling voor het kweken van zeewierplantages steeds groter. Snelgroeiende ‘oerwouden’ van kelp en andere macroalgen zijn namelijke een uitermate geschikt om CO2 op te slaan.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Daarnaast heeft zeewier ook een gunstig effect op verzuring van het zeewater, zuurstofonttrekking en andere mariene effecten van de opwarming van de aarde. Deze vormen niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit in zee, maar ook voor de voedselbron en broodwinning van honderden miljoenen mensen.

Fossiele brandstoffen vervangen

World Bank Group onderzocht de potentie van zeewier en concludeerde dat de productie van 500 miljoen ton zeewier 135 miljoen ton CO2 absorbeert. Over 10 jaar kan er in Nederland 10 miljoen ton zeewier geproduceerd worden dat 3,3 miljoen ton CO2 kan absorberen. Dat staat ongeveer gelijk aan de uitstoot van een kolencentrale in een jaar.

Hoe duurzaam is zeewier? (we nemen een duik in de zee)

Een ander onderzoek liet zien dat als 9 procent van de oceanen gebruikt zou worden om zeewier te verbouwen, dan zouden de plantages jaarlijks 12 gigaton biogas kunnen opleveren. Genoeg om fossiele brandstoffen volledig te vervangen.

Duurzame bron van proteïne

Nu is 9 procent van het hele oceaanoppervlak niet niks. Het staat ongeveer gelijk aan 4,5 keer de oppervlakte van Australië. Maar zelfs op een kleinere schaal kunnen zeewierplantages het CO2-gehalte in de atmosfeer beduidend verlagen.

Dat besef heeft een stimulerend effect op het onderzoek naar en de commerciële ontwikkeling van duurzame aquacultuur. Want bij kelp telen gaat het niet alleen om CO2 verlagen, het is ook voordelig vanuit commercieel perspectief, omdat het een duurzame bron voor proteïnen van hoge kwaliteit is.

Zeewier zuivert de zee

Daardoor kan zeewier een goede vleesvervanger zijn en de kweek is ook nog eens een stuk duurzamer voor milieu en klimaat. Er zijn geen meststoffen, geen landbouwgrond en geen zoet water nodig voor de kweek.

Duurzaam bouwen: hoe zien de huizen van de toekomst eruit?

Daarnaast vangen de wieren dus CO2 op en verschonen ze ook de Noordzee, want die zit vol nutriënten door landbouw en meststoffen. Zo wordt de omgeving weer een ideale plek voor schelpdieren om te groeien. Bovendien kan de kelp zelf gebruikt worden als basismateriaal in de landbouw en heeft het verschillende industriële toepassingen.

Financiële waarde

Het moge duidelijk zijn dat zeewier zeer effectief kan zijn om klimaatverandering tegen te gaan, maar de markt moet daar wel nog de financiële waarde van in gaan zien. Het vergt namelijk een hoop investeringen en die leveren niet direct resultaat op, dus laten we hopen dat daar binnenkort verandering in komt.

In totaal is er bijna 50 miljoen (!) vierkante kilometer oceaan geschikt voor de kweek van zeewier… Just saying!

De ultieme duurzaam leven tip van Bedrock’s redactie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️