Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 29 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

De ultieme duurzaam leven tip van Bedrock’s redactie

Zoals je wellicht weet staan we bij Bedrock voor een bewust en gezond leven en het streven naar de beste versie zijn van jezelf. Maar ook wetende dat perfectie niet bestaat. Dat dat is ok! Hoe duurzaam leeft de Bedrock-redactie eigenlijk zelf? We delen vandaag hoogstpersoonlijk een paar ultieme duurzaam leven tips.

IJskappen smelten, het weer wordt extremer, de biodiversiteit krimpt: we staan oog aan oog met grote verandering waar we de komende tientallen en honderden jaren al grote gevolgen van ervaren. Sterker nog: dat merken we vandaag de dag ook al, kijk maar naar de steeds extremere weersomstandigheden, stijgende zeespiegel en bedreigde diersoorten.

Climate change 

Om klimaatverandering terug te dringen en te zorgen dat de aarde niet nóg meer opwarmt, werd in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs getekend. Daarin staat dat aan het einde van deze eeuw de opwarming maximaal 2 graden mag zijn ten opzichte van voor het industriële tijdperk. Maar: hoe minder hoe beter natuurlijk.

Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat

Nu is het lastige dat de afspraken niet bindend zijn. Landen die zich hier niet aan houden, lopen bijvoorbeeld helemaal geen kans op straf of boetes. Met als gevolg dat het er op deze manier niet naar uitziet dat we die 2 graden gaan halen. Het staat er nu zelfs zo erg voor dat de aarde over 10 jaar (!) al 1,5 graag zou zijn opgewarmd…

Wat kan jij hoogstpersoonlijk doen om jouw leven wat duurzamer te maken, en wel op een leuke manier?

Bedrock’s duurzaam leven tips

Op de Bedrock-redactie zijn we ons er maar al te goed van bewust dat we niet kunnen stil zitten allemaal ons steentje moeten bijdragen om te zorgen dat de wereld bewoonbaar blijft voor mens en dier. Iedereen dat doet op zijn of haar eigen manier, zo lees je vandaag op Bedrock welke soort klimaatactivist jij bent. In welke herken jij je?

Omdat duurzaam leven heus niet ingewikkeld of moeilijk hoeft te zijn en zelfs hartstikke leuk is, deelt de Bedrock-redactie een paar handige tips om het nog een stukje makkelijker voor je te maken:

Editor Winnie

“Als iemand die ontzettend van koken houdt, maak ik het grootste verschil in de keuken. Met kleine handelingen probeer ik mijn kookrituelen te verduurzamen: waar mogelijk eet ik plantaardig, leftovers deel ik uit aan vrienden en mijn groenten koop ik zoveel mogelijk verpakkingsloos. Mijn beste tip?

Wel of geen kinderen krijgen met het oog op duurzaamheid?

Laat je inspireren door vegan kookboeken. Er zijn zó veel leuke boeken die een schatten aan informatie en inspiratie zijn. Door jezelf onder te dompelen in de wereld van vegan koken geef je jezelf een fijne nieuwe hobby, en ook nog ‘ns eentje die bijdraagt aan een duurzamere wereld.”

Volg Winnie op Instagram.

Design intern Delina

“Consuminderen op het vlak van shoppen is mijn ultieme manier om duurzamer te leven. Zelf ben ik gek op shoppen maar ben ik me er ook van bewust hoe schadelijk de uitstoot bij het maken hiervan kan zijn. Mede hierdoor ben ik bewuster gaan winkelen. Kleding die ik niet meer draag geef ik weg aan mensen om mij heen of verkoop ik liever online dan dat ik het zomaar wegdoe of weggooi.

Daarnaast ben ik me bewuster geworden van waar ik winkel en welke duurzame materialen ik aanschaf in plaats van bijvoorbeeld polyester. Ook is hierbij vintage shoppen een duurzaam en minder prijzig alternatief, en bovendien een stuk unieker!”

Volg Delina op Instagram.

Editor in Chief Rosa

“Hoewel duurzaam en bewust leven is een rode draad in mijn hele leven, ben ik me er tegelijkertijd heel goed van bewust dat ik niet perfect ben op alle fronten. Voor mij is het in elk geval een grote no go om nog langer niet-biologische dierlijke producten te kopen, wat er in resulteert dat ik erg bewust omga met het eten dat ik koop.

Je boodschappen bezorgd in 10 minuten: hoe duurzaam zijn flitsbezorgers?

Dat betekent dat ik voornamelijk plantaardig eet en wanneer ik toch dierlijke producten eet, zoals eieren, yoghurt, kaas of soms vis dit van biologische afkomst is. Iedereen doet zijn best op z’n eigen manier, maar het kopen van niet biologisch vlees of vis, gaat er bij mij niet meer in en vind ik onnodig. Vaak kost het maar een paar euro meer en dan weet je (iets meer) dat het van betere afkomst is en het dier een beter leven heeft gehad. Dat gesprek ga ik dan ook altijd graag aan.

Verder probeer ik in spullen te minderen: wat heb ik nu écht nodig? En is het een tijdloos item? Ik leef eigenlijk met maar heel weinig spullen. Het leuke is: daardoor voel ik juist meer rust en overzicht!”

Volg Rosa op Instagram.

Sport’s & nutrition editor Sharon

“Ik ben van mening dat alle kleine beetjes helpen. Zo ben ik tegen voedselverspilling, en zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk weggooi. Mijn maaltijden mealpreppen is daar een goed voorbeeld van – zo weet ik zeker dat ik alles wat ik in huis haal gebruik. Daarnaast zet ik een wekker als ik ga douchen. Ik vind douchen héérlijk en kan me al snel vergissen in de tijd dat ik onder de warme straal sta. Door een wekker te zetten, weet ik zeker dat ik niet te lang douche.”

Volg Sharon op Instagram.

We zijn benieuwd naar jouw últieme tip om duurzamer te leven. Laat je het ons weten via Instagram?

More sustainability: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️