Rosa Bertram
Rosa Bertram News 15 okt 2020

Heftig! De ijskappen in Groenland smelten nu sneller dan in de laatste 12.000 jaar

Op Bedrock delen we graag goed nieuws – vandaar onze wekelijkse rubriek ‘Good News Monday’ -, maar helaas is het ook zaak af en toe slecht nieuws te delen. Want já er gaat een hoop goed in de wereld, maar helaas ook een heleboel niet. Zoals het beruchte onderwerp: de opwarming van de aarde. Zojuist is bekend geworden dat de ijskappen in Groenland in de laatste 12.000 jaar nooit eerder zo snel smolten als nu.

Uit een studie die recentelijk werd gepubliceerd in Nature, blijkt dat de gigantische kappen in Groenland – dat hoort bij Denemarken – momenteel sneller smelten dan in de laatste 11.700 jaar, om precies te zijn (het Holoceen).

Smeltende ijskappen gaan nóg sneller

Het onderzoek, dat werd uitgebracht onder de naam ‘Greenland Ice Sheet Will Exceed Holocene Values this Century’ laat weten dat Groenland nu 4 keer sneller ijs aan het verliezen is dan in elke andere periode in de laatste 11.700 jaar.

Eerdere onderzoeken (en wat logica) tonen aan dat het snel(ler) smelten van ijskappen zorgt voor het stijgen van de zeespiegel en het verstoren van zeestromingen. Volgens deze voorspellingen draagt het smeltende ijs van Groenland het meeste bij aan het stijgen van de zeespiegel met zo’n 0.7 millimeter per jaar.

Volgens de schattingen van deze modellen zal de zeespiegelstijging 4 keer (!) zo snel gaan tegen het einde van deze eeuw. Dít was dus al bekend, het laatste onderzoek toont aan dat dit nóg sneller kan zijn dan al werd voorspeld.

Must read: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050

Meer uitstoot van broeikasgassen

In het nieuwe onderzoek is te lezen dat de groei in de uitstoot van broeikasgassen de stand van zaken verslechtert. Gebeurt er niets aan de huidige situatie, dan kan de zeespiegel tegen het einde van deze eeuw wel tussen de 2 en 10 centimeter (!) per jaar stijgen.

Ook lezen: Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat

Volgens geoloog aan de Universiteit van Buffalo en auteur van het onderzoek, Jason Briner, hebben de veranderingen door mensen op de planeet voornamelijk invloed op de smeltsnelheid van Groenland.

“We hebben onze planeet zo sterk veranderd dat de snelheid waarmee de ijskap deze eeuw smolt, hoger ligt dan alles wat we de afgelopen 12.000 jaar onder de natuurlijke variabiliteit van de ijskap hebben gezien,” vertelt Briner.

Geen natuurlijke oorzaak

Waar in de geschiedenis het smelten van het ijs vaak werd veroorzaakt door ‘natuurlijke variabiliteit’ is dat nu niet het geval, verduidelijkt Briner. De oorzaak van het smelten van het ijs ligt puur bij de mensheid. Auch…

Is hier nog iets aan te doen? Volgens Andy Aschwanden, werkzaam bij het Geophysical Institute van de Universiteit van Alaska Fairbanks, is de enige manier om de ijskappen in Groenland minder snel te laten smelten, het stopzetten van de uitstoot van broeikasgassen. Maar ja, daar is een grote change of mindset voor nodig.

Wake up call

Niet bepaald nieuws om blij van te worden dus, maar wel een héle grote wake up call… Wat ook de reden is dat David Attenborough op 94-jarige leeftijd nog met een nieuwe film ‘A Life in Our Planet’ komt over hoe wij als mensen de wereld grof gezegd hebben verpest én hoe we dat nog kunnen terugdraaien.

Kinderen

Gezien de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door mensen, kan je afvragen hoe slim het is om een groot gezin op te voeden. Waarbij je je ook kan afvragen: in welke wereld wil je je kinderen überhaupt laten opgroeien als de natuur en ecosystemen zometeen langzaam afsterft (wat al begonnen is)?

Dieet

Wat betreft voeding: we hebben niet dagelijks een portie vlees nodig, we zijn het simpelweg gewend geraakt. Als je in de basis plantaardig eet en af en toe was vlees en vis eet, zouden we broeikasgassen al in grote getale kunnen worden teruggedrongen en kan iedereen ter wereld nog steeds gezond, lekker en voedzaam eten.

Must read: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Kleding

Heb je echt elk seizoen nieuwe kleding nodig? Waarschijnlijk niet. Ook de mode-industrie is er niet eentje om over naar huis te schrijven. Schaf liever kwalitatieve items aan, repareer ze zodra ze kapot gaan en ruil ze als je ze zat bent. Er gaat veel uitstoot en watervervuiling gepaard met de fast fashion industrie. We delen 10 tips voor een duurzame garderobe van expert!

De geschiedenis is gelukkig nog niet geschreven, vertelde klimaatjournalist Jelmer Mommers eerder in de podcast Bedrock Talks.

Tips om duurzamer te leven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Heftig! De ijskappen in Groenland smelten nu sneller dan in de laatste 12.000 jaar
Sluiten