Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 9 dec 2020

Dit bedrijf produceert duurzame wol van dennennaalden

Wist je dat er nu ook wol uit het bos komt? Nee, niet omdat er schapen in bossen rondlopen, maar omdat het rechtstreeks aan de bomen groeit. Het kledingmerk Forest Wool heeft namelijk een manier gevonden om wol te maken van dennennaalden. Hartstikke duurzaam en toch lekker zacht.

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar het lukt echt: die prikkende naalden worden zo omgetoverd tot een lekker zachte trui.

Miljoenen ongebruikte dennennaalden

Dennenbomen zijn de belangrijkste houtbron van de wereld. Jaarlijks worden er alleen in de EU al zo’n 600 miljoen pijnbomen gekapt. Maar aan die naaldbomen zit veel meer dan alleen hout. Zo’n 20 tot 30 procent van de massa van een naaldboom bestaat uit – je raadt het al – naalden.

Forest Wool

Met die naalden gebeurt verder niks. Het is een bijproduct van de boom en wordt gezien als afval. Hier zag Tamara Orjola, de bedenker van Forest Wool haar kans. Ze brak, weekte, stoomde, bond en perste de naalden, om het zo te verwerken tot textiel. Er hoeft dus geen schaap aan te pas te komen.

Must read: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Bij het proces komen ook nog eens kleurstoffen vrij, waardoor Forest Wool al heel mooi gekleurde textiele lappen heeft gemaakt door énkel gebruikt te maken van dennennaalden. Verder kunnen met hetzelfde proces de naalden worden omgezet tot kunststof en papier.

Dennennaalden zijn duurzaam

De nieuwe uitvinding zorgt ervoor dat het textiel van dennennaalden ongelofelijk duurzaam zal worden. Ten eerste omdat dennennaalden een bijproduct is van de bomen die al gekapt worden. Maar dat is niet het enige.

Zo zijn dennennaalden niet seizoensgebonden, hoeft er geen extra water aan toegevoegd te worden, hoeven er geen pesticiden gebruikt te worden en hoeft er geen extra landbouwgrond vrij te komen voor het product.

Als je bedenkt dat de textielindustrie een van de grootste vervuilers ter wereld is en dat er bijvoorbeeld voor een kilo katoen al 10.000 liter water nodig is, is Forest Wool een enorme stap vooruit.

Must read: Je kan nu makkelijk (online) checken of kleding duurzaam gemaakt is

Forest Wool is zelfs zo’n duurzaam idee dat Tamara vorige maand derde werd bij de ASN Bank Wereldprijs (een competitie voor startende, duurzame ondernemingen). Ze is goed bezig!

Steeds vaker horen we manieren hoe kleding geproduceerd kan worden op een duurzame manier en dat horen we maar al te graag. Dit is opnieuw zo’n uitblinker.

Wil je meer goed nieuws lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit bedrijf produceert duurzame wol van dennennaalden
Sluiten