Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 28 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze week begint de klimaattop in Glasgow: welke klimaatactivist ben jij?

Op 31 oktober is het zo ver: het begin van COP26, beter bekend als de VN-klimaattop in Glasgow. Tot half november komen wereldleiders samen om te praten over maatregelen die de opwarming van de aarde moeten beperken. De conferentie, die een jaar is uitgesteld door corona, is cruciaal voor de toekomst van onze aardbol (of in ieder geval het leven daarop).

Ben jij iemand die alle liveblogs volgt of loop jij liever mee in het grootste klimaatprotest ooit op 6 november? Check welke klimaatactivist jij bent!

De klimaattop: wat staat er op het spel?

In 2015 werd het Klimaatakkoord van Parijs getekend. De afspraak: aan het einde van deze eeuw mag de opwarming van de aarde niet meer dan 2 graden zijn ten opzichte van vóór het industriële tijdperk. Liefst maar 1,5 zelfs. Het probleem: echt bindend was die afspraken niet. Het ideaal lag er, maar landen kunnen bijvoorbeeld geen boete krijgen als ze niet actief meewerken.

Ze mogen dus hun eigen regels bedenken, en die zijn niet effectief genoeg. Als we het beleid niet wijzigen, wordt dat maximum van 2 graden niet gehaald – sterker nog, we zouden dan uitkomen op een stijging van bijna 3 graden. Die 1,5 graad zouden we zelfs al over 10 jaar bereiken, en dat is nog lang niet het einde van de eeuw.

Bij dit scenario hoort trouwens ook een zeespiegelstijging van bijna 2 meter in de Noordzee – zeg maar doei tegen je middagje strand.

Zelfs de staatssecretaris is het ermee eens: “Het is code rood voor het klimaat.”

Welke klimaatactivist ben jij?

Code rood betekent: actie! En daarmee zijn we op zich goed op weg, met name de jongste generatie. Jongeren onder de 18 willen bijvoorbeeld strengere maatregelen na afloop van de klimaattop dan volwassenen vaak willen, blijkt uit onderzoek.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je steun aan het klimaat uit te drukken: in het café, op straat of in het stemhokje. Elke klimaatactivist telt – wat jouw favo manier van activisme ook is. Zolang je actie bijdraagt aan jouw doel of ideaal, ben je in principe een activist. (Gefeliciteerd!)

8 dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen

Alles-ontwrichtende Anna

Vooral de activisten van Extinction Rebellion staan erom bekend: gebouwen bezetten, straten blokkeren en andere acties die direct impact hebben op de omgeving. Wie niet luistert moet maar voelen, toch?

Dit wordt vaak gezien als de meest extreme vorm van activisme, maar je weet in ieder geval zeker dat je klimaatverandering in het nieuws brengt. Zolang het geweldloos blijft, blijkt het best effectief om wat regels te overtreden voor het goede doel.

Protestheld(in) Priya

De klimaatmars, de women’s march, het antiracismeprotest… Jouw agenda staat vol met wandelingen van de Dam naar het Museumplein. Hoe meer, hoe beter – want meer mensen betekent een overtuigendere boodschap naar de politiek.

Als protestheld schreeuw je de leuzen uit volle borst mee en verzin je de best protestborden. Pro-tip voor de echte creatievelingen: maak een bord dat multi-inzetbaar is!

Socialmedia-Salma

Activisme is meer dan de straat opgaan voor jouw idealen; het kan ook op kleinere schaal. Je kunt jouw argumenten en belangrijke informatie bijvoorbeeld delen op social media, om mensen op die manier bewust te maken van de (klimaat)problemen.

Hier moeten we trouwens wel een kanttekening bij maken: zorg ervoor dat je geen ‘luie’ socialmedia-activist wordt. Plaatjes delen op Instagram is natuurlijk heel makkelijk, maar het is nog beter als je daden ook met je woorden overeenkomen.

Familie-ontregelaar Femke

We zouden graag willen dat we gemakkelijk tot de politiek door konden dringen, maar dat is nu eenmaal niet zo. De mensen die je wél makkelijk kunt bereiken, zijn je familie en vrienden.

Dus ja, het is ook een vorm van activisme als je met hen het gesprek gaat over het belang van actie voor het klimaat. En de klimaattop in Glasgow is daar natuurlijk een perfecte aanleiding voor! Vind je het toch lastig? We geven je tips:

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Debatterende Debora

Toch liever de politieke weg? Invloed op het beleid heb je niet alleen door te protesteren, maar je kunt juist ook je stem laten horen in de politiek zélf. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gemeenteraad of een commissie bij (de jongerenvereniging van) de politieke partij waar je achter staat?

De politiek in gaan is gemakkelijker dan je denkt, zeker als je op lokaal niveau begint. Wil je daar graag hulp op begeleiding bij? Een (netwerk)event van Stem op een vrouw is misschien een goed begin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️