Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 26 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hét festival met kunst, muziek & theater over het vraagstuk: ons klimaat

Als de wereld almaar heter wordt, dan kunnen we ons maar beter voorbereiden. En dat doen we tijdens het Warming Up Festival. Hier wordt van 26 tot en met 30 oktober 2022 het klimaatvraagstuk op een leuke manier verbonden aan cultuur, door middel van kunst, muziek, theater, live podcasts en spoken words van toonaangevende artiesten en kunstenaars.

We warmen ons op voor verandering.

Kunst kan in het hart raken

Het is duidelijk, de klimaatcrisis is hier en nu. Maar wat betekent dat? Hoe gaan we daarmee om? En hoe willen we verder? Deze vragen staan centraal bij de 3e editie van het Warming Up Festival.

De organisatoren van het festival hetbben een pakkend programma in elkaar gedraaid, dat je niet wil missen. Iedere dag kan je in Amsterdam Noord terecht voor een flinke portie kunst. Want muziek, beelden en verhalen kunnen in het hart raken en dat is nodig om in beweging te komen.

Verspreid over Amsterdam Noord

Dit jaar speelt het festival zich – voor het eerst – niet alleen af in de culturele hotspot Tolhuistuin, maar is het programma verspreid over heel Amsterdam Noord.

Zo kun je bij Door Open Space op de NDSM-werf dagelijks dineren bij de voorstelling Zeemaal, van Sien Vanmaele, wat wordt beschreven als een avond vol hoop, waarin je nieuwe manieren ontdekt om naar onze stormachtige realiteit te kijken.

Eet de wereld weer groen: 9 x klimaatvriendelijk eten

Sien brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen. Oftewel: een zintuigelijke reis langs stranden en kliffen.

Praat mee over de toekomst

Bij Modestraat, het artistieke en culturele buurtlab van Amsterdam-Noord, kun je onder andere naar de toneelvoorstelling Snikheet, van Theatergroep Parels voor de Zwijnen. Het thema is: Noord moet als de sodemieter van het gas af.

Als toeschouwer ben je van harte uitgenodigd om mee te denken en mee te praten over een toekomst die ons allemaal aangaat. Na elke voorstelling is er een kort nagesprek zodat ook jij kan meepraten over dit ‘hot’ item!

Workshops en voorstellingen

Wil je leren hoe je je eigen DIY USB lader kunt maken? Weten hoe je een mini-windturibine kunt bouwen? Of andere basisvaardigheden leren die goed van pas komen in een wereld die snel verandert, zoals het onderhouden van een verticale tuin? Dan kun je terecht bij een workshop van het Solarpunk Lab.

Dit automerk wil tegen 2030 een klimaatneutrale auto ontwikkelen

Ook kun je op de pont stappen en naar de intieme (en veelgeprezen) één-op-één voorstelling van Joeri Heegstra kijken. Deze gaat over toekomstdromen en de klimaatverandering. Het is geen somber doemscenario, maar de toeschouwer wordt gedwongen om na te denken over de consequenties van zijn wereldbeeld.

Schurende thema’s

Moeilijke gesprekken gaat het festival niet uit de weg. In een serie programma’s verkent het festival de impact van Shell wereldwijd met creatieve makers en artiesten uit Indonesië, Curaçao en Nigeria, met een speciale avond rond protestzanger Fela Kuti.

Verder geeft stadsdichter Marjolijn van Heemstra een nachtlezing in het donker, bekijkt kunstenaarscollectief Nieuwe Helden samen met cabaretier Tim Fransen of het mogelijk is om elke Nederland een CO2-budget te geven en zijn er optredens van o.a. Sophie Straat, Future Husband en Music Declareer Emergency.

Nieuwe bak energie

Speciaal voor het Warming Up Festival biedt restaurant THT (in de Tolhuistuin) een geheel vegetarische menukaart. En op zondag is er de Church of Climate Change, een bijeenkomst met muziek en verhalen, met aansluitend een klimaatboekenmarkt in de tuin.

De impact van de klimaatverandering op je mentale gezondheid

Matthea de Jong, directeur van het festival: “Kunst en cultuur kunnen helpen om het onderwerp invoelbaar te maken en erover in gesprek te gaan. Het festival biedt plek om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën op te doen en met een nieuwe bak energie weer verder te gaan.”

Hebben we je al een beetje opgewarmd? Check de website voor tickets en meer info.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️