Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 26 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Orgasmes zijn overrated: dit is waarom je niet (altijd) wilt klaarkomen

Denk je aan seks, dan denk je waarschijnlijk aan stomend hete seks waarbij twee mensen kruinen tot het hoogtepunt (lees: het orgasme) en na wat gestrengel in elkaars armen is de seks voorbij. Eén van de twee of misschien wel allebei is namelijk klaargekomen. Maar die orgasmes schijnen hartstikke overrated te zijn.

We leggen uit waarom je niet altijd hoeft of wilt klaar te komen. Sterker nog: het zou je seks en seksuele energie zelfs ten goede komen.

Het idee van seks

Menig Hollywood-film maar ook de porno-industrie heeft flink bijgedragen aan ons beeld van seks. Al kreunend bouwen we op naar een orgasme en is de seks over. En dan vaak het orgasme van de man, als we het hebben over hetero-seks, want voor vrouwen is klaarkomen niet altijd even makkelijk.

Nu is het niet alleen zo dat seks zoveel meer is dan alleen penetratie en een orgasme, er zijn meer redenen om een orgasme niet langer als hoogtepunt van de seks te zien.

Dít gebeurt er in je lichaam als je een orgasme krijgt

Als je tijdens de seks alleen maar toewerkt naar het orgasme, dan wordt het na verloop van tijd ook een beetje hetzelfde riedeltje. Best saai als je er zo over nadenkt. Maar wat nou als je seks ziet als een geweldige energie tussen jullie: van aanrakingen tot zoenen en van strelen tot voorspel?

Dat orgasme kan dan wel even wachten. Ook als we een kijkje nemen in de leer van tantra kunnen we daar nog een hoop van leren.

De leer van tantra

Tantra is geen self-help hype, schreven we al eerder, maar stamt ver uit onze geschiedenis. Tantra is een levensfilosofie die is ontstaan in de Kashmir Vallei in Noord India. De stroming kende haar bloei zo’n 1000 jaar geleden en heeft zich vanuit daar uitgebreid naar onder andere Tibet, Bali, Thailand, China, Japan en later ook het westen.

De kunst, problemen én taboes van het vrouwelijk orgasme

Eerder gingen we hierover in gesprek met expert Sjors Boelaars. Hij geeft tantra weekenden en workshops en is eigenaar van Tara Academy. “Tantra gaat over kunnen de waarheid zo naakt mogelijk waarnemen. Het leven, het universum zo waar mogelijk tot ons te laten komen. Zonder sociale filters, zonder vooroordelen, zonder angst.”

Geen orgasme dus

Eén van de aspecten die bij tantra naar voren komt, is dat jouw levensenergie door je lichaam stroomt. Die sterke energie wil je juist behouden. Bij een orgasme ‘lek’ je die krachtige levensenergie.

10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Dat zit zo: bij een ‘piekorgasme’ maakt je lichaam namelijk het (korte termijn) gelukshormoon dopamine aan. Maar kort daarna krijg je een dopamine crash. Je voelt je down. Net zoals wanneer je nieuwe kleding koopt, even ben je blij, maar kort erna heb je er meer van nodig om die dopamine rush weer te ervaren.

Die dopamine crash wordt ook wel vergeleken met een katergevoel. Je hebt dan minder energie en bent minder happy. Tijdens een onderzoek bij ratten duurde die crash wel 19 dagen. Dat is niet niks.

Wat overblijft

Op zich is het ook niet zo gek als je je bedenkt dat je veel krachtige energie ontlaadt bij een orgasme. En hoe minder je bezig met naar een hoogtepunt toe te werken, hoe meer tijd je hebt voor al het andere.

Want waar ben je mee bezig tijdens de seks als je juist niet wilt klaarkomen? Precies, met elkaar. Aanrakingen. Sensualiteit.

Food for thought!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️