Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 14 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Eet de wereld weer groen: 9 x klimaatvriendelijk eten

Wist je dat het eten van rundvlees het meest schadelijk is voor het milieu? Een kilo rundvlees veroorzaakt al een uitstoot van 66 kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met 400 kilometer rijden op benzine in een middelgrote auto. In totaal ontstaat bijna een derde van de klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. Ruim 50 procent daarvan komt bij volwassenen door het eten van vlees en zuivel. Hoe je klimaatvriendelijk kunt eten?

Wij leggen het uit én delen 9 x klimaatvriendelijk eten.

Tips om klimaatvriendelijk te eten

Een steentje bijdragen aan het milieu kan door je voeding onder de loep te nemen. Enne… dat hoeft helemaal niet lastig te zijn. Hierbij onze 9 tips:

1. Eet kip

Toch zin in een stukje vlees? Als je vlees wilt blijven eten, kies dan liever voor een stukje kip. Dit veroorzaakt ‘slechts’ 6 kilo uitstoot.

2. Switch naar schelpdieren

Het eten van schaaldieren (krab en garnalen bijvoorbeeld) heeft een hogere CO2-uitstoot dan het eten van schelpdieren. De productie van een kilo mosselen en oesters levert ongeveer 1,3 kg CO2 uitstoot op. Dat is zelfs lager dan de productie-uitstoot van plantaardige producten!

Dit komt omdat schelpdieren voornamelijk gekweekt worden, waardoor de afstand tussen de consument en kwekerij wat kleiner is.

Lees ook: Zeewier: een perfect product om klimaatverandering tegen te gaan

3. Word flexitariër

Of… kies ervoor om af en toe een stukje vlees of vis te eten. Wist je dat je met een flexitarisch eetpatroon je je koolstofvoetafdruk al bijna kunt halveren? Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Week Zonder Vlees. Daarnaast maak je daarmee meer ruimte voor natuur en andere manier van landbouw.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen helemaal vegan te gaan en dierlijke producten helemaal te skippen. Even wennen misschien maar des te klimaatvriendelijker

4. Minder met kaas

Een bammetje met kaas of die lekkere kaasplank ’s avonds op de bank, in Nederland zijn we er dol op. Wist je dat kaas bijna net zo’n grote klimaatimpact heeft als kip of varkensvlees? Probeer dus te minderen en kies een klimaatvriendelijker product voor op je boterham.

Lees ook: Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn 

5. Eet lokale en seizoensgebonden producten

Hoe lekker die avocado uit Peru ook is, als je klimaatvriendelijk wilt eten, is het aan te raden om naar het seizoen te eten met lokale producten. Wanneer je dus de keus hebt, kies dan voor voeding uit Nederland. Of om het iets makkelijker te maken, Europa. Hallo Nederlandse wijn, bloemkool en rabarber.

6. Vermijd verpakkingen

Het is bijna onmogelijk omdat veel groenten en fruit verpakt zitten in plastic, maar mocht het lukken, probeer dan om verpakkingen te vermijden. Die appels kan je in een zelf meegebrachte zak doen. En het ene croissantje dat je on the go wilt eten?

Probeer het plastic zakje, dat je maar een paar minuten gebruikt, te skippen. Gelukkig duiken er ook steeds vaker verpakkingsvrije winkels op.

7. Probeer voedsel niet te verspillen

Wist je dat wereldwijd per jaar een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild? Dat voedsel kost veel energie, water en grondstoffen om te produceren. Daarom is het aan te raden om te gaan shoppen met een boodschappenlijstje. Koop geen onnodige producten en probeer te koken met kliekjes.

Ook lezen: 5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)

8. Verbouw je eigen voedsel

Helemaal op de groene toer? Verbouw dan je eigen voedsel. Niet alleen leerzaam, maar ook nog eens super lekker (echt waar, je eigen komkommer en tomaten zijn veel sappiger dan die van de buurtsuper). Zelfs op je balkon kan je eigen groenten en fruit verbouwen. Geen ruimte? Huur dan een volkstuin in de buurt en geniet extra van het buitenleven.

9. Check keurmerken

Het is niet altijd aan een product af te zien of het milieubewust geproduceerd is. Daarom zijn er bepaalde keurmerken in het leven geroepen waarvan je weet dat ze aan de eisen van de wet voldoen. Bijvoorbeeld het EKO-keurmerk, On the way to PlanetProof, Europees biologisch keurmerk en Demeter.

Nog meer tips vind je hier: Duurzaam boodschappen doen: 8 handige tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️