Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 14 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Hoe 10 minuten bewegen per dag duizenden mensenlevens zou redden

Het klinkt misschien te bizar om waar te zijn, toch concludeert een grootschalig Amerikaans onderzoek dat slechts 10 minuten per dag bewegen wel 110.000 (!) mensenlevens zou kunnen redden op jaarbasis.

Dat is niet mis… Hoe zit dat?

Hoe beweging levens kan redden

Volgens hoofdonderzoeker van het onderzoek, Pedro Saint-Maurice van het American National Cancer Institute in Bethesda in Maryland, gaat het om 10 minuten waarin matig tot intensief bewogen moet worden.

Een wandeling waarbij stevig wordt doorgestapt, zou al volstaan.

Voor de studie werd gekeken naar de gegevens van ruim 4.800 volwassenen van 40 tot 85 jaar in de jaren 2003 en 2006. Een nieuw onderzoek is het dus niet. Maar, wait for it.

Je geheugen scherp houden? Dit is hoe vaak je dan zou moeten sporten

Deze mensen namen deel uit van een gezondheids- en voedingsonderzoek van de overheid. Wel 7 dagen lang droegen zij monitoren om hun activiteiten vast te leggen.

De onderzoekers bekeken vervolgens jaren later, in eind 2015 hoeveel mensen er waren overleden. Wat bleek?

De impact van sporten op je levensduur

Wie slechts 10 minuten per dag sportte, verminderde zijn of haar kans op overlijden met 7 procent. Bij 20 minuten sporten werd de kans op overlijden verminderd met 13 procenten bij een half uur bewegen werd dat al 17 procent, zo bleek uit het onderzoek.

Dít is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid

Dat komt erop neer dat met slechts 10 minuten extra per dag bewegen zou 110.000 doden in de VS besparen en met 20 minuten lichaamsbeweging per dag er bijna 210.000 sterftegevallen bespaard zou kunnen blijven.

Deze resultaten kunnen overigens natuurlijk niet 1 op 1 oorzaak-gevolg bewijs zijn dat extra beweging een vroegtijdige dood voorkomt. Maar toch, dagelijks bewegen is hoe dan ook bevordelijk voor je gezondheid en daarom altijd aan te raden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️