Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Je geheugen scherp houden? Dit is hoe vaak je dan zou moeten sporten

Voor sommigen is het misschien hun grootste nachtmerrie: je mooiste herinneringen vergeten naarmate je ouder wordt. Waarschijnlijk zal dat niet zo snel gebeuren, maar de kans dat je steeds meer dingen vergeet is natuurlijk wel aanwezig. Uit onderzoek van het natuurtijdschrift Communications Medicine blijkt dat je dit kan voorkomen door je geheugen scherp te houden. Hoe doe je dat dan? Door goed te sporten. Dit is wat de onderzoekers vonden.

Een team onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh heeft gekeken naar lichaamsbeweging. De focus ligt hier bij gezond ouder worden en geheugenbehoud.

Dit hebben ze gedaan door 36 verschillende studies te verzamelen en te bestuderen. Aan de hand van nieuwe statistieken konden er verbanden gelegd worden die eerder onopgemerkt waren gebleven.

7 fijne yogaposes die perfect zijn voor elke hardloper

Onderzoek over geheugen

De conclusie van het onderzoek laat zien dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen helpt bij het ondersteunen van episodisch geheugen, maar ook dat de aerobe oefening het beste lijkt te zijn. De grootste voordelen ligt bij de leeftijd 55 en ouder.

Wat is nu het episodisch geheugen? Dit gaat over specifieke herinneringen waar tijd en locatie een belangrijke factor spelen. Denk bijvoorbeeld aan je eerste keer autorijden, een recente verjaardag of je afstudeertijd. Van die momenten die je bij je wil houden. Helaas is dit episodisch geheugen een van de vroegste geheugensystemen die achteruit gaat naarmate we ouder worden.

Dipje? Een mindful sportieve break tijdens werk verbetert écht je mentale staat

“Uit onze studie blijkt dat we ongeveer drie keer per week moeten trainen gedurende ten minste vier maanden. Die tijd is nodig om de voordelen van het episodisch geheugen op te pakken,” aldus Sarah Aghiavan, hoofdauteur van het onderzoek. Ze voegt eraan toe dat het belangrijk is om zo snel mogelijk in te grijpen, aangezien de grootste verbeteringen te vinden zijn vanaf de leeftijd 55. “Een groot verschil als we kijken naar 69 en ouder.”

Goed om te onthouden

Er zijn natuurlijk al veel goede reden om regelmatig te sporten; denk aan het sterk houden van je lichaam en het voeden van die feelgood hormonen zoals endorfine en dopamine.

Als dit niet genoeg is, dan moet het scherp houden van je geheugen misschien de doorslag geven. Zo kunnen we later goed onthouden wanneer en hoe we ons lichaam (en mind) gezond hebben gehouden.

Deze 3 dingen zijn helemaal niet zo goed voor je mental health (volgens studies)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️