Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 14 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat we kunnen leren van de boeddhistische term ‘Karuna’

Karuna, nee het is niet het zusje van het drankje kumbucha. Het is een term die in het boeddhisme gebruikt wordt en door een beetje meer karuna aan je leven toe te voegen, ga jij een stuk liefdevoller door het leven.

Wat je kan leren van deze term? Wij leggen het uit.

Wat betekent Karuna?

Deze boeddhistische term betekent vrij vertaald ‘’compassie’’. Dat houdt in dat jij je bijvoorbeeld ook verdrietig kan voelen als iemand iets vervelens meemaakt. Dan leef je met diegene mee en wil je graag een handje helpen.

Wat kan jij hiervan leren?

Karuna is een van de vier ‘’edele waarheden’’ waarnaar boeddhisten leven. Je hebt upekkha (gelijkmoedigheid), mudita (medevreugde), metta (liefdevolle vriendelijkheid) en dus karuna (compassie).

Wat we van de Dalai Lama kunnen leren over leven met compassie

Deze termen staan ook wel bekend als deugden, onmetelijken of ‘’verheven toestanden van de geest’’. Klinkt nog een beetje spiri-wiri maar wat jij van karuna kunt leren, is om compassie te tonen naar je medemens. En dat is heus zo’n slecht idee nog niet.

Leven vanuit compassie. Hoe doe je dat dan?

Door de leven vanuit compassie, ziet je leven er een stuk liefdevoller en uiteindelijk gelukkiger uit. Word je tijdens een treinreis bijvoorbeeld gemeen weggeduwd door een medereiziger? Je kan een mep teruggeven maar je kan ook denken vanuit compassie: goh, die heeft vast een vervelende ochtend gehad, ik geef diegene een vriendelijke lach. Of nog beter: vraag hoe het met diegene gaat. Als je liefde geeft, krijg je het vaak ook terug.

Probeer ook meer te genieten van hoe mensen of dingen zijn. Je kan enorm balen dat je vriend het dopje van de tandpasta er niet op doet. Maar je kan ook liefdevol naar je sloddervos kijken en zelf het dopje erop doen. Of dat die ene afspraak te laat is? Dan heb jij tijd om nog even snel een koffietje te halen of dat ene goede artikel over compassie te lezen.

Wat als je geen karuna voelt?
Het lukt niet altijd om als een zenboeddhist door het leven te gaan. Fietsen in de regen is nou eenmaal stom, die file ook, en dat ontbrekende tandpastadopje eigenlijk ook. Maar… als de karuna ver te zoeken is, kan je er ook een meditatie op los gooien.

https://www.bedrock.nl/wereldvrede-dalai-lama/

Zet een lekker meditatie muziekje op en zinnen die je kunt gebruiken zijn: moge je kalm en vredig voelen, of, moge je vrij zijn van lijden. Begin met een persoon die dicht bij jou staat en van wie jij weet dat diegene het zwaar heeft. Daarna richt je deze wensen op jezelf, iemand die jij bewondert.

Vervolgens ga je door naar een neutraal persoon, iemand die je wat minder ligt en vervolgens op alle levende wezens. Wedden dat jij met een liefdevoller hart uit de meditatie komt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️