Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dít is waarom vezels eigenlijk zo belangrijk zijn voor je lichaam

Vaak genoeg schrijven we bij BEDROCK over bewust en gezond leven, en daar hoort natuurlijk een gevarieerd dieet bij. Grote kans dat je daarom in één van onze artikelen weleens vezels voorbij ziet komen. Maar wat doen vezels eigenlijk precies en waarom zijn vezels zo essentieel voor je lichaam?

Vezels zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels kleine plantendeeltjes die – als het goed is – in je voeding zitten en je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Tenminste, als je voldoende vers en onbewerkte voeding eet.

Vezels vinden we in voeding afkomstig van planten, want de vezels komen uit de celwand van planten. Dat is de reden dat vezels voornamelijk te vinden zijn in volkorenproducten, maar overigens ook in groenten of in fruit.

Bij volkorenproducten blijven de vezels namelijk nog aanwezig. Want wanneer graankorrels worden vermalen tot bloem of wanneer rijst wordt gepeld, gaan de vezels vaak verloren. Zonde!

Ons lichaam en vezels

Vezels zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam die zorgen voor een gezonde spijsvertering.

Goede bacteriën

Nu is het zo dat wanneer de vezels ons lichaam binnenkomen, deze niet kunnen worden verteerd door de dunne darm, wat betekent dat ze in de dikke darm belanden. Tenminste, dat gebeurt bij fermenteerbare vezels. Er bestaan namelijk verschillende soorten vezels.

Hoe psylliumvezels kunnen helpen om je spijsvertering te verbeteren

Fermenteerbare vezels zijn de vezels die de goede bacteriën in onze darmen voeden. Deze vezels zitten onder andere in aardappels, bonen, haver, brood, pasta, bananen en uien.

Goede stoelgang

Dan bestaan er ook nog zoiets als niet-fermenteerbare vezels die niet worden afgebroken door het lichaam, maar wél de stoelgang een handje helpen. Ze brengen de beweging van de darmen in gang. Die vezels zitten in koolsoorten, peulvruchten, graanproducten, maar ook in appels.

Probiotica: wanneer heeft je lichaam het nodig (en wanneer niet)?

Deze laatste soort vezels houden vocht vast waardoor ze de ontlasting groter maken en je dus voile een gezonde drol krijgt!

Verzadigd gevoel

Niet geheel onbelangrijk zijn het ook vezels die ervoor zorgen dat je na het eten, meestal zo’n 20 minuten nadat je bent begonnen met eten, een verzadigd gevoel krijgt. Niet onbelangrijk dus die vezels.

Best gezond is goed genoeg

Hoe krijg je voldoende vezels binnen?

Over het algemeen geldt er een richtlijn voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, deze verschilt iets tussen een man en een vrouw: een vrouw wordt aangeraden dagelijks 30 gram binnen te krijgen en een man ietsjes meer: 40 gram.

Omdat je beide vezelsoorten wilt binnen krijgen, is een gevarieerd dieet altijd belangrijk. Ofwel: eat the rainbow!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️