Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 9 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe krijg je een gezonde relatie met voeding? Een voedingscoach vertelt

Kan jij gewoon eten waar je zin in hebt, zonder je daar op enig moment schuldig over te voelen? Of heb je er vaak nog moeite mee? Het hebben van een gezonde relatie met voeding is niet vanzelfsprekend. Deze relatie hangt namelijk niet alleen af van het eten wat je in je mond stopt – ook stress, emoties en jouw zelfbeeld spelen hier een grote rol bij.

Hoe is jouw zelfbeeld van belang bij een goede relatie met voeding? En wat houdt een gezonde relatie met voeding eigenlijk precies in? We spraken erover met Anne de Meulmeester van Mindful health. Anne is orthomoleculair voedingscoach en holistisch leefstijl coach, en ze kan ons alles vertellen over het krijgen van een gezonde relatie met voeding.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Wat is een gezonde relatie met voeding?

Het belangrijkste van een gezonde relatie met voeding, is volgens Anne de manier hoe je naar voeding kijkt. “Een gezonde relatie met voeding gaat om het niet hebben van oordelen of restricties als het gaat om voeding. Je voelt je ten alle tijden vrij om te eten wat je eet, en dit ben je ook daadwerkelijk.”

Een manier om voor jezelf te zorgen

Daaraan verbonden zit volgens de voedingscoach wel het feit dat voeding bedoeld is om voor jezelf te zorgen. “Een ontspannen of positieve relatie met voeding gaat er ook over dat je voeding eet om voor jezelf te zorgen. Jij vindt jezelf belangrijk genoeg om goed voor jezelf te zorgen.”

Dat werkt volgens Anne twee kanten op: aan de ene kant sta je jezelf toe om lekkere en minder gezonde dingen te eten als je daar zin in hebt, en aan de andere kant zie je dat voeding een investering in jouw gezondheid is. Dat laatste komt tot uiting door het maken van voedzame keuzes.

Een gezonde relatie met voeding

Een ander belangrijk aspect in het hebben van een gezonde relatie met voeding, is bepaalde kennis over micro- en macronutriënten. Anne gaf al aan dat voeding een manier is om voor jezelf te zorgen. Zo wil je weten over hoe jouw lichaam energie krijgt, en welke vitamines je daarvoor binnen wilt krijgen.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Ook meer inzicht krijgen over bepaalde voedingsmiddelen kan hierbij van belang zijn. Lees je daarom eens in over de macronutriënten eiwitten, koolhydraten en vetten. Wat gebeurt er als je koolhydraten uit jouw voedingspatroon schrapt, en hoe belangrijk zijn vetten voor je hormoonhuishouding (spoiler: heel belangrijk!)

Tip: het boek ‘Voeding is geen medicijn‘ van Dr. Joshua Wolrich staat vol met feiten en vooral ook fabels over voeding. Deze en nog vijf andere boeken zetten we in de spotlight in dit artikel over must read boeken over voeding en je lichaam.

Is een gezonde relatie met voeding voor iedereen?

Fijn nieuws voor als je nu nog wat struggles hebt met voeding: volgens Anne is het voor iedereen mogelijk om een gezonde relatie met voeding te ervaren, al geeft ze wel aan dat de weg daar naartoe er voor iedereen anders uit kan zien. “Als je echt een verleden met eetproblemen hebt, dan zal die weg wat langer en intensiever zijn.”

Eten is volgens de voedingscoach altijd een middel, het is nooit een doel. “Op het moment dat je ervaart dat jouw relatie met eten onder druk staat, dan zit daar altijd iets onder. Een vertekend zelfbeeld, moeite met het omgaan met je gevoelens, verdriet… al deze factoren kunnen zich uiten in een verstoorde relatie met eten.”

Orthorexia nervosa

Denk je een gezonde relatie met voeding te hebben door álles onder controle te (willen) hebben? Let op, want je kán daarin doorslaan. Te veel focussen op gezond eten en leven is ook niet goed. We noemen dit orthorexia nervosa.

Deze aandoening is (nog) niet officieel erkend als psychische (eet)stoornis, maar de afgelopen jaren zien we deze diagnose helaas wel steeds vaker in het nieuws komen.

Zo werk je aan jouw gezonde relatie met voeding

Vaak kan ons onderbewustzijn een trigger vormen voor een verstoorde relatie met eten, laat Anne weten. “Ik zie eten echt als een manier van zelfzorg. Vaak merk ik dat als mensen dat nog niet op die manier kunnen ervaren, het te linken valt aan dan ze niet oké met zichzelf zijn. Dat kan ook onderbewust zijn.”

Merk je dat er echt nog wel iets aan jouw relatie met voeding gesleuteld kan worden? Met het onderstaande stappenplan geeft Anne houvast.

  • Stap 1: bewustwording. Het is ten eerste belangrijk dat je je bewust wordt van welke voedingsmiddelen je wel en niet mag eten van jezelf. Schrijf op wat je over jezelf denkt, en hoe je over eten denkt. Zijn er bijvoorbeeld producten die bij jou op een ‘verboden lijst’ staan? Met het opschrijven zorg je ervoor dat het overzichtelijk wordt wat jouw relatie met eten precies is en waar je voelt dat de relatie belemmerd wordt.
  • Stap 2: de rol van eten. Bij de tweede stap is het belangrijk om te bepalen welke rol eten in jouw leven speelt. Is het een manier om een gewenst gewicht te bereiken om je gelukkig te voelen? Of is het een manier om energie te krijgen? Vul in welke functie eten voor jou in je dagelijkse leven heeft.
  • Stap 3: nadenken over wat je wél wilt. Maak duidelijk voor jezelf wat je wilt. Hoe groot is de afstand tussen waar je nu bent en waar je naartoe wilt, en wat heb je nodig om daar te komen? Is het fijn om hier met een voedingscoach over te praten, of lucht het delen van jouw zorgen met een goede vriendin al veel op?

Heb jij op dit moment nog niet de relatie met voeding die je zou willen, schroom dan niet om daarover te praten. Leg jouw gedachtes voor aan een goede vriendin, of zoek hulp van een professional door een huisarts of diëtist te contacten.

Zoals Anne al aangaf: een gezonde relatie met voeding is voor iedereen haalbaar. Ook voor jou.

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️