Alrik de Jong
Alrik de Jong Planeet 27 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt

Als je in tijden van crisis wat krap bij kas zit, dan ga je de Nederlandse natuur in. Die zit namelijk vol lekkernij. En niet alleen dan natuurlijk, het is ook leuk om je eten zélf te plukken. De supermarkt is stiekem best saai, toch? Deze 10 eetbare planten en wilde groenten pluk je gewoon in de Nederlandse natuur.Wat is lekker, gratis en gezond? Juist, de Nederlandse natuur. Je moet alleen wel een beetje voorkennis hebben om zo maar groenten en eetbare planten uit het wild te plukken voor consumptie. We helpen je een eind op weg met onze top 10 planten om te wildplukken. Vinaigrette erbij en je hebt een heerlijke salade!

Eetbare planten in de Nederlandse natuur

We hebben gekozen voor handgetekende illustraties, omdat die soms nog mooier zijn dan de plant zelf. Bovendien is dat een leukere manier van zoeken in de natuur.

Bron: Wikimedia Commons

1. Brandnetel

Om te beginnen bij de bekendste eetbare plant: de brandnetel. Je kunt er thee van maken, maar ook soep, met bijvoorbeeld verse roomkaas.

Daarnaast kun je het blad gebruiken voor een stamppot. De meeste mensen combineren dit met verse bladspinazie, maar zonder kan ook. Goed kruiden en je hebt een origineel gerecht.

Bron: Wikimedia / Walther Otto Müller

2. Paardenbloem

Dan de paardenbloem. Een veelvoorkomende plant die iedereen herkent, maar waarvan bijna niemand weet dat je het blad kunt eten. Lekker door een salade, geeft bovendien kleur aan je gerecht.

Ook lekker: een paar blaadjes door je omelet of spiegelei. Zo geef je dat kampvuurontbijt van jou een extra boost.

5 lekkere, gezonde én vega recepten voor een lente picknick

Bron: Wikimedia Commons

3. Madeliefje

Jawel, het madeliefje behoort ook tot de categorie eetbare planten. Vroeger maakte je er misschien kransen van, maar weet dat je ze ook kunt opeten.

Vooral als de bloem nog niet open is hebben de bladeren een nootachtige smaak. Als je de koppen in het zuur legt, kun je daarmee net als kappertjes een vissalade van extra smaak voorzien.

Bron: Wikimedia Commons

4. Weegbree

Als ergens veel brandnetels zijn, is er waarschijnlijk ook weegbree in de buurt. Plukken die handel, want het is een volwaardige groente die je net als spinazie kunt bereiden; opwarmen of rauw door een salade. Ook kun je er thee van zetten.

Een andere manier om weegbree te gebruiken is om voedsel mee te verpakken. Het blad is stevig, dus je kunt er bijvoorbeeld mooie rijstballetjes van maken. De Nederlandse natuur, maar ook vaak de straten liggen er vol mee.

Eten verzamelen uit de natuur? Dit zijn de tips en regels voor wildplukken

Bron: Wikimedia Commons

5. Hondsdraf

Hondsdraf is een groente met een lekkere, volle smaak. Vooral geschikt om thee mee te zetten. De plant bevat veel antioxidanten, dus regelmatig gebruik remt je verouderingsproces.

Tip: droog het blad eerst. Dan heeft de thee een sterkere smaak. Net als weegbree vind je hondsdraf in de buurt van brandnetels.

Bron: Wikimedia / Otto Wilhelm Thomé

6. Zevenblad

Zevenblad, de naam zegt het al, herken je aan zijn zeven bladeren. De structuur lijkt op die van spinazie, de smaak heeft wel wat weg van peterselie.

Zevenblad is erg gezond, te weten dat het vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium bevat. Lekker bij die kip aan het spies die je naast je kampvuur hebt bereid. Een van de meest veelzijdige eetbare planten.

Bron: Wikimedia Commons

7. Kleine veldkers

Voor de kleine veldkers hoef je niet eens de natuur in. Dit plantje vind je eigenlijk het hele jaar door tussen stenen en stoeptegels. Ook in losse, zanderige aarde komt de plant veel voor.

Hoe voedselbossen het klimaat en de natuur kunnen redden

Kleine veldkers, dat een peperachtige smaak heeft, is erg gezond. Het bevat veel vitamine C en in mindere mate A en B. Ook bevat de plant calcium, ijzer, magnesium en antioxidanten. Te gebruiken in soep, salade en als rauwe snack. Je kunt er ook pesto van maken. Je vervangt de basilicum dan door de kleine veldkers.

Bron: WikiBooks

8. Witte dovenetel

Een lekker hapje voor de zoetekauw is de dovenetel. Dit is het kleine broertje van de brandnetel, maar de naam zegt het al: deze plant brandt niet, maar dooft.

Van de bladeren, die kleiner zijn dan die van een gewone brandnetel, kun je thee zetten. De bloemetjes kun je los gebruiken in een salade. Vanwege de zoete smaak wordt deze plant ook wel de suikernetel genoemd.

Bron: Wikimedia Commons

9. Grote lisdodde

Als je eetbare planten zoekt, zijn die bruine sigaren langs de waterkant niet de eerste planten waaraan je denkt. Maar de grote lisdodde, zoals de plant tussen het riet heet, is bijna in zijn compleetheid op te eten.

Voor je begint te plukken en knabbelen even twee dingen. 1.) Pluk deze plant alleen als je zeker weet dat het water niet vervuild is. 2.) Check bij Staatsbosbeheer in welke delen van de Nederlandse natuur de Grote Lisdodde wel en niet beschermd is.

De jonge scheuten (met witte stengel aan de binnenkant) en de wortelstokken die onder water groeien kun je opeten. De zaden, die onder het pluizige gedeelte van de lisdodde zitten, kun je roosteren. Erg gezond.

Bron: Wikimedia Commons

10. Kleefkruid

Kleefkruid ken je nog van vroeger. Toen gooide je het op de rug van je klasgenoten, omdat het bleef plakken. Maar dit hardnekkige onkruid behoort toch echt tot de eetbare planten en heeft nog een geneeskrachtige werking ook.

Kleefkruid kun je gewoon opeten. Het heeft een vergelijkbare bittere smaak als de paardenbloem en witlof. Je kunt de sappen uit het kruid op een wond of eczeem smeren voor een snellere behandeling. Je kunt er ook nog thee mee zetten. Kleefkruidthee heeft een ontgiftende werking.

Eetbare planten uit de Nederlandse natuur plukken

Tijd om te plukken, afhankelijk van wat er in bloei staat. De meeste eetbare planten in dit rijtje kun je ruim plukken, zo lang je niet met aanhangwagens komt aanzetten. Maar weet dat sommige planten ook beschermd worden. In deze PDF van Staatsbosbeheer lees je meer over wildplukken. Daarin vind je nog een paar eetbare planten, zoals de klaproos.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️