Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 3 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Voor de avonturier: dé 9 meest indrukwekkende watervallen ter wereld

De natuur heeft de kracht om ons al mens in perspectief te zetten. Hoe? Waar we nog weleens kunnen denken boven de natuur te staan (lees: meer uit de natuur te halen dat zij ons eigenlijk kan geven waardoor de Earth Overshoot Day steeds eerder plaatsvindt), zorgen gigantische natuurverschijnselen ervoor dat we ons weer even piepklein voelen. Dáár word je nou nog eens nederig van. Wilde natuur zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met de de aarde, ofwel ons thuis. Hoog tijd om erop uit te trekken en één van deze grote watervallen te bezoeken!

Of je nu een fervent reiziger of avonturier bent of de wereld ook met liefde bekijkt via Google Earth of social media: deze negen grootste watervallen wil je een keertje gezien hebben. Al is het maar om je eraan te herinneren dat wij onderdeel zijn van de natuur. Het is immers ons thuis.

De kracht van reizen en de natuur

Wie nooit z’n comfort-zone en veilige thuishaven verlaat, zou haast denken dat de wereld een gevaarlijke plek is vol enge mensen. Blijf je altijd omgeven door dezelfde mensen met dezelfde interesses, dezelfde problemen en dezelfde politieke voorkeuren, dan wordt het natuurlijk lastig om een ander te kunnen begrijpen en de wereld door een andere bril te zien.

Wie er daarentegen op uit trekt, zal hoogstpersoonlijk ontdekken dat de wereld een prachtige plek is vol vriendelijke mensen, bijzondere culturen, mooie tradities en vooral: prachtige natuur. Landgrenzen zijn ook ooit maar bedacht en eigenlijk is natuurlijk de hele wereld ons thuis. Dus waarom er niet wat vaker op uitgaan en de magie van reizen ontdekken?

Dat reizen alleen kan met een grote som geld of altijd per vliegtuig moet, zijn gelukkig mythes. Reizen kan namelijk juist op ontzettend veel manieren. Van een boot pakken (ja, écht) tot liften en van de trein pakken tot op pad gaan met je eigen off road wagen. Ik deed het allemaal en kan je vertellen dat je voor avontuur écht geen grote portemonnee hoeft te hebben of per se het vliegtuig hoeft te nemen.

De grootste watervallen ter wereld

Heb je eenmaal de keuze gemaakt om te reizen? Gefeliciteerd! Of neem je jezelf vanaf nu voor dat ooit te doen? Oók gefeliciteerd! Dan kunnen we je aanraden om – afhankelijk van waar je bent natuurlijk – één van deze indrukwekkende watervallen te bezoeken.

Dit zijn de grootste watervallen ter wereld, en geloof ons – ze zijn meer dan indrukwekkend:

1. Angel Falls in Venezuela

De grootste waterval ter wereld vind je in het Zuid-Amerikaanse Venezuela, pal naast Suriname. De waterval bestaat uit verschillende ‘tafelbergen‘ zoals dat heet en bezoek je overigens niet zomaar. Om dit natuurwonder te bereiken, ben je dagen aan het hiken en heb je een gids nodig om de jungle en wilde dieren te trotseren. Een bezoekje aan Angel Falls is voor de heuse avonturier dus! Dan heb je ook wat, want dan bekijk je de waterval van maar liefst 979 (!) meter hoog met eigen ogen.

2. Seljalandsfoss waterval in IJsland 

In IJsland vind je de Seljalandsfoss waterval, en ja we weten het: het is een mond vol, maar een bezoekje aan deze waterval zal je mond doen open vallen. De waterval is omgeven door groen en je kunt zelfs achter de enorme waterval langs lopen.

3. Huangguoshu watervallen in China

In China liggen de Huangguoshu watervallen, het zijn de allergrootste watervallen van heel Azië en de nummer drie ter wereld. Ze zijn maar liefst ruim tweehonderd meter hoog en zo’n achthonderd meter breed. Je kunt de waterval bezoeken per boot of erheen hiken.

4. Plitvice watervallen in Kroatië

Weer een waterval in ons eigen Europa, want ook hier kun je heel wat indrukwekkende watervallen vinden. De Plitvice watervallen in Kroatië liggen in het nationaal park Plitvice en vallen als een soort trap naar beneden en zijn op z’n zachtst gezegd adembenemend om naar te kijken.

5. Sutherland Falls in Nieuw-Zeeland

In het prachtige en afgelegen Nieuw-Zeeland vind je de Sutherland Falls in het Fiordland National Park. De waterval an sich is adembenemend maar ook de omgeving doet het hem: de Sutherland Falls liggen namelijk in groen met sneeuw bedekte bergen en bereik je via verschillende hikeroutes. Pluspunt: je kunt er pinguïns zien.

6. Yosemite Falls in de Verenigde Staten

In het wereldberoemde Yosemite National Park in Californië vind je de Yosemite Falls. Het park is een prachtig berggebied en staat bekende om haar hikes, klimroutes en deze gigantische waterval.

7. Gullfoss watervallen in IJsland

De derde Europese waterval in dit rijtje vind je in IJsland, een indrukwekkende waterval die eveneens is omgeven door groen en je kunt bereiken door te hiken langs de rand van de waterval.

8. Iguazu Falls in Argentinië en Brazilië

De Iguazu Falls zijn wereldberoemd en strekken door zowel Brazilië als Argentinië. Deze waterval is met name zo bekend omdat ze een soort kom vormen en je mond direct doen openvallen. De waterval telt namelijk wel 275 (!) watervallen en is zo’n drie kilometer lang. Een ware must see dus.

9. Victoria Falls in Zimbabwe

In het zuidelijke deel van Afrika liggen de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. In totaal zijn de watervallen we zo’n 2000 meter breed. Het bijzondere? De Victoria Falls liggen ook nog eens pal in het regenwoud.

Als je daar dan tóch in de buurt bent, breng dan ook meteen een bezoekje aan Zuid-Afrika of Namibië waar je nog veel adembenemende natuur vind en bovendien prachtige inheemse culturen.

Wijze lessen van Floortje Dessing: waarom heimwee ook positief kan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️