Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 20 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Zuid-Afrikanen: over gastvrijheid en een lach van oor tot oor

Een vreemde vragen ‘how is your day?’, een ander altijd welkom laten voelen en delen, ook al heb je niet veel. Het is een kleine greep uit de reeks van prachtige eigenschappen die de Zuid-Afrikaanse cultuur rijk is. In het kader van ‘Leren van de …’ duiken we bij BEDROCK regelmatig een andere cultuur in om te kijken wat we daarvan op kunnen steken. Dit keer: Leren van de Zuid-Afrika.

BEDROCK’s Rosa neemt de proef op de som en duikt de Zuid-Afrikaans cultuur in. Wat kunnen we daarvan leren?

Leren van de Zuid-Afrikanen

Reizen en van andere culturen kunnen proeven is misschien wel één van de meest waardevolle dingen die je kunt doen, als je tenminste het privilege hebt op te kunnen reizen. Jezelf onderdompelen in een andere cultuur, brengt namelijk heel wat geestelijke voordelen met zich mee, laat onderzoeken zien. Het maakt je ondermeer empathischer en creatiever.

Remote werken én jezelf ontwikkelen in Kaapstad of Barcelona? Ga mee op cowork-reis met Sweet Spot Abroad

Bovenal kunnen we van door z0’n culturele uitwisseling nog een hele hoop leren van elkaar. Al eens eerder legden we uit hoe de Afrikaanse Ubuntu-filosofie werkt en wat we daar van kunnen leren (namelijk dat het gaat om het collectief en niet om het individu), maar hoe ziet dat met de Zuid-Afrikaanse cultuur an sich? We nemen je mee op reis.

Elkaar zien

Waar we in het Westen nog weleens een handje kunnen hebben van zo druk met onszelf bezig zijn, dat er haast geen tijd is om stil te staan en de tijd te nemen voor een ander is, zit dat juist flink in de Zuid-Afrikaanse gebakken. Of je nu over straat loopt, een winkel binnenloopt, ergens gaat eten of naast iemand staat in een bar of bij de bus: een kleine ‘howzit‘ of ‘how are you?’ komt er altijd uit.

Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Men ziet elkaar, heeft altijd tijd voor een praatje, of dat nu is over hoe je dag was of waar je vandaan komt. Zuid-Afrikanen zijn hartstikke open.

Tijd

Haast? Dat kennen ze in het Afrikaanse land niet bepaald. De zon schijnt, er is natuur alom en het collectief is in dit land belangrijk. Waar we in Nederland nogal op de tijd en ‘afspraak is afspraak’ leven, is er hier juist aan tijd nooit een tekort. Daar kunnen we nog een puntje aan zuigen.

Humor

Humor en lachen speelt een grote rol in het land en de cultuur. Een brede lach van oor tot oor, naast elkaar op straat hangen en grapjes maken met elkaar of met toeristen. Hoe groot de schrijnende verdeeldheid ook is in het land en arm en rijk dicht naast elkaar leven, men is er vrolijk en open. Hoe mooi is dat?

Een mix van allerlei culturen

In weinig landen vind je zo’n verzameling aan culturen, huidskleuren, gebruiken en religies als in Zuid-Afrika. Het heeft dus niet echt één cultuur, het is eerder een land waar veel verschillende culturen en ook talen en gebruiken voorkomen. De Khoisan zijn de eerste bewoners van Zuid Afrika, zij zijn er al ruim 20.000 jaar.

National Geographic schrijft dat driekwart van de inwoners van het land bestaat uit bantoetaligen. Het is een verzameling van verschillende volkeren die een bantoetaal, zoals het Swahili, spreken. Maar, het land kent nog vééélen andere talen en culturen.

Dé duurzame (food & vintage) hotspots van het bruisende Kaapstad

Ben je benieuwd naar het land en de cultuur? Dan nodigen we je vooral uit om hoogstpersoonlijk een kijkje te nemen in de veelzijdige cultuur.

Go and explore!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️