Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 8 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

De waardevolle inzichten die ik kreeg door in m’n eentje de wereld over te reizen

Reizen, dát zou ik iedereen gunnen in z’n leven. Waarom? Er voor een tijdje in je eentje (ja: inderdaad, we hebben het over soloreizen) op uit trekken, zorgt voor waardevolle levenslessen die je thuis niet zo snel – of misschien wel nooit – zou opdoen. Dít zijn de meest waardevolle lessen die ik leerde door in m’n eentje de wereld over te reizen.

Dat reizen alleen maar leuk zou zijn, is een mythe, zo schreven we al eerder. Wie denkt dat reizen vooral gaat over op een wit strand liggen en uit een kokosnoot drinken onder een palmboom, heeft het nogal mis.

Natuurlijk reis je voor je plezier en is het een onderdeel van jouw persoonlijke groei, maar toch is reizen echt niet alleen maar leuk en kan het zelf knap lastig zijn. Helemaal in je eentje op een plek waar je de weg en de mensen niet kent. Het mooie? Dáár zit nou juist de groei.

Dát en andere levenslessen die ik leerde door er in m’n eentje soms maanden en soms jaren op uit te trekken.

Lessen door soloreizen

De afgelopen tien jaar reisde ik in mijn eentje. Van een 2,5 jaar lange reis door Zuid-Afrika, Indonesië en Australië tot rondtrekken door Brazilië en Portugal, maar ook in een busje door Nederland. Natuurlijk reis ik soms ook weleens met vrienden, maar over het algemeen ga ik op een heuse soloreis. Je staat dan immers véél meer open voor avontuur en groei.

Wil je blijvende en duurzame lessen halen uit je reis? Dan zul je toch echt een beetje uit je comfort-zone moeten (lees: willen!) gaan. Is dat spannend? Ja! Is dat erg? Nee!

Deze lessen leerde ik van mijn soloreizen:

1. De wereld is je thuis

Het feit dat je in Nederland bent opgegroeid, betekent niet dat je er de rest van je leven hoeft door te brengen of te wonen. Landgrenzen zijn ook maar ooit bedacht en je kunt net zo goed op een hutje in het Andasgebergten wonen als in Almere-centrum. De wereld is je thuis.

Landgrenzen zijn ook maar ooit bedacht

2. Je bent vrijer dan je denkt

In het Westen zijn we er een kei in om onszelf ontzettend druk te maken over van alles en nog wat. Werken (dat voornamelijk), afspraken, projecten, deadlines en dat resulteert in een bomvolle agenda en vooral: stress. Zo worden we ineens een slaaf van onze agenda.

En dat terwijl we juist meer vrijheid hebben dan de meeste landen in de wereld, júist doordat we een eerste landen ter wereld zijn waar de zaakjes goed geregeld zijn.

Dit betekent niet dat je met de pet moet gooien naar dromen, maar betekent wél dat je vaak veel meer vrijheid hebt om te doen wat je wilt, dan je denkt. Of dan wat het systeem van je verwacht.

Kunnen reizen is bij voorbaat een privilege en daar zou je, helemaal na het lezen van deze inzichten, bést eens vaker gebruik van kunnen maken.

3. Het leven gaat niet alleen om werken of studeren

In 2019 schreef ik hier op BEDROCK een column over en was bovendien één van de aanleidingen van mijn boek ‘De magie van reizen.’ Eén van de grootste lessen die reizen me leerde was dat er, als vervolg op les #2, meer bestaat in het leven dan werken of studeren.

Natuurlijk is het fijn om uitgedaagd te worden en kan carrière maken voldoening geven én moeten de rekeningen worden betaald, maar dat kan op zoveel meer manieren dan wij in het westen zijn gewend. In andere landen leerde ik in een sneltreinvaart, dat er meer bestaat in het leven dan werken of studeren.

Tijd hebben, vrijheid hebben om de dag in te delen zoals deze goed voor jou werkt, tijd met familie en geliefden spenderen, in de natuur zijn en nieuwe dingen leren, om maar een paar voorbeelden te noemen.

4. Leren van andere culturen

Wie zijn horizon verbreedt, kan daar alleen maar nieuwe dingen van opsteken. Door jezelf onder te dompelen in nieuwe culturen, zie je hoe het leven óók kan zijn. Juist van collectieve culturen waar carrière niet het belangrijkste is, maar familie, samen zijn en leven in het moment, leerde ik het meeste en vervlocht ik het in mijn eigen levensstijl.

Bovendien zijn er veel culturen op de wereld die dichtbij de natuur leven en daar hun onderdak, voedsel en medicijnen uithalen. Hoe bijzonder is dat?

5. Van spullen word je niet gelukkig

Ik heb me het gelukkigst gevoeld toen ik de minste spullen had en in alle vrijheid rondtrok met slechts een rugzak. Het leven op reis is simpel en overzichtelijk, je hebt enkel de spullen bij je die je écht leuk vindt of nodig hebt.

Overbodige spullen zorgen voor chaos en rompslomp in je hoofd. Bovendien ontdekte ik dat de leukste dingen in het leven gratis zijn: zoals vrijheid, tijd hebben, in de natuur zijn en je gezondheid bijvoorbeeld. Daar kunnen geen designer-schoenen tegenop!

6. Juist door de moeilijke momenten, groei je

Wie ben je als je even geen baan hebt, vrienden om je heen en niemand kent? Het zijn grote vragen waar je ineens mee wordt geconfronteerd als je in je eentje op reis gaat.

En geloof mij: dat is behalve spannend, vrij en leuk (want je begint helemaal opnieuw en kunt doen wat je maar wilt!), ook vaak lastig. Nooit heb ik me zo alleen en lost gevoeld als op reis.

Alles gaat er in een sneltreinvaart: vriendschappen en de liefde bijvoorbeeld, en dat betekent dat je ook snel verdriet of eenzaamheid kunt ervaren. Gelukkig zijn het juist díe momenten die zorgen dat je uiteindelijk leert vertrouwen op jezelf en zelfredzamer wordt dan ooit.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met de duurzame lessen die soloreizen je kan brengen. Benieuwd? Je leest de rest in ‘De magie van reizen’.

Reizen met respect voor de locals: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️