Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Soloreizen kent ook moeilijke kanten: zo ga je ermee om

Wie wel eens alleen op reis is geweest, vertelt aan iedereen die het wel of niet wil horen hoe fantastisch zo’n soloreis is. Maar soloreizen kent ook moeilijke kanten waar minder vaak over gepraat wordt. Als ervaringsdeskundige krijg ik vaak te maken met onderstaande drie.

Zo’n twee jaar geleden ging ik voor het eerst alleen op reis. Bestemming: Mexico. Het bleek een succes, want er volgden meerdere reizen in m’n eentje en op moment van schrijven zit ik vier maanden lang in zuidelijk Afrika. Hoewel het elke dag weer als een droom die uitkomt voelt, kent soloreizen ook moeilijke kanten.

Soloreizen en haar moeilijke kanten: heel vaak afscheid nemen

Alleen reizen betekent vaak alleen op het vliegtuig stappen, maar op de plek van bestemming ontmoet je algauw anderen die ook hun eigen dromen najagen.

Samen met die nieuwe connecties ga je vaak fantastische avonturen aan en maak je herinneringen voor het leven. Toch komt er altijd het punt waarop de ander huiswaarts keert of jij besluit verder te trekken: afscheid is dan onvermijdelijk. En wees eens eerlijk: is er iemand dol op afscheid nemen?

Onderweg hoorde ik een andere soloreiziger eens zeggen dat hij zich simpelweg niet probeert te hechten aan anderen, en daarom ook geen emotioneel afscheid hoeft te nemen.

Voor mij zit het plezier in alleen reizen ‘m juist in die connecties. Wat helpt om dat regelmatige afscheid draaglijk te maken? Op zoek gaan naar nieuwe plekken. Zo maak je, waarschijnlijk weer met nieuwe vrienden, nieuwe herinneringen en blijf je minder in het verdriet van het oude hangen.

Eenzame momenten

Hoewel je op elke bestemming wel andere soloreizigers ontmoet, komen er zonder twijfel ook eenzame momenten langs. Dat zijn de momenten waarop die nieuwe vriendengroep net vertrokken is, waarop je thuis mist of waarop je simpelweg even niet weet wat te doen.

Mijn e-reader is in dat geval mijn reddende engel. Van lezen word ik altijd blij, en het biedt prima afleiding om de eenzaamheid even te vergeten. Bovendien kan lezen altijd en overal; als je dat boek of die e-reader maar bij je hebt.

Ook als je geen boekenwurm bent maar eerder films of series kijkt, komt deze oplossing van pas. Zorg ervoor dat je altijd een paar afleveringen van je favoriete sitcom of drama gedownload hebt en je hebt altijd iets te doen op een avond in je eentje (ook erg handig wanneer je alleen uiteten gaat spannend vindt!).

Een gevoel van veiligheid

We wilden allemaal dat het anders was, maar als soloreiziger loop je soms nou eenmaal gevaar. Zeker als vrouw is het belangrijk om op je eigen veiligheid te letten. Hoewel ik zelf (goddank!) nog nooit in een écht vervelende situatie ben beland op reis, waren er zeker momenten waarop de zenuwen door mijn keel gierden -omdat iemand wel erg intens naar mijn tasje met belangrijke bezittingen staarde, omdat ik onverhoopt de weg kwijtraakte in een natuurgebied of omdat ik een steegje insloeg waar geen andere mensen ronddwaalden.

In situaties als deze is het belangrijk om, heel cliché, het hoofd koel te houden. In paniek raken zorgt er juíst voor dat je verder van huis raakt, zowel letterlijk als figuurlijk. Bedenk hoe je zo snel mogelijk uit de benarde situatie raakt en hou je aan de standaard ‘regels’: geen dure telefoon zichtbaar in je hand, niet zomaar bij vreemden instappen en altijd wat cash op zak hebben voor het geval dat.

Wil je die soloreis ondanks de moeilijke kanten aangaan? Daarvoor hoef je heus niet naar Australië, Zuidoost-Azië of Latijns-Amerika te vliegen: deze Europese bestemming zijn ideaal voor een solotrip.

Als introvert op soloreis? Zo ontmoet je nieuwe mensen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️