Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

1 op de 5 vrouwen checkt haar borsten niet of nauwelijks, terwijl het belangrijk is borstkanker vroeg te ontdekken

Vanaf 1 oktober begint de Breast Cancer Awareness month. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen ooit te maken met borstkanker, dat is veel. Daarom is het zo belangrijk om zélf eventuele symptomen op tijd te spotten.

Om hier meer bewustzijn voor te creëren, zijn er in oktober verschillende campagnes en initiatieven.

Zo opent The House Of Beauty, een pop-up hartje Amsterdam op de Haarlemmerdijk, de deuren en daar geven artsen belangrijke talks. Ook is er een speciaal Borstkanker Alfabet ontwikkeld. Want hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing is.

De diagnose borstkanker

Jaarlijks krijgen 17.000 mensen de diagnose borstkanker en van deze grote groep is ongeveer 25 procent jonger dan vijftig jaar. En deze groep relatief jonge vrouwen groeit nog steeds. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam te kennen en om klachten of symptomen tijdig te ontdekken.

Oktober borstkankermaand

Al jaren is oktober de maand waarin je het roze lintje overal op ziet poppen. Dat is dus niet voor niks. Diverse campagnes willen meer awareness creëren rondom dit thema.

Bijna iedereen kent wel iemand met borstkanker en tóch blijkt uit onderzoek van het Alexander Monro ziekenhuis dat 84 procent van de vrouwen niet bekend is met de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker. In Nederland

Jonge vrouwen ontdekken borstkanker te laat

In Nederland krijgen jaarlijks rond de 2500 mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar te horen dat ze borstkanker hebben. Helaas wordt deze ziekte bij vrouwen jonger dan vijftig jaar vaak veel later ontdekt.

Wist je dat 1 op de 5 vrouwen de borsten eigenlijk niet of nauwelijks checkt?

Om dit te voorkomen is het Borstkanker Alfabet door Kenjeborsten.nl ontwikkeld, waarbij met elke letter een factor of veelvoorkomend symptoom van borstkanker wordt geïllustreerd.

Want je borsten kennen, helpt bij het ontdekken van borstkanker. Hoe eerder je bekend bent met de diagnose, hoe eerder je geholpen kan worden.

House of beauty

The House of Beauty is een pop-up met een boodschap. Tijdens deze pop-up van Estée Lauder Companies staan saamhorigheid, ontspanning en stressvermindering centraal. Dit wordt gedaan door verschillende activiteiten te bieden.

Zo worden er inspirerende artsen van het Antoni van Leeuwenhoek uitgenodigd om middels talks kennis te delen over de detectie en preventie van borstkanker, kun je genieten van ontspannende yogalessen door Maroesja de Ruijter (waarvan de opbrengst volledig gedoneerd wordt aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation) en kun je je laten inspireren door make-up how to’s, skincare routines, hoofdhuidanalyses en spa-behandelingen door professionals.

Een toegankelijke manier om je bewust te worden en tegelijkertijd jouw bijdrage leveren om belangrijk onderzoek rondom borstkanker te steunen. Vergeet je niet in te schrijven!

The House of Beauty
​Haarlemmerdijk 137 – 1013 KG Amsterdam
​Geopend van woensdag 11 oktober t/m zaterdag 14 oktober van 11 uur tot 18 uur

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️