Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: hoe sporten kan helpen om een depressie te overwinnen

In Nederland krijgt zo’n één op de vijf volwassenen ooit te maken met een depressie. Naast therapie kan je in dat geval ook antidepressiva voorgeschreven krijgen. Een grootschalig onderzoek toont echter aan dat sporten nóg effectiever zou zijn tegen de symptomen van een depressie.

Sporten zou daarmee een hele goede remedie zijn tegen depressies. Zelf nóg beter dan medicijnen en therapie, concludeert de studie.

Sporten om een depressie te overwinnen

Het grote onderzoek werd uitgevoerd door de University of South Australia waarbij er maar liefst 97 (!) voorgaande onderzoeken met elkaar werden vergeleken, wel 1039 experimenten en 130.000 proefpersonen. Wat bleek?

Iemand die depressief is of angsten heeft, zou meer baat hebben bij sporten dan bij therapie of medicijnen. En niet zo’n beetje ook: een fysieke activiteit bleek wel 1,5 keer effectiever.

Al na twaalf weken zo’n twee tot drie keer in de week sporten, waren de beste resultaten te zien tegen symptomen van een depressie of angst. Bij therapie en medicijnen kan het soms wel maanden duren voordat deze aanslaan.

Het regelmatig sporten hielp bovendien niet alleen bij mensen die kampten met een depressie, maar ook bij mensen die HIV positief zijn, een postnatale depressie hebben én bij gezonde mensen.

Sporten maakt gelukkig

Dat betekent natuurlijk niet dat therapie en medicijnen niet zouden werken of niet nodig zou zijn, maar wél dat sporten in het geval van een depressie serieus genomen moet worden en gezien als een goede en effectieve oplossing tegen mentale klachten.

We weten immers al jaren dat sporten gelukkig maakt. Door intensief te bewegen, maakt ons lichaam de gelukshormonen dopamine en serotonine aan. Het zijn heuse geluks-boosters.

Welke sporten maken gelukkig?

Welke sporten het meest effect zijn? Het gaat vooral om de intensiviteit van de fysieke activiteit. Hoe intensiever je sport, hoe hoger je hartslag gaat (ofwel: hoe meer moeite je moet doen), hoe beter de resultaten zijn.

Ook bleek uit het vergelijken van alle data dat een korte, intensieve fysieke activiteit meer effect heeft dan een lange work-out met een lage intensiviteit.

Hoewel een intensieve work-out dus voor meer resultaat zorgt, wijzen andere onderzoeken uit dat wandelen ook gelukkig maakt. Dus onderschat lage intensiteit sporten niet. Uiteindelijk zijn alle vormen van beweging en sporten goed voor je. Voor je lijf én je geest!

Kamp jij met mentale klachten, zoals angsten of depressieve gevoelens? Klop dan altijd bij je huisarts aan die je verder kan helpen en verwijzen naar een specialist. Er zijn veel goede therapieën die hierbij ondersteunen, waarbij sport dus nóg meer zou kunnen helpen tegen de symptomen van depressie en angst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️