Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Beter in je vel zitten? Zó maak je het lange termijn gelukshormoon serotonine aan

Gelukkig zijn willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Dat is natuurlijk de grote vraag. Je lichaam maakt om verschillende redenen meerdere gelukshormonen aan, en het ene gelukshormoon is het andere niet. Wil je geluk op de lange termijn nastreven, dan wil je gaan voor de aanmaak van serotonine. Maar hoe doe je dat?

We delen manieren waardoor je lichaam serotonine aanmaakt.

Manieren om serotonine aan te maken

Serotonine is één van de belangrijkste gelukshormonen (ofwel neurotransmitters) die je lichaam aanmaakt. Maakt je lichaam geen serotonine aan, dan kan je last krijgen van angsten of depressie.

We worden er veerkrachtiger van, we krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen beter tegen afwijzing en komen zo sneller in een opwaartse spiraal van geluk terecht. Het beïnvloedt immers je eetlust, libido, humeur en slaap.

Gelukspsycholoog Josje deelt een stappenplan voor meer balans in het leven

Nu is er alleen een belangrijke maar, je moet namelijk moeite doen om serotonine aan te maken. Waar je lichaam het meer kortstondige gelukshormoon dopamine aanmaakt wanneer je bijvoorbeeld iets nieuws koopt of wanneer je een xtc-pilletje neemt, zul je voor de aanmaak van het meer lange termijn gelukshormoon harder je best moeten doen.

Dat kan op de volgende manieren:

Uit je comfort-zone stappen

Serotonine kan als een positieve spiraal werken. Het enige wat we ervoor moeten doen is moed opbrengen om uit onze comfort-zone te stappen. Of dat nu is door te spreken voor een groot publiek of door in je eentje op reis gaan.

Durf iets te doen waardoor je trots op jezelf kunt zijn en waardoor je zelfvertrouwen opbouwt. Dus: ga op reis, maak een citytrip in je eentje, ga in je eentje uiteten, leer een nieuwe taal en geef die presentatie op je werk!

Sporten

Voor de aanmaak van serotonine moet je dus je best doen. Sporten is daar een perfect voorbeeld van. Daarnaast helpt de aanmaak van serotonine ook het effect van het stresshormoon cortisol te neutraliseren.

Hoe vaker je sport, hoe meer serotonine je hersenen opslaan. Dat is de reden dat je na het sporten lekkerder in je vel zit. Dus hup, trek je hardloopschoenen maar alvast aan.

Gezond eten

Er zijn meer manieren om de aanmaak van serotonine te stimuleren. Eén daarvan is de juiste voeding te eten, zoals we eerder schreven. Serotonine wordt namelijk aangemaakt door een aminozuur dat tryptofaan heet.

Je vindt tryptofaan in voeding als:

  • kikkererwten
  • bananen
  • bruine rijst
  • chocola
  • melk
  • pompoenpitten
  • sesamzaadjes

Ook kun je het trouwens bijslikken in supplementvorm, wat ook wel 5 HTP wordt genoemd, je lichaam zet dat weer om in serotonine.

Daarnaast is voldoende slaap ook al-tijd essentieel om je goed te voelen. Zowel fysiek als mentaal.

Eigenlijk best simpel toch?

Gelukkig zijn met minder: zo leer je los te laten om altijd maar meer te willen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️