Fleur Broeders
Fleur Broeders Psyche 29 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Gelukkig zijn met minder: zo leer je los te laten om altijd maar meer te willen

Het leven bestaat uit momenten: mooi, minder mooi, succesvol etc. Als mensen hebben we snel de neiging om steeds maar meer te willen. Waarom kunnen we niet tevreden zijn met een zonnige ochtend, fluitende vogels of het delen van een glimlach? Door gelukkig te zijn met minder, kunnen we meer genieten van het leven. Dat lukt je gemakkelijk met deze drie tips.

Ons dagelijks leven zit vol met mogelijkheden om voldoening te vinden en dat hoeven echt niet de grote momenten te zijn. De sleutel is om aanwezig te zijn om ze in je te laten opnemen.

Makkelijker gezegd dan gedaan zou je misschien zeggen. Dat valt mee. Hier drie tips om je meer te laten genieten van de kleine momenten en om gelukkiger te zijn met minder.

Leg de lat niet te hoog

Tip 1: weet waar je de lat moet leggen. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt voor de toekomst. Dit zal een enorme impact hebben op je leven. Het bereiken van professionele doelen geeft je namelijk geen garantie op geluk. De smaak van succes is maar van korte duur en het is slechts een kwestie van tijd voordat je naar meer verlangt.

Het probleem van de zoektocht naar geluk (The Happiness Trap)

Zoals de 19e-eeuwse filosoof Arthur Schopenhauer zei: “Rijkdom is als zeewater: hoe meer we drinken, hoe dorstiger we worden.” Een quote om te onthouden.

Heb grip op wie je bent

We leven in een samenleving die geobsedeerd is met productiviteit en prestaties. Het is daardoor gemakkelijker om je prioriteit aan die professionele ambities te geven. Dit gaat alleen ten koste van je geliefden en dus ook je geluk.

Daarom is het belangrijk om niet te vergeten dat je professionele identiteit slechts een klein deel is van wie je bent. Je hebt zoveel andere rollen in het leven: een ouder, een vriend, een geliefde. Deze komen ook met verantwoordelijkheden die mínstens net zo belangrijk zijn.

5 gelukshacks die je onderweg naar huis of werk kunt toepassen

Behoud dat beeld van wie jij bent: een breed perspectief met meer dan alleen je rol als werknemer/gever. Wie ben je nu? Het is zo belangrijk om te investeren in al die rollen. Een risico kan namelijk zijn dat je betekenisvolle relaties moet opofferen voor je carrière. Een keuze die niemand wil maken.

Druk op de rem wanneer nodig

En dan de laatste tip die je vooruit helpt: druk op de rem. Het is onmogelijk om te waarderen wat je allemaal hebt als je constant naar één doel sprint. Je moet kunnen ingaan tegen de maatschappelijke en evolutionaire druk. Doe je dat niet, dan zal je telkens alleen maar meer willen.

Je moet die rem kunnen gebruiken. Iets wat noodzakelijk is, wil je de kleine dingen die het leven écht zinvol maken zien en waarderen. Denk aan die glimlach, zonnestralen en het gezang van de vogels. Dan wordt je pas echt gelukkig.

Op deze gezonde manieren maak je gemakkelijk gelukshormonen aan (en word je dus blijer)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️