Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 29 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

De kracht van kleur op ons welzijn

Kleuren zijn overal. Ze maken onze wereld niet alleen een stuk mooier, maar hebben ook de kracht om ons dagelijks leven te beïnvloeden. Onderzoekers suggereren zelfs dat kleuren invloed hebben op ons lichamelijke, psychologische én energetische lichaam. Zo zou je met kleurentherapie je verstoorde energiebalans kunnen herstellen en zowel geestelijke als lichamelijke klachten kunnen verhelpen.

Ontdek de natuurlijke kracht van kleuren en leer ze te gebruiken om je welzijn te verbeteren.

Positief effect op patiënten

Kleuren zijn zo verweven met onze gemoedstoestand, dat we er zelfs onze gevoelens mee uitdrukken: “groen van jaloezie”, “alles zwart-wit zien”, “de blues hebben”, “het leven door een roze bril zien”. En zonder dat we het beseffen, beïnvloeden kleuren ook ons gemoed en ons gedrag.

https://www.bedrock.nl/welke-invloed-heeft-licht-op-ons-welzijn-schrijfster-gemma-venhuizen-onderzocht-het/

In 1920 ontdekte de Amerikaanse arts Harry Riley Spitler dat kleuren een positief effect hadden op zijn patiënten. Door blootstelling aan een kleurenpalet werd het lichamelijke zelfgenezingsproces gestimuleerd en werden kwalen als slapeloosheid, winterdepressie, astma en concentratiestoornissen behandeld.

Welzijn in balans

Afhankelijk van de klacht werd met kleurentherapie een specifieke kleur gebruikt, omdat elke kleur een andere positieve invloed op ons heeft. Vandaag de dag zweren kleurentherapeuten er nog steeds bij: we hebben kleur nodig in ons leven om ons lichamelijk en geestelijk gelukkig en gezond te voelen.

Hoewel er geen duidelijk wetenschappelijk bewijs is dat kleur het psychologisch welzijn op een systematische manier beïnvloedt, is wel degelijk gebleken dat zorgvuldige overwegingen bij de keuze van kleur nuttig zijn, om je welzijn in balans te houden.

De werking van kleuren

Blauw zou vermeden moeten worden in gevallen van depressie en eenzaamheid, geel voor gevallen van slapeloosheid en hyperactiviteit. Turkoois kan daarentegen helpen bij de behandeling van stress, angst en woede; dit zijn enkele van de vele aanbevelingen voor het gebruik van kleur.

Dit zijn de 7 chakra’s en de bijbehorende kleuren

In onderstaande lijst vind je verschillende kleuren die je kunt gebruiken tijdens de kleurentherapie. Naast de kleur heb je altijd een complementaire kleur nodig voor het beste effect.

Blauw

Een van de meest voorkomende kleuren die onze dagelijkse routines beïnvloedt, is blauw. We hebben speciale receptoren in onze ogen die direct op deze kleur reageren en de hersenen vertellen dat het dag is en dat we wakker moeten zijn.

Wanneer we er op het juiste moment aan worden blootgesteld, kan blauw licht onze productiviteit op het werk verhogen, winterdepressies genezen, onze biologische klok juist instellen en vermoeidheid overdag verminderen.

In het boeddhisme staat blauw voor wijsheid en intelligentie. Blauw staat ook bekend om het creëren van een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Oranje

Deze warme kleur staat symbool voor vrolijkheid, kracht, energie, creativiteit en optimisme. Voor boeddhisten is het de kleur van de rijzende zon en spiritueel ontwaken.

Met deze kleuren in de slaapkamer zou je beter slapen (volgens onderzoek)

Oranje wordt geassocieerd met beweging en vooruitgang op emotioneel, spiritueel en zelfs fysiek niveau, omdat het je hersenen een oppepper geeft. Oranje geeft je levensenergie! Het is dé kleur met de kracht om nieuwe dingen te creëren.

Geel

Geel staat voor uitbundigheid, blijheid en wilskracht – dit zijn de typische kenmerken van deze kleur. Hij heeft een lange golflengte, die we vooral voelen op emotioneel niveau: geel geeft je de kracht om te stralen en helpt je te concentreren.

En net zoals de zon centraal staat in ons zonnestelsel, geeft de kleur geel je de moed om jezelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen.

Groen

Deze kleur staat voor groei en positieve energie. Het is de kleur van het hart (ja, echt waar) en verbinding, en het vertegenwoordigt Moeder Natuur.

Aura’s: wat zijn het en hoe werken de kleuren?

Groen valt precies in het midden van het kleurenspectrum en helpt je daarom om harmonie en evenwicht te vinden. Groen stelt je in staat om naar binnen te keren, om de balans in jezelf terug te vinden en van daaruit verbinding te maken met de buitenwereld.

Rood

Rood is de kleur van passie, kracht, vuur en fysieke energie. De kleur is zo krachtig omdat rood de langste golflengte heeft van alle kleuren. Spiritueel gezien symboliseert de kleur aanwezig zijn in het moment, en ‘ja’ zeggen tegen het leven.

En dat is eigenlijk niet zo vreemd als je denkt aan het rode bloed dat door je aderen stroomt en elke cel van energie voorziet. Volgens Jean-Gabriel Causse, een Franse kleurenexpert, zou je zelfs rode sportkleding moeten dragen als je extra motivatie kunt gebruiken om van de bank af te komen.

Kortom

Kleuren hebben een onmiddellijk en onbewust effect op ons allemaal. Als we weten hoe we ze effectief kunnen gebruiken in ons leven en onze omgeving, kunnen we ze strategischer toepassen en meer in balans gaan leven. Doe er je voordeel mee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️