Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 29 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Met deze pijlers kun je werken aan een conscious relationship

Ben je op zoek naar meer diepgang of verbinding in je relatie? Dan is een conscious relationship iets voor jou. Het klinkt misschien zweverig maar in zo’n relatie ga je aan de slag met je eigen ‘shit’ om op zo’n manier elkaar te helen. Je kiest elke dag weer bewust voor elkaar.

Hoe dat eruit ziet? Wij beschrijven de 4 pijlers van een conscious relationship.

De pijlers voor een conscious relationship

Volgens Tessa van der Broek, holistisch relatie mentor, zijn er 4 pijlers voor een conscious relatie:

Radicale verantwoordelijkheid

Own your shit, zoals Tessa het mooi verwoord. Wat daarmee bedoeld wordt? Geef toe aan je tekortkomingen en ga aan de slag met je beperkingen. Alles kan worden aan- en afgeleerd, als je maar bereid bent om het werk te doen en hier eerlijk over bent.

Probeer je communicatieve vaardigheden en emotionele intelligentie te blijven ontwikkelen. Je bent dus helemaal eigenaar van jouw aandeel in de relatie.

Waar moet een gezonde relatie aan voldoen? (test je relatie)

Groei mindset

We hebben allemaal onze triggers en bagage uit eerdere relaties. Maar met een groeimindset, wil je leren om vervolgens beter te kunnen doen. Als je een bewuste relatie hebt, zie je triggers als een kans om te groeien. Je bagage wordt juist naar boven geroepen zodat jullie er samen aan kunnen werken en groeien.

Dit is de manier om de geheelde versie van jezelf te worden. Volgens Tessa is er geen betere plek om je triggers op te lossen dan in een bewuste relatie.

Aanwezig zijn en waardering

Helaas verliezen relaties na enige tijd de sparkle waardoor je uit elkaar kunt groeien. Maar… verbinding en vriendschap wordt alleen verbroken als je uitcheckt en egoïstisch wordt. Het remedie? Aanwezig zijn en blijven.

Lastig in een tijd waarin veel prikkels zijn zoals telefoons, social media en een snelle samenleving. Laat je partner dus met woorden en daden zien dat jullie een team zijn. Neem elkaar niet voor lief en besteed de tijd die jullie samen hebben zonder telefoon. Of uit je waardering door middel van een lief briefje of romantisch etentje.

Autonomie bewaren

Ervaar je je relaties soms als verstikkend? In een conscious relatie wordt het juist toegejuicht om je autonomie te bewaren. Je krijgt dus de vrijheid om je eigen keuzes te maken, je eigen mening te hebben en dus ook de vrijheid om op een dag misschien niet meer te kiezen voor de relatie.

Zó blijf je trouw aan jezelf binnen je relatie

Daarmee wordt het sprookje ‘happy ever after’ verbroken. Wat er overblijft? Juist de mogelijkheid om elke dag weer bewust voor elkaar te blijven kiezen. Hoe mooi is dat.

Wat je leert van een conscious relatie

Zo’n bewuste relatie is dus hard werken. Je kan niet langer wegrennen voor je eigen triggers en bagage. Het mooie hieraan is dat je kunt groeien, individueel en samen. Daarnaast worden je communicatie skills on point. Niet op een normale manier een babbeltje aangaan, nee echt de diepte in.

Dat betekent dat je meer gaat leren over jullie communicatiestijlen en dat op elkaar afstemt. Daarnaast ga je aan de slag met je ego. Als je al bewust leeft en denkt dat deze je niet in de weg zit, think again, iedereen heeft last van z’n ego.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️