Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 25 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Een conscious relationship: wat is dat precies (en hoe heb je er één)?

Een relatie met radicale eerlijkheid, heldere afspraken en duidelijke grenzen. Het klinkt misschien vrij normaal, maar durf jij ook de minder mooie kanten van jezelf en je lover lief te hebben? En zie jij triggers juist als een cadeautje om te groeien en te helen? Check, dát is een conscious relationship. Want dat is meer dan alleen maar leuke dingen doen met elkaar.

Wat houdt het precies in en sterker nog: hoe heb je zo’n bewuste relatie?

Een bewuste relatie, wat is dat?

Volgens professor Eli Finkel, auteur van  ‘’The all or nothing marriage’’ gaan relaties tegenwoordig niet meer om ons te voorzien in de basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en veiligheid. Immers, jij kan je eigen boontjes wel doppen met je leuke baan en vrienden. Een moderne relatie moet dus wat anders bieden, een meer emotionele en spirituele verbintenis.

De perfecte relatie: bestaat deze eigenlijk wel en ga je ‘m aan met een ander of juist met jezelf?

We willen niet alleen iemand die met ons op avontuur gaat, maar we willen ook iemand die ons geliefd laat voelen en ons inspireert om het beste uit onszelf te halen. Natuurlijk hebben alle relaties de potentie om aan deze behoeften te voldoen maar een conscious relatie maakt dit tot een prioriteit.

Je verenigt met elkaar om samen te groeien. Er zijn dan ook een paar onderwerpen wat een bewuste relatie onderscheid van een ‘normale relatie’.

  • Je weet dat je relatie een hoger doel heeft, namelijk het hele van wonden uit je kindertijd.
  • Je communiceert duidelijk je wensen en behoeften naar je partner in plaats ervan uit te gaan dat jouw partner dit wel weer.
  • Je probeert bewuster te reageren op je partner in plaats van te reageren zonder na te denken.
  • Je realiseert je dat de wensen en behoeften van je partner net zo belangrijk zijn als die van jou.
  • Je snapt en accepteert dat jij ook een donkere kant van je persoonlijkheid hebt. Daar neem jij je verantwoordelijkheid voor en zo krijg je minder de neiging om het op je partner te projecteren.

In een onbewuste relatie denk je dat het gaat om het kiezen van de juiste partner terwijl je in een conscious relationship snapt dat het gaat om de juiste partner te zijn. Je accepteert dat het lastig kan zijn om een goede relatie op te bouwen. Het vraagt om commitment, moed om te groeien, discipline en verandering.

Dit is pas een klein lijstje van dingen die anders zijn aan een bewuste relatie. Het leuke is: je bent zelf in charge met de spelregels.

Hoe ga jij een conscious relationship aan?

Als je samen open staat voor een bewuste relatie, kun je samen een doel gaan bepalen: welke visie delen jullie en wat wil je uit de relatie halen? Willen jullie een open relatie of monogamie? Bespreek hoe dit eruit ziet en welke stappen daaruit komen. Maak een soort raamwerk waarin jullie samen kunnen flowen in liefde.

Hierdoor leer je heel bewust naar je relatie te kijken en hoe met elkaar om te gaan. In een conscious relatie leer je veel over de ander maar ook… over jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️