Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 28 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Het effect van een capsule garderobe op je mood

Wist je dat de meeste mensen 80 procent van de tijd maar 20 procent van hun kleding dragen? Dat is ook wel logisch als je kledingkast stampvol is. Je wordt overweldigd door het aanbod en kiest daardoor vaak het bovenste van de stapel. Tijd voor een reorganisatie of, mooi gezegd, een capsule garderobe.

Een capsule garderobe is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee (less is more), maar heeft ook een positief effect op je mood.

Keuzestress

Heb jij ook een overvolle kledingkast en (zogenaamd) niks om aan te trekken? Voor het gros van de vrouwen is dit herkenbaar. Je hebt namelijk te veel keus en bent het overzicht volledig kwijt. Dat geeft stress. Meer stress dan je in eerste instantie denkt.

Vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je ’s avonds in slaap valt, ben je namelijk bezig met het maken van keuzes. Met een capsule garderobe verminder je dat aantal keuzes. Daarmee bespaar je tijd en worden je hersenen minder moe.

Soort van uniform

Dat is ook de reden waarom Barack Obama alleen maar dezelfde pakken draagt. Hij probeert daarmee het aantal keuzes te verminderen, want hij moet er al teveel maken op een dag. Hetzelfde gold voor Steve Jobs, die enkel grijze coltruien en spijkerbroeken droeg.

10 tips voor een duurzame garderobe van expert

Ook Mark Zuckerberg van Facebook loopt elke dag hetzelfde uniform. “Ik wil mijn leven zo simpel mogelijk maken zodat ik de community het beste kan dienen,” zei Zuckerberg in een interview tegen Business Insider.

Lekker begin van de dag

Nu hoef jij je absoluut niet te beperken tot één look. Maar met een garderobe van ongeveer 30 tot 40 items die je graag draagt en die je goed kunt combineren, creëer je meer rust in je kledingkast én in je hoofd.

Stel je voor dat je ‘s ochtends bij het kiezen van je outfit een mooi opgeruimde kast ziet, met alleen maar items waar je je lekker in voelt. Hoe fijn is dat? Alles is overzichtelijk, omdat je meteen ziet wat je hebt en daardoor makkelijker keuzes kunt maken.

Het werkt naast het opmaken van je bed erg goed voor een lekkere flow om de dag mee te beginnen. En als je er een keer tijd in steekt om je kleding en kast goed op orde te brengen, is het een stuk makkelijker om het daarna ook netjes te houden.

Meer zelfvertrouwen

Door aan de slag te gaan met een capsule garderobe, ontdek je van welke kleding je blij wordt, wat je goed staat en waarin je het meest jezelf bent. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen in je stijl en dus in jezelf. Want we weten allemaal dat we ons het allerbeste voelen als we iets fijns dragen.

Dit zijn dé 6 duurzame modetrends van 2022 (van BEDROCK’s mode-editor)

Of dat nou killer heels zijn, een power suit of die heerlijke yogapants is. Kleding die bewust gekozen is en mooi zit, heeft een positief effect op je mood. En vaak krijg je er nog complimentjes over ook, waardoor je humeur nóg meer geboost wordt.

Kleding die je laat stralen

Daarbij, als je minder items hebt, waardeer je de kleding die je wél hebt weer meer. Je bent er dankbaar voor. Je hebt je garderobe zorgvuldig opgebouwd en alles wat erin zit, is iets waar je blij van wordt.

Die kleding laat je stralen, past letterlijk en figuurlijk goed bij jou en is onderdeel van wat jou jou maakt. Dat voel je, dat merk en dat zie. En anderen trouwens ook.

Hoe je zo’n capsule garderobe samenstelt? Dat lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️