Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 dec 2022
Leestijd: 7 minuten

8 manieren om je niks aan te trekken van wat anderen over jou denken

“Het maakt mij niks uit wat anderen van mij denken!” Deze zin heb jij vast wel eens uitgesproken, en tóch: maakt het jou wel iets uit. Hoe dat komt? Daar zijn verschillende redenen voor die we graag met je delen. Oh en we hebben tien krachtige tips om je minder aan te trekken van andermans mening.

Deze tips zijn zeer welkom als je je bedenkt dat piekeren over andermans mening een grote impact heeft op je mentale gezondheid.

Het is menselijk om nieuwsgierig te zijn naar de mening van een ander over jou. Aan de ene kant maken deze zienswijze van een ander je zelfbewust en helpen ze je om kanten te ontwikkelen die je anders niet ontdekt had. Aan de andere kant kan het een deuk in jouw zelfvertrouwen opleveren. De ongezouten mening van iemand kan hard aankomen en pijnlijk zijn. Dit geldt voor iedereen.

Kun je jezelf te veel van iets aantrekken?

Ja, dat kan. Sommige mensen piekeren enorm veel over hoe ze gezien worden door een ander. Ze passen hun hele houding en gedrag hierop aan, alles om negatieve oordelen en kritiek te vermijden. Dit kan zelfs voor een (sociale) angststoornis zorgen.

Wanneer dit gebeurt, ervaar je geen mentale en emotionele vrijheid. Wanneer je stopt met piekeren over andermans mening, dan ervaar je juist extra mentale en emotionele energie waardoor je je beter kunt focussen op zaken die er écht toe doen.

Als mens kun je echter nooit helemaal stoppen met piekeren over andermans mening. Alleen is het wel mogelijk om jouw emotionele reactie te managen en er luchtiger mee om te gaan. De grote vraag nu luidt; waarom veroorzaken meningen zoveel stress? Vooral met jouw zelfbeeld. Andere potentiële redenen zijn:

  • Groot zelfbewustzijn
  • Laag zelfvertrouwen
  • Slecht zelfbeeld
  • Twijfelen aan jezelf veroorzaakt door negatieve zelfpraat (innerlijke kritische stem)
  • Zoeken naar goedkeuring/validatie
  • Zeer gevoelig voor elke vorm van feedback
  • Minderwaardig voelen

Het probleem kan ook ontstaan uit angst om vrienden of geliefden te verliezen. Wie weet is dit je al eens overkomen. Een studie gepubliceerd in The Journal of Anxiety Disorders heeft een link gevonden tussen een sociale angststoornis, verlatingsangst en de angst voor negatieve kritiek.

Onaardige of harde dingen die in je jeugd gezegd zijn, kunnen van invloed zijn op hoe jij jezelf nu ziet. Negatieve ervaringen in het volwassen leven, hebben ook impact op jouw reactievermogen op hoe mensen jou zien.

Opbouwende kritiek versus destructieve kritiek

Eerder schreven we al dat kritiek niet slecht hoeft te zijn. Het laat je groeien als persoon en je leert om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Opbouwende kritiek, ook wel positieve feedback, is een oprechte intentie om te helpen en niet om te kleineren.

Je zou het echter ook kunnen zien als een aanval op je persoonlijkheid. De negatieve perceptie van kritiek kan voortkomen uit een negatieve mindset en de onwil om jezelf te veranderen.

Om een voorbeeld te geven: je baas deelt dat er een efficiëntere methode is om jouw taken te volbrengen en laat zien hoe dit moet. Jij vat dit op als een persoonlijke aanval op jouw werkwijze. Je raakt van streek en krijgt het gevoel dat je dingen niet goed aanpakt. Hierdoor ga jij je werk juist minder goed uitvoeren, terwijl het voor jou baas een van de belangrijkste taken is om werknemers te motiveren. Ze willen je laten groeien en niet het gevoel geven dat je incompetent bent.

Waarom het belangrijk is om jezelf minder van andermans mening aan te trekken

Het gevaar schuilt in overpiekeren, jezelf extreem veel zorgen maken en willen veranderen. Hierdoor ervaar je:

  • Meer stress
  • Nervositeit
  • Het vermijden van sociale contacten
  • Depressieve gevoelens
  • Jezelf isoleren
  • Een laag zelfbeeld

Er is een gezegde waarbij men zegt: “je moet je neus niet in andersmans zaken steken”. Andersom moet de mening van een ander jouw zaken niet verstoren. Wanneer je merkt dat negatieve meningen steeds weer je dacht verpesten, heb je wellicht iets aan deze tips.

1. Zet vraagtekens bij jouw hersenspinsels

Neemt je brein een loopje met je? Of denken mensen écht negatief over jou. Sommige mensen zitten de hele dag te malen, waardoor ze veel aandacht schenken aan de innerlijke kritische stem die het niet altijd bij het juiste eind heeft. Je innerlijke kritische stem, projecteert negatieve gedachten over jezelf soms op anderen. Heb je jezelf ooit horen vragen aan een vriend of vriendin: “vinden ze mij stom?” Dan weet je dat dit die stem is…

2. Zie het goede in kritiek

Sommige mensen zijn overgevoelig voor kritiek en nemen het héél persoonlijk op. Wanneer je gevoeliger bent dan een ander, is dat oké. Laat deze gevoeligheid geen valkuil worden. Ieder mens is uniek, maar als je weet dat je je snel aangevallen voelt, wees je daar dan bewust van. Accepteer wie je bent en ontwikkel awareness voor wie jij bent. Hierdoor begrijp je beter waarom anderen mensen jou zien zoals ze jou zien. Als je feedback krijgt, neem dan even een moment om de feedback in je op te nemen, verwerk de informatie en laat het even bezinken voordat de kritiek een loopje met jou neemt.

3. Toon compassie voor negatieve kritiek

Je vraagt je misschien af waarom je sympathiek moet zijn tegenover iemand die jou probeert te degraderen of beledigen met kritiek. Wel, compassie betekent dat je je inleeft in de ander en de misschien niet zo tactische opmerking niet op jezelf betrekt. De persoon die een oordeel heeft – dat misschien niet klopt – kan dit ook geven vanuit een pijnpunt. Wie weet voelt hij of zij zich wel beter door jou te bekritiseren. Natuurlijk is dat niet terecht, maar je krijgt meer bewondering als je het op een nette manier ontvangt en afhandelt.

4. Werk aan meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat meningen van anderen er eigenlijk niet zoveel voor doen. Hoe meer jij over jezelf twijfelt, hoe slechter je je over jezelf voelt en hoe meer je je hierna gaat gedragen. Zelfvertrouwen opbouwen doe je door je unieke eigenschappen, talenten en mogelijkheden op een rij te zetten. Accepteer wie jij bent, omarm ook je imperfecties als een natuurlijk onderdeel van het leven en zie fouten als een learning point. 

5. Leer jezelf waarderen

Zelfwaardering is een manier die je dwingt om op een positieve manier naar jezelf te kijken. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, en moeite hebt met het herkennen van je kwaliteiten, zoek je eerder bevestiging bij anderen. Jezelf waarderen oefen je door affirmaties uit te spreken. Deze helpen je er dagelijks aan te herinneren dat je genoeg kwaliteiten hebt!

6. Laat perfectionisme los

Perfectionisme kan positief uitpakken, maar is ook een mindset die stress veroorzaakt. Alles altijd goed willen doen, is een teken van onzekerheid. Geen fouten maken is daarbij heel onrealistisch. Niemand kan alles controleren, dus along the way gaat er altijd wel iets mis. Falen hoort bij de mens, accepteer dit gegeven, laat perfectionisme los en het leven wordt weer een stuk makkelijker.

 7. Stop met denken wat anderen denken

Als je in staat was om gedachten te lezen,  zul je verrast zijn dat mensen het grootste deel van de dag aan zichzelf denken en aan de uitdagingen die ze op een dag ervaren. Dat heeft helemaal niks met jou te maken. Constant denken dat een ander negatief over jou denkt, zegt ook iets over jou. Je projecteert je eigen negatieve zelfbeeld op een ander en daarmee stuur je negatieve energie het universum in. Daarbij is het absoluut onmogelijk dat de hele wereld je leuk vindt. Jij hebt toch ook niet met iedereen een klik? Leef en laat leven… doe dit zonder verwachtingen en je wordt ook niet teleurgesteld.

8. Vraag om professionele hulp 

Soms zijn angsten zo diep geworteld, dat het je dagelijkse leven ernstig beïnvloed. Is dit het geval? Dan is het moeilijk om jouw gevoelens zelf te veranderen. Professionele hulp van een therapeut of psycholoog kan je helpen om patronen te doorbreken.

Niemand wil een leven leiden met kopzorgen over hoe de maatschappij jou ziet, waardeert of accepteert. Focussen op wat anderen van jou denken, is een recept voor ontevredenheid, persoonlijke teleurstelling, stress en falen. Deze mindset zorgt ervoor dat je geen stappen durft te maken en kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Iedereen is goed genoeg! En jij al helemaal… gewoon zoals je bent.

 

Wanneer perfectionisme een depressie kan verbloemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️