Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 27 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Brazilië

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn – , zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk? We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.

Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen.

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: die kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken wanneer jij je productief bent.

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

 

Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien dat thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds vaker de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal. We like!

BEDROCK’s Rosa in Brazilië

Een aantal van BEDROCK’s redacteuren werk(t)en op afstand, waaronder BEDROCK’s hoofdredacteur Rosa. Eerder werkte ze vanuit Portugal, en afgelopen winter pakte ze haar (handbagage)tas en vertrok richting het tropische Brazilië voor bijna 3 maanden. Hoe is dat?

Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?

“Omdat ik ongeveer een jaar in Portugal verbleef en Braziliaanse vrienden heb, werd ik nieuwsgierig naar Brazilië. Omdat het de winter ervoor best koud was in Portugal (de huizen zijn er niet voor gemaakt) en niet veel zin had om wéér met 4 lagen kleding, handschoenen en een muts op mijn artikelen te schrijven, dacht ik dat Brazilië met haar slechts 4 uur tijdsverschil een mooi alternatief zou zijn.

Ik spendeerde mijn tijd aan de oostkust, oost, noord, zuid en midden.”

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Sinds een jaar werk ik parttime en dat maakt het makkelijker om in een andere tijdszone te werken, anders zou het wel ingewikkelder worden. Nu zorgde ik steeds voor een halve dag overlap om met mijn team te sparren. Nu werkt iedereen zelfstandig en vaak ook op afstand, dus dat ging eigenlijk heel goed.

Lees ook: Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in Curaçao

Ik werkte in Brazilië elke ochtend en was altijd na de lunch vrij om te hiken, surfen of Portugees te leren. Een príma work/life balance als je het mij vraagt.”

Hoe vind je een fijne remote plek of co work plekken? Heb je tips?

“In tegenstelling tot Mexico, waar ik eerst 5 weken zat, doet het internet in Brazilië het overal en werkt hartstikke goed. Meestal verbleef ik in een huisje waar goed internet was en een fijne werkplek. Soms zat ik in een community en hostel waar een speciale co-work ruimte was.

Zo had ik meetings terwijl ik in een jungle huisje zat (met wifi!) en de aapjes en tropische vogels voor me neus voorbij vlogen en ik uitkeek op een baai. Dát werkt pas inspirerend. Daarnaast merk je dat remote werken steeds populairder wordt, dus veel verblijven, hostels en guest houses spelen daarop in. Dat maakt het hartstikke makkelijk.”

Waar verblijf je?

“Dat verschilt. De eerste maand verbleef ik in een fijn huisje alleen, daarna verbleef ik in verschillende communities of hostels.”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“De vrijheid en in de natuur zijn. Het drukke stadse leven vond ik jarenlang geweldig, maar nieuwe culturen kunnen proeven, nieuwe mensen leren kennen, wilde hikes maken en kunnen surfen in een warme zee, maken mij zielsgelukkig. Maar dat doet niets af aan mijn ambitie en passie voor mijn baan. Het combineren werkt voor mij juist motiverend.”

Must read: Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Margje in Spanje

Wat vind je er moeilijk aan?

“In noordoost Brazilië woonde ik vrij afgelegen waar de voorzieningen en faciliteiten niet zijn zoals we dat in Europa gewend zijn. Precies daar begaf mijn laptop het. Dat was op z’n zachts gezegd stressvol omdat er maar een paar computerwinkels waren die niet met Apple werken, niemand echt z’n woord nakomt en alles tien keer zo lang duurt als je gewend bent.

Ook leuk: Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in Kenia

Na twee weken vanuit een internetcafé gewerkt te hebben, besloot ik iets vervroegd naar het zuiden te vliegen waar ze m’n laptop wél konden maken. Best onhandig en vervelend, maar ergens ook wel weer grappig dat ik op zo’n vierkante ouderwetse computer heb gewerkt voor een tijdje. Met een beetje creativiteit kom je er altijd wel.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Dat m’n laptop kapot ging, was natuurlijk hartstikke vervelend, en in Nederland was mijn laptop meteen gemaakt. Dat was dus balen. Verder beïnvloedt het opstand werken mijn werk op een positieve manier, het houdt me scherp, gelukkig, gezond en gemotiveerd. Ik heb het gevoel van vrijheid, dat maakt dat ik nóg meer plezier heb in mijn werk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️