Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Reizen met respect voor de locals: zo doe je dat

Reizen is fijn, leerzaam en waardevol, maar wie zelf op een plek woont waar veel toeristen komen, weet hoe lastig het soms kan zijn hiermee om te gaan. Hoe zorg je er, als je zelf in de rol van toerist kruipt, nou voor dat je reist met respect voor de locals? BEDROCK geeft antwoord op al je vragen.

Bezoek je een ander land, of dat nou ver weg of dichtbij is, dan is het wel zo fijn om respectvol met de lokale bevolking en natuur om te gaan. Je wilt in je land van bestemming geen negatieve, maar juist een positieve impact achterlaten. Daisy Scholte van duurzaam reisbureau Better Places organiseert reizen waarbij duurzaamheid en respect vooraan staan en vertelt er meer over.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ben je klaar met het imago van de asociale toerist en wil je op een respectvolle manier met locals en hun dagelijkse leven omgaan, dan is voorbereiding volgens Daisy een belangrijke eerste stap. Die voorbereiding zit ‘m vooral in je verdiepen in de lokale cultuur: “Onderzoek wat de gebruiken zijn in het land waar je naartoe reist.

Is het bijvoorbeeld een land waar de bevolking overwegend moslim is? Bedenk dan wat dit als reiziger zijnde inhoudt. Als vrouw trek je bedekkende kleding aan, om maar iets te noemen, maar ook de manier van groeten en omgang met elkaar is van belang.”

Spreek je een paar eenvoudige zinnen in de lokale taal, dan word je vaak ook enthousiaster ontvangen dan iemand die enkel met Engels overweg kan. “Leer zinnen als ‘Hallo’ en ‘Hoe gaat het?’ in de lokale taal om sneller een verbinding te vormen met de bewoners.

Reizen met respect voor locals: bedenk wat je zelf zou willen

Vraag je je af hoe je respectvol met locals om kunt gaan, dan tipt Daisy om de rollen altijd om te draaien. Wat zou jíj fijn vinden als het omgekeerd was? Van toeristen die een woordje Nederlands spreken kun je bijna niet anders dan enthousiast worden en dus kun je je voorstellen dat het andersom ook geldt.

Op dezelfde manier kun je naar no go’s kijken tijdens het maken van een reis. Op veel plekken waar armoede zichtbaar aanwezig is, worden excursies naar scholen of weeshuizen aangeboden. Better Places blijft daar ver van weg en biedt reizigers hier een goede uitleg over.

“Wat zou je ervan vinden als een groepje toeristen naar de school van jouw kind komt en ongevraagd foto’s maakt?” aldus Daisy. “Dat zouden we niet accepteren, dus waarom zou je het in een ander, armer, land wel doen?”

Respect voor locals hebben is ook samenwerken met diezelfde mensen. Boek je een tour door een township dan doe je dat niet bij een Nederlandse gids, maar juist bij iemand die zelf in de gemeenschap woont. “En participatie is net zo belangrijk. Wanneer je vanuit een busje naar de armoede kijkt wordt het al snel aapjes kijken, terwijl door zo’n gemeenschap heen lopen of fietsen en met de bevolking praten heel waardevol kan zijn,” legt Daisy uit.

Menselijk contact

Juist dat praatje maakt dat je van een toerist in een reiziger verandert. Erken dat de lokale bevolking net zo goed mens is en toon interesse. Daisy: “Menselijk contact is dé manier om respectvol tussen de locals te zitten. Behandel de mensen als gelijken en stel vragen die je ook in Nederland aan een voorbijganger zou stellen.”

Waak er bovendien voor dat je niet te pas en te onpas met je camera wappert. Daar komt het omdraaien van de rollen weer bij kijken: zou je het zelf fijn vinden als iemand ongevraagd een foto van je maakt? Waarschijnlijk niet. “Vraag dus altijd om toestemming wanneer je een foto van iemand wilt maken. Is het antwoord nee, dan doe je het ook niet. Zo simpel is het,” aldus Daisy.

Van locals tot natuur

Last but zéker not least: respectvol reizen betekent ook op een goede manier met de natuur omgaan. Het is immers de plek waar de lokale bevolking nog de rest van haar leven moet wonen (en dan hebben we het nog niet eens over de klimaatimpact gehad).

Op de vraag hoe je die natuur respectvol behandelt, antwoordt Daisy met een veelgebruikt citaat binnen de reiswereld: “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures.” Wat ze daarmee bedoelt? Neem je afval weer mee en laat de natuur op haar plek. Geen mooi zand of schelpen in de koffer mee naar huis dus, maar er een foto van maken en op die manier herinneringen voor het leven maken.

Waarom jij deze zomer een soloreis (of vakantie) wilt maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️