Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 6 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

5 duurzame reisbestemmingen in Europa die je in 2023 wilt ontdekken

Januari is de perfecte maand om nieuwe reisplannen te maken. Met dit grauwe weer is het heerlijk om weg te dromen over zonnige hikes in de bergen en het ontdekken van nieuwe inspirerende gebieden van eco-toerisme. Wil je graag buiten de gebaande paden op reis? Deze vijf duurzame reisbestemmingen in Europa zijn nog onontdekt en het checken waard.

Nieuwe vakantieplannen maken is leuk, maar soms ook een tikje overweldigend. Ga je alleen, met je partner, vrienden of met familie op vakantie? Je wilt toffe nieuwe plekken ontdekken, maar het liefst ook wel een beetje groen en duurzaam reizen.

https://www.bedrock.nl/positieve-effecten-reizen/

Dat snappen wij als geen ander, daarom hebben we een lijst samengesteld met vijf onontdekte, duurzame plekken in Europa. Deze duurzame bestemmingen zijn omgeven door geweldige natuurgebieden en eco-toerisme is er volop in ontwikkeling.

5 duurzame reisbestemmingen in Europa

Welke plek komt op jouw bucketlist terecht?

1. Fiets de Green Gourmet Route in Slovenië

Slovenië is één van de voorlopers van duurzaam toerisme in Europa. Het land introduceerde zeven jaar geleden een eigen nationaal duurzaam toerisme certificaat: ‘Green Scheme‘. Dus op zoek naar duurzame tours, organisaties en overnachtingsplekken is niet moeilijk in dit veelzijdige land.

Hoe ga je duurzaam op vakantie met kinderen?

Foodies opgelet: er is nu ook een Slovenia Green Gourmet Route. Met deze fietstocht doorkruis je in tien dagen het hele land. Je fietst door het platteland en bezoekt boerderijen om homemade kaas en wijn te proeven en komt langs steden met de beste vegetarische en vegan restaurants om de lokale gerechten van Slovenië te ontdekken.

2. Walvissen spotten in de Azoren

Je kunt er 28 verschillende soorten walvissen en dolfijnen op een duurzame manier spotten, er zijn thermale bronnen, vulkanen en het is één groene oase. De Azoren zijn een ‘vergeten’ bestemming, maar zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een duurzame reisbestemming in Europa.

De vulkanische eilandengroep ligt op 1400 km afstand van Portugal en heeft meerdere bekroonde duurzaamheidsprogramma’s om alle natuurgebieden te behouden. Zo komt de energie die op de eilanden wordt gebruikt voor een groot deel uit duurzame energiebronnen.

Ook is er een maximum gezet op het aantal hotelbedden voor toeristen. Hierdoor beschermt het eiland zich tegen massatoerisme. Deze gedurfde beslissing zorgt ervoor dat de natuur niet wordt uitgeput en dat er vooral slow travel liefhebbers naar de Azoren komen.

3. Wandel het Southern Coastal Trail in Albanië

Is hiken helemaal jouw ding, maar ben je al in de Pyreneeën en de Alpen geweest? De zesdaagse Southern Coastal trail neemt je mee langs de kust van Albanië en is perfect als je op zoek bent naar een minder massale hike vakantie.

Tijdens de 74 kilometer lange hike kom je langs idyllische zand- en kiezelstranden van de Ionische zee en loop je van dorp naar dorp langs olijfboomgaarden en baaien met azuurblauw water.

4. Ontdek de meest duurzame stad van Zweden

Zweden staat bekend als een van de meest eco-vriendelijke ter wereld met Sigtuna als meest duurzame stad. Dit stadje dat op twee uur rijden van Stockholm ligt, heeft meerdere prijzen gewonnen vanwege duurzaam toerisme, recyclingmaatregelen en diervriendelijkheid.

Sigtuna is een gezellig stadje met veel vegetarische restaurants, duurzame winkels, maar ook een goede plek om meer te leren over de geschiedenis van Zweden. Zo kun je er een vikingentour doen, wandelje  door het oude centrum met houten huizen of langs het mooie Mälaren meer dat is omgeven door groen.

5. Ga naar de zon op Alonnisos

Wil je witte stranden, helderblauwe zee en mooie natuurgebieden om in te wandelen, maar wel met een duurzaam tintje? Voor een duurzame zonvakantie moet je op het Griekse eiland Alonnisos zijn.

Alonnisos is één van de meest duurzame eilanden van Griekenland en doet er alles aan om de natuur in de zee te beschermen en plastic (tasjes) zoveel mogelijk te verminderen. Heb jij je duikbrevet? Ook dan is het Griekse eiland een aanrader. Het ligt namelijk in de Egeïsche zee en is ook een zeer goede duikspot.

Kiezen wordt er niet makkelijker op, maar het goede nieuws is dat er steeds meer vakantiebestemmingen in Europa bezig zijn met duurzaam toerisme. Succes met kiezen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️