Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 14 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe ga je duurzaam op vakantie met kinderen?

Als je zelf veel met duurzaamheid bezig bent, wil je dat natuurlijk ook graag aan je kinderen meegeven zodra je ouder wordt. In de laatste tien jaar is de zeespiegel 3 keer zo snel gestegen en in 2030 is de aarde 1,5 graad opgewarmd, met hittegolven en overstromingen tot gevolg. Iets waar toekomstige generaties vooral de lasten van zullen ondervinden. Hoe breng je je kleintje op een leuke manier dingen bij over het klimaat, zonder dat je kind ‘s nachts wakker ligt te piekeren over de klimaatcrisis? Daarom een guide voor duurzaam opvoeden. Dit keer: hoe ga je duurzaam op vakantie met kinderen.

We willen onze kinderen graag laten zien hoe mooi de wereld is, maar ook onze impact op het klimaat zo laag mogelijk houden. Daarom kiezen we steeds meer voor duurzaam reizen. Maar hoe pak je dit aan met kinderen erbij, wanneer überhaupt een geschikte vakantie vinden toch al wat meer inspanning kost.

Hoe vind je een duurzame vakantie die geschikt is voor kinderen en ouders?

1.  Verlaag je tempo en verwachtingen

Hoe verleidelijk het ook is om een wensenlijstje te maken van je nieuwe bestemming met 5 indrukwekkende watervallen, 3 bergwandelroutes met prachtig uitzicht en een kabelbaanritje voor het hele gezin in het pittoreske dorpje: trap er niet in!

Een van je beste dingen die je kunt doen om duurzaam te reizen met kinderen is om je tempo te vertragen en verwachtingen bij te stellen qua activiteiten.

Leven zonder verwachtingen: dit zijn de voordelen

Kies maximaal één activiteit per dag en verblijf langer op één plek in plaats van op meerdere plekken voor een korte tijd. Kies een overnachtingsplek in de natuur en je kinderen zullen genoeg te ontdekken hebben. Laat ze zwemmen in het nabijgelegen riviertje, dieren zoeken in het beekje, spelen met andere kinderen en samen het bos ontdekken. Die bucketlist-wensen komen wel weer als ze ouder zijn.

2. Ontdek alternatief vervoer

Begin het uitzoeken van je duurzame vakantie met het bepalen van je vervoer. Wil je voor duurzame opties gaan, kijk dan eens naar treinreizen, fietsvakanties of ga met de elektrische auto in plaats van het vliegtuig. Beschouw de reis als start van je vakantietrip.

Ga op zoek naar een echt leuke overnachtingsplek waar je misschien anders als eindbestemming ook naar toe had kunnen gaan.

Ook voor jezelf als ouder is het belangrijk om op een relaxte plek even bij te komen, omdat op reis gaan met kinderen toch al behoorlijk intensief is. Ga je kamperen in Italië? Boek dan een mooi natuurhotel met bergmeer in Zwitserland of Oostenrijk. Zo kan iedereen afkoelen en tot rust komen.

3. Kies een duurzaam vakantieverblijf

Er zijn steeds meer natuurcampings en kindvriendelijke eco-hotels voor het hele gezin. Deze overnachtingsplekken zorgen dat er al meer wordt gelet op minder plastic gebruiken, handdoeken hergebruiken en zuinig met water doen. De meest duurzame manier van overnachten is natuurlijk kamperen.

Dé reistrends voor 2022: duurzaam, bewust en dichterbij huis

Vind je kamperen met een baby of kleine kinderen spannend? Juist op duurzame, natuurcampings is het saamhorigheidsgevoel groot en kijkt niemand raar op van huilende baby in een tent.

4. Duurzame souvenirs

Dat koraal of gedroogde planten geen duurzame souvenirs zijn hoeven we jou niet uit te leggen, maar je kinderen misschien wel. In eerste instantie kun je teleurstelling en pruillipjes verwachten. Leg ze daarom ook goed uit waarom dit geen goed idee is en daarna wat ze wel mogen uitkiezen.

Dus geen plastic sleutelhanger, maar wel een geborduurd tasje, gevlochten armbandje of houten beeldje waarmee je de lokale bevolking ook support.

5. Respect the locals

Ga je een verre reis maken en naar een land met een hele andere cultuur dan thuis? Bereid je kinderen voor op nieuwe lokale culturen en rituelen. Duurzaam reizen is ook respect hebben voor de locals. Leg je kinderen voordat je op vakantie gaat uit waar jullie naartoe gaan en wat daar normaal is.

Leren van inheemse stammen: opvoeden met de Maya’s

Laat video’s zien op YouTube van de mensen, het eten, de huizen. Ook kun je vooraf thuis wat vaker gaan eten bij een restaurant met onbekend eten, zodat je kinderen wennen aan het eten van nieuwe dingen in lokale restaurantjes.

Een duurzame vakantie kost misschien wat meer voorbereiding, maar als het lukt is het ook echt een verrijking aan jullie familievakantie. Mom and dad, you got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️