Redactie
Redactie Reizen 6 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

3 prachtige treinreizen door Europa als medicijn tegen vliegschaamte

Er kan langzaamaan weer gereisd worden. Yay! Maar dat betekent ook dat de vliegschaamte weer komt bovendrijven. En terecht, want het kan allemaal wel wat duurzamer. Een treinreis door Europa is het medicijn. Het onthaasten begint vanaf de eerste seconde en je herontdekt de kunst van het eindeloze raamstaren in de trein. Van Scandinavië tot de Zwitserse Alpen: dit zijn onze favoriete treinreizen door ons continent.

Vliegschaamte behoorde in 2018 al tot de Van Dale-woorden van het jaar en begint zich steeds meer te nestelen tussen de oren van de bevolking. Naar een bestemming in Europa vliegen is hetzelfde als even vlug met de auto heen en weer naar de supermarkt voor een pak koffie. Niet meer van deze tijd.

Mooie treinreizen door Europa

Met het argument dat het Europese treinnetwerk belabberd is, kom je niet meer weg. Europa is inderdaad geen Japan, maar de mogelijkheden voor een rondreis per trein zijn enorm en steeds betaalbaarder. Drie favorieten op een rij.

Er gelden nog altijd verschillende maatregelen in verschillende landen. Check voor vertrek altijd even de ANWB-reisplanner en de richtlijnen van de overheid.

1. Met de trein door Scandinavië

Om te beginnen met een treinreis door Scandinavië. Het woord vliegschaamte is tenslotte een letterlijke vertaling van het Zweedse flygskam. Reizen met de trein door Zweden en Noorwegen is betaalbaar, comfortabel en makkelijk.

Een bekende treinreis in Noorwegen is Oslo – Flåmsbana – Bergen, waarbij de fjorden en watervallen je om de oren vliegen en een hoogteverschil van 886 meter wordt overbrugd. Oslo is vanaf Amsterdam makkelijk bereikbaar met de trein.

Deze Europese landen zijn perfect voor een roadtrip

Met de trein door het prachtige Noorwegen. Foto: Visit Norway.

Als je wat meer tijd hebt, dan ligt er een treinreis van Amsterdam naar de poolcirkel en weer terug voor je uitgestippeld. Van Amsterdam rijd je via Kopenhagen, Stockholm, Boden en Kiruna naar Narvik, dat boven de poolcirkel ligt. Via Bodø, Andalsnes, Bergen, Oslo en Göteborg rijd je weer terug.

Reizen na corona: hoe gaat dat eruit zien?

Onderweg word je getrakteerd op alles wat Scandinavië te bieden heeft; Noorse fjorden, Zweedse bossen, landerige landschappen en de vele meren in Lapland. Bepaal zelf of je onderweg gaat wildkamperen of overnacht in hotelletjes. Voor de treintickets ben je in totaal zo’n €450 euro kwijt.

2. Een treinreis door de Zwitserse Alpen (Glacier Express)

De Zwitserse Alpen lenen zich perfect voor een rondreis per trein. Zo heb je de Glacier Express, een sneltrein in Zwitserland die al sinds 1930 de plaatsen St. Moritz, Chur, Disentis, Andermatt, Brig en Zermatt verbindt.

Glacier Express door Zwitserland. Foto: Unsplash.

Dit is een van de mooiste treinreizen ter wereld, dwars door het sprookjeslandschap van de Zwitserse Alpen.

3. Bernina Express door Zwitserland

Ook de Bernina Express, een route van Zwitserland naar Italië, is een aanrader. De Zwitserse Alpen zijn makkelijk met de (nacht)trein te bereiken vanaf Nederland. Tot ziens vliegschaamte.

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️